Tiktokerka Katya Mackle udostępniła filmik, na którym przedstawia szereg kuchennych trików. Na nagraniu pojawia się m.in. sposób na przedłużenie świeżości chleba. Co trzeba zrobić, aby szybko nie wysechł? Pomoże nam w tym warzywo. O jakie konkretnie chodzi?
Chleb to produkt, który psuje się dość szybko. Czasami zaledwie po dwóch dniach może być już niezdatny do spożycia. Co można zrobić, aby nie pojawiła się na nim pleśń? Okazuje się, że jest na to metoda. Użytkowniczka TikToka zaprezentowała go na swoim filmiku. Do worka z chlebem wkłada kawałek selera naciowego. Dzięki temu może cieszyć się świeżym pieczywem nawet do dwóch tygodni.
Seler to wyjątkowe warzywo, które posiada wiele cennych witamin i minerałów. Zarówno korzeń jak i nać powinno się spożywać regularnie, o ile nie jest się na nie uczulonym. Dlaczego seler naciowy przedłuża świeżość chleba? To warzywo ma właściwości pleśniobójcze - unicestwia pleśń i spowalnia jej rozwój, dlatego chleb w towarzystwie selera nie psuje się tak szybko.
Użytkownikom spodobały się triki stosowane przez Katyę. Filmik zdobył już ponad dwieście komentarzy.
Wspaniałe tipy! Kocham takie pudełka
Świetne pomysły!
Niektórzy jednak przedstawiali również swoje porady dotyczące chleba:
Wystarczy włożyć chleb do zamrażarki
Warto zaznaczyć, że chleb można trzymać w zamrażarce nawet przez dwa miesiące.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl