Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Choć zupę tę najlepiej przyrządzać ze świeżych warzyw, mrożony groszek również sprawdzi się doskonale. Jej przygotowanie to bułka z masłem i nie powinno sprawić problemu nawet początkującym kucharzom.
1. Na dnie średniej wielkości garnka rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
2. Wlać do garnka 3 łyżki bulionu, a następnie dodać groszek,
3. Po kilku minutach dodać cały bulion, różyczki brokułu i pokrojone w kostkę ziemniaki,
4. Gotować razem przez około 20 minut,
5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku,
6. Kiedy ziemniaki będą już miękkie - zmiksować zupę na krem,
7. Serwować z prażonymi migdałami i łyżką oliwy truflowej lub gęstej śmietany.