Dlaczego chleb jest dziurawy w środku? Tych kilka czynników wpływa na jakość pieczywa

Świeże pieczywo to dla wielu z nas jeden z podstawowych produktów spożywczych. Niestety często zdarza się wybrać feralny bochenek, którego wnętrze jest dziurawe. Co jest powodem tego dziwnego zjawiska w chlebie? Nieestetyczne kromki mogą świadczyć o kilku błędach podczas produkcji i wypiekania.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chrupiący, ciepły i pachnący bochenek chleba to podstawowy punkt w menu wielu ludzi, a także jeden z najważniejszych produktów spożywczych niemal na całym świecie. Od setek lat wiąże się z nim kult i tradycja, która ma miejsce po dziś dzień. Idealny smak zawdzięczamy doświadczonemu piekarzowi i sprawdzonym składnikom, jednak pomimo to zdarza się kupić feralny bochenek, nawet w najlepszych piekarniach. 

Dziury chleb - co wpływa na niespójne wnętrze pieczywa? 

Dziury w miękiszu chleba to koszmar restauratorów i piekarzy, a także konsumentów, którzy przez przypadek trafią na feralną sztukę. Co zatem wpływa na nieestetyczny wygląd bochenka? Jak się okazuje, ma na to wpływ wiele czynników. Pierwszy z nich dla wielu może wydawać się oczywisty - mowa tu o wyrabianiu ciasta. Masa, która później stanie się chrupiącym wypiekiem powinna być dokładnie wyrobiona, najlepiej dłońmi piekarza. Dzięki temu uda się usunąć nagromadzone komory powietrza. 

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na dziury w miękiszu chleba, są drożdże, a dokładniej dodanie ich zbyt dużej ilości. Nadmiar cukru również może niekorzystnie wpłynąć na aktywność mikroorganizmów w pieczywie. Innym winowajcą może być także nieodpowiednia mąka zawierająca zbyt małą ilość glutenu. Bazowy składnik ma ogromny wpływ na smak, jakość i finalny wygląd pieczywa. Warto wspomnieć także o negatywnym wpływie zakwasu, który zbyt długo fermentował. Dodają produkt do ciasta chlebowego, możemy spodziewać się niespodzianki w postaci owych dziur. 

Pieczenie ma równie ważne znaczenie - kluczowa jest temperatura w piecu. Nie może być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Wyrastanie chleba, a dokładnie czas, to kolejna wytyczna dla piekarzy. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Czy dziurawy chleb świadczy o gorszej jakości produktu? 

Chociaż dziury w miękiszu chleba odbierają estetykę, nie są absolutnie szkodliwe dla zdrowia. Można go z powodzeniem wykorzystać do przygotowania śniadania, kolacji czy przekąsek. Może się to jednak wiązać z problemem w krojeniu - pieczywo może się rwać, przez co nie przypominać estetycznych kromek. 

Warto podkreślić, że dziurawe pieczywo można śmiało zareklamować. Piekarnia, w której nabywamy ów produkt, powinna zgodzić się na wymianę i zniwelować problem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.