Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Choć samodzielne zrobienie zakwasu chlebowego może odstraszać wielu amatorów - przygotowanie go nie jest wcale trudne. Jeśli zależy nam na domowym pieczywie, które będzie smakowało jak z najlepszych piekarni - warto podjąć wyzwanie. Z naszymi wskazówkami na pewno będzie to łatwiejsze.
Na przygotowanie idealnego zakwasu potrzebujemy około 5 dni. W tym czasie będziemy go codziennie dokarmiać, doglądać i mieszać.
1. Pierwszego dnia rano, do dużego naczynia (słoika lub miski) wsyp garść (ok. 3 łyżek) mąki i pięć łyżek wody. Zamieszaj dokładnie. Powinno powstać masa konsystencji ciasta naleśnikowego. Przykryj gazą i dociśnij gumką recepturką. Odstaw w miejsce o temp. około 25 st. C. Wieczorem zamieszaj drewnianą łyżką i przykryj ponownie,
2. Kolejnego dnia rano do zakwasu dodaj dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody, zamieszaj i odstaw przykrytą masę w ciepłe miejsce. Wieczorem zamieszaj ponownie i zakryj gazą,
3. Czynność z punktu drugiego powtarzaj przez 5-7 dni. Po upływie tego czasu zakwas powinien być już gotowy do pieczenia chleba.