Zupa z zielonego groszku. Pamiętaj o dwóch składnikach, a będzie wyjątkowo smaczna

Są dania, które nieodłącznie kojarzą się z wiosną i kwitnącymi warzywami. Jednym z nich jest niewątpliwie zupa krem z zielonego groszku. Jeśli nie możesz już się doczekać pierwszych ciepłych dni, jej przygotowanie z pewnością sprawi ci przyjemność. Dzięki dodatkowi prażonych migdałów i oliwy truflowej - twoje danie będzie smakowało jak z najlepszej restauracji.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć zupę tę najlepiej przyrządzać ze świeżych warzyw, mrożony groszek również sprawdzi się doskonale. Jej przygotowanie to bułka z masłem i nie powinno sprawić problemu nawet początkującym kucharzom. 

Zupa krem z zielonego groszku. Składniki

  • 400 g mrożonego groszku, 
  • 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej gdyby został przygotowany na opalanej cebuli, porze, marchewce, selerze, pietruszce, czosnku i ulubionych przyprawach),
  • masło do smażenia,
  • cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 różyczki brokułu,
  • sól, pieprz,
  • oliwa truflowa lub gęsta śmietana (wedle uznania),
  • garść prażonych migdałów.

Sposób przygotowania

1. Na dnie średniej wielkości garnka rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę,

2. Wlać do garnka 3 łyżki bulionu, a następnie dodać groszek,

3. Po kilku minutach dodać cały bulion, różyczki brokułu i pokrojone w kostkę ziemniaki,

4. Gotować razem przez około 20 minut,

5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku,

6. Kiedy ziemniaki będą już miękkie - zmiksować zupę na krem,

7. Serwować z prażonymi migdałami i łyżką oliwy truflowej lub gęstej śmietany.

Zobacz wideo
Więcej o: