Więcej przepisów na domowe chleby znajdziesz na naszej stronie głównej
Pachnący, samodzielnie upieczony chleb to prawdziwy przysmak, który sprawi, że nawet najprostsze kanapki będą prawdziwym rarytasem. Piekąc pieczywo samodzielnie, możesz samodzielnie wybrać składniki i zadbać o jakość wypieku. I żadne polepszacze smaku nie będą konieczne. Dziś mamy dla was przepis na prosty chleb, który każdy może zrobić w domu.
Składniki:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę mieszamy z solą, wlewamy podrośnięte drożdże, olej oraz wsypujemy ziarna słonecznika i siemię lniane, jeśli używamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w specjalnej maszynie, a następnie zostawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Wykładamy do niej ciasto i obsypujemy z wierzchu makiem lub sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, pieczemy przez godzinę. Przed podaniem chleb należy wystudzić.
Domowy chleb można również przyrządzić na zakwasie. Jeśli macie aktywny zakwas pszenny lub żytni, dodajcie 150 g zakwasu zamiast drożdży. Chleb również będzie pyszny i pięknie wyrośnie.