Chleb z najbardziej chrupiącą skórką pod słońcem. Potrzebujesz garnka, a składniki masz już w kuchni

Na wykonanie domowego chleba decyduje się coraz więcej osób. Nic dziwnego, ponieważ właśnie wtedy wiemy, co tak naprawdę się w nim znajduje. Chodzą głosy, że jego zrobienie to rzecz skomplikowana, jednak nic bardziej mylnego. Z tego przepisu wychodzi pyszny i banalnie prosty wypiek.
Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Świeży chleb o poranku to marzenie wszystkich tych, którzy muszą wyjść z łóżka i zacząć się szykować na rozpoczęcie kolejnego dnia. Jednak nie wszyscy mają tyle zapału, by biec do najbliższej piekarni po świeże pieczywo. By jednak móc nacieszyć się miękkim i pachnącym wypiekiem proponujemy zrobić go z tego przepisu. Zrobienie go wieczór wcześniej gwarantuje, że zapach będzie unosić się aż do rana. Aby go przygotować nie trzeba wiele. Wystarczy kilka składników, garnek i piekarnik.

Przepis na chleb z garnka

Składniki na chleb

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka oleju,
  • 250 ml ciepłej wody.
  • Składniki na zaczyn
  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest wykonanie zaczynu. Do miseczki wkrusz świeże drożdże, wsyp cukier, mąkę i zalej całość ciepłą, ale nie gorącą wodą. Składniki wymieszaj do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie przykryj zaczyn i odstaw go na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Teraz czas na ciasto. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej mąkę żytnią. Wsyp również sól i wlej olej, nie zapomnij o dodaniu ciepłej wody. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, po czym zacznij wyrabiać za pomocą dłoni. Masa powinna bez problemu odklejać się od miski.
  3. Gdy ciasto jest jednolite i elastyczne umieść je w misce i przykryj folią spożywczą. Włóż je do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie ponownie wyrób i uformuj pożądany kształt bochenka.
  4. Do piekarnika nagrzanego do 220°C włóż garnek wraz z przykrywką. Podgrzej go przez kilka chwil, by stał się gorący. Następnie ostrożnie wyjmij go z urządzenia i włóż od niego chleb. Wierzch natnij nożem i przykryj pokrywką.
  5. Zmniejsz temperaturę do 200°C i włóż do piekarnika garnek. Chleb piecz przez 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez następne 20 minut. Pieczywo pozostaw do wystudzenia. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA