Aby był miękki i chrupiący potrzebuje całej nocy. Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam

Przygotowanie chleb często kojarzy się z długim i wymagającym procesem. Ten przepis pokazuje, że to nie prawda. Można powiedzieć, że wypiek z tej receptury praktycznie robi się sam. Aby wyszedł idealnie potrzebuje kilku godzin i odpowiedniego pieczenia.

Chleb to produkt, który można znaleźć w prawie każdym domu. To właśnie on jest podstawą porannych kanapek lub dodatkiem do zup. Najczęściej kupuje się go z pobliskiej piekarni lub supermarketu i mało kto decyduje się na własnoręczne wykonanie tego wypieku. Dla wielu proces jego przygotowania jest skomplikowany, a wyrabianie ciasta bardzo wymagające. Jednak ten przepis bardzo szybko może zmienić ten punkt widzenia. Nie dość, że nie wymaga ugniatania, które męczy i zabiera czas, to wszystko robi się prawie samo. Twoim zadaniem jest wymieszanie wszystkiego za pomocą łyżki i odstawienie na całą noc do wyrośnięcia. Po tym czasie wystarczy przełożyć masę do blaszki i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie chleb jest aromatyczny, lekki, chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Przepis na chleb nocny

Składniki

  • pół kilo pąki pszennej,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • łyżka oleju,
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj do niej sól, kminek oraz suche drożdże.
  2. Wodę przegotuj i pozostaw do przestygnięcia. Następnie letni płyn wlej do składników i wymieszaj do połączenia.
  3. Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc, na około 12 godzin.
  4. Po tym czasie foremkę na chleb wysmaruj niewielką ilością oleju i przełóż do niej wyrośniętą masę.
  5. Wierzch posmaruj niewielką ilością wody i przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 220°C i piecz w nim chleb przez około 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier i piecz przez następne 15 minut. Skórka powinna być złocista i chrupiąca.
  7. Po wypieczeniu wyjmij blachę i pozostaw wypiek do wystudzenia.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA