Prosty przepis na chleb na drożdżach. Wystarczy ci godzina

Wielu osobom wydaje się, że upieczenie chleba to czarna magia, która wymaga wieloletniego treningu umiejętności kulinarnych. Tymczasem zrobienie własnego, domowego pieczywa wcale nie jest trudne. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, poszczególne kroki, które trzeba wykonać, też nie są skomplikowane. Prosty chleb na drożdżach można zrobić nawet w godzinę.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na Gazeta.pl.

W życiu każdej kucharki i każdego kucharza przychodzi taki moment, że postanawia upiec własny chleb. Przepisów na domowe pieczywo jest mnóstwo, od ich liczby może naprawdę rozboleć głowa... Naturalnym jest, że gdy robimy coś po raz pierwszy, wolelibyśmy skorzystać z prostszej metody. Niektóre przepisy na chleb mogą się jednak wydawać dość skomplikowane. W rezultacie część osób rezygnuje z pieczenia całkowicie. 

To błąd. Nie warto się poddawać, bo nie wszystkie przepisy są przecież tak samo wymagające. Odstraszać mogą te, w których trzeba wykorzystać zakwas. Zanim bowiem go użyjemy, powinno się go dokarmiać (czyli dodawać dodatkową porcję mąki i wody) przez około 4-5 dni. A my przecież chcemy upiec chleb już teraz, zaraz. Nic trudnego. Podrzucamy wam prosty przepis na chleb na drożdżach, którego przygotowanie zajmuje tylko godzinę.

Zobacz wideo

Prosty przepis na chleb na drożdżach

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka miodu
  • łyżka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Prosty przepis na chleb na drożdżach zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Następnie do szklanej miski wlewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Dodajemy miód, sól oraz drożdże, mieszamy i czekamy około 10 minut, aż płyn zacznie się pienić. Po tym czasie do miski dodajemy około 3/4 mąki, którą sobie przygotowaliśmy. 

Mieszamy drewnianą łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto. W czasie zagniatania stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę. Ciasto powinno przestać kleić się do palców. 

Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i formujemy podłużny bochenek. Przykrywamy go i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut. Robimy kilka nacięć na wierzchu ciasta i tak przygotowane wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż chlebek się zarumieni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.