Chleb bez mąki pszennej. Jego główny składnik to proste warzywo

Głównym i podstawowym składnikiem chleba, który znamy i jakiego używamy na co dzień, jest mąka pszenna. Nie znajdziemy w nim również warzyw, bo jego przepis jest prosty i szybki. Jednak okazuje się, że chleb, który nie ma w sobie klasycznych składników, a do tego skrywa w sobie bardzo popularne warzywo, może być równie smaczny.

Chleb to podstawowy produkt, który znajdziemy w prawie każdej kuchni. Pieczywo podawane jest jako główny składnik kanapek, które serwuje się na śniadania, a wiele osób nie wyobraża sobie zjeść zupy bez tego dodatku.

Standardowy przepis jest na tyle popularny, że mało kto decyduje się na odchodzenie od niego. A jednak okazuje, że niewielkie zmiany w recepturze mogą tylko poprawić smak wypieku. Przepis na chleb z kalafiorem bez dodatku mąki pszennej jest alternatywą dla klasycznego pieczywa.

Przepis na chleb z kalafiorem

Składniki

  • 1 główka średniej wielkości kalafiora,
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • pół łyżeczki czarnuszki,
  • pół łyżeczki soli,
  • sezam do posypania,
  • oliwa z oliwek do posmarowania.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Kalafior podziel na mniejsze kawałki. Aby kalafior nabrał delikatności i miękkości umieść go w miseczce i wstaw do mikrofalówki na 2 minuty. Po wyjęciu odsącz zebraną w misce wodę. Warzywo wrzuć do blendera. Zmiksuj, a następnie dodaj do niego czosnek i ponownie zmiel.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je wraz z solą na sztywną pianę. W misce umieść żółtka, część ubitych białek, mąkę migdałową lub zmielone migdały, masło, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie do wcześniej zrobionej masy mieszanki kalafiora z czosnkiem. Do całości dodaj resztę ubitych białek i dokładnie wymieszaj.
  4. W formie do pieczenia chleba rozprowadź oliwę z oliwek, aby ciasto po upieczeniu nie przykleiło się do ścianek. Następnie masę z miski przełóż do formy. Niewielką ilością oliwy wysmaruj górę chleba i posyp sezamem.
  5. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut. Po upłynięciu czasu możesz sprawdzić, czy chleb się już upiekł za pomocą wykałaczki. Wystarczy, jak wbijesz ją w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy, oznacza to, że chleb się upiekł.
Więcej o: