• Link został skopiowany

Przepis na chleb na zakwasie. Ciężki, wilgotny i tak pyszny, że jem go nawet bez masła

Kto z nas nie kocha świeżego, pachnącego pieczywa? Nie wiem, czy zgłosi się ktoś, kto jest w tej kwestii wyjątkiem. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez kromki chleba i chyba zgodzimy się, że najlepszy chleb, to ten upieczony w domu. Jak zrobić domowy chleb, żeby smakował tak jak z piekarni, a nawet lepiej? Ten przepis cię nie zawiedzie.
Chleb żytni, fot. Mariia Sibatrova/ iStock
Chleb żytni, fot. Mariia Sibatrova/ iStock

Jak zrobić domowy chleb, który pachnie na całe podwórko, smakuje lepiej niż z piekarni i do tego jest zdrowy i naturalny? Taki chleb to przysłowiowa bułka z masłem. Najpyszniejszy chleb zrobisz bez najmniejszego problemu, jedyne, co musisz mieć, to dobry, najlepiej domowy zakwas. Zakwas możesz kupić w sklepach ze zdrową i naturalną żywnością lub przygotować go samodzielnie, najlepiej z tego przepisu. Jeśli już masz zakwas, możesz zabierać się za pieczenie. Pamiętaj tylko, że domowy chleb lubi czas - nie poganiaj go, bo się obrazi i nie wyrośnie jak należy. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na chleb na zakwasie. Domowa wersja bije na głowę te z piekarni

Składniki:

  • 130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół łyżeczki miodu lub płaska łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • czubata łyżeczka soli,
  • ulubione nasiona i pestki.

Domowy chleb na zakwasie - sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej wyjmij zakwas z lodówki, jeśli tam go przechowujesz. Następnie przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól, wlej wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
  2. Następnie dodaj zakwas żytni, miód lub cukier, w zależności, czego używasz i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona.
  3. Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
  4. Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin. Ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej w miejscu, gdzie nie ma przeciągów.
  5. Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą.
Więcej o: