domowe przepisy
-
Burger z rybą zalicza wielki powrót, ale nie do "maka". Smakuje jeszcze lepiej i rozpływa się w ustach
W słynnej sieci restauracji pod złotymi łukami nie ma już ulubionej przez wielu kanapki. Od 2020 roku jest niedostępna i nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci do menu. Na szczęście wystarczy ci tylko kilka składników, by zyskać wersję domową. Jak...
-
Narzeczony wrócił do domu z tym smarowidłem i przepadłam. Musiałam wybłagać teściową o przepis
Paprykarz szczeciński to zachodniopomorski przysmak, który jest znany chyba każdemu. Najczęściej widzimy go w puszkach na sklepowych półkach, ale nie jest on tak dobry, jak ten przygotowany samodzielnie. To idealne smarowidło na kanapki, jednak te...
-
Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
Gofry lubi chyba każdy. Zwłaszcza że można jeść je i na słodko, i na słono, więc zadowoleni będą miłośnicy każdego z tych smaków. Nie każdy jednak wie, jak zrobić dobre gofry w domu. Takie, żeby były puszyste, chrupiące, mięciutkie i przywodziły n...
-
Cukinię w tej odsłonie zje cała rodzina. Zapomnij o leczo i plackach. Jest lepszy przepis
Chleb wcale nie musi być nudny. Zamiast stawiać na standardowe przepisy, wypróbuj chlebek z dodatkiem tego warzywa. Smakuje wyśmienicie i kiedy go spróbujesz, z pewnością zrobisz go niejeden raz.
-
W dzieciństwie robiła mi go mama. Domowy sok Kubuś zrobisz z zaledwie 5 składników
Wielu z nas ma coś, co wspomina z sentymentem i co kojarzy mu się z dzieciństwem. Dla mnie jest to domowy sok, który przygotowywała mi mama. Zawsze dziwiłam się, że robi go lepiej niż te, które można znaleźć w sklepach. Robiła go ekspresowo i zaws...
-
Leć po dojrzałe owoce, póki na nie sezon. Zrobisz z nich boski dżem. Bez ulepszaczy i konserwantów
Czarne porzeczki to małe, ale pełne intensywnego smaku owoce, którymi można cieszyć się przez cały rok. Zbiory dojrzałych egzemplarzy zaczynają się z początkiem lipca, dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowanie pysznych przetworów....
-
Nie takie trudne, jak się wydaje. Ten przepis na domowe lody jest lepszy niż w niejednej lodziarni
Nie ma nic lepszego niż domowe lody. Wystarczy tylko kilka składników i można wyczarować lepszy przysmak niż w niejednej lodziarni. Jeśli sięgniemy po dobre jakościowo składniki, będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Spróbuj przepisu na domo...
-
Truskawkowe ciasto lekkie jak chmurka. Przepis na ten obłędny placek zdradziła mi bratowa-cukierniczka
Moja bratowa zdradziła mi przepis na najlepsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłam. Recepturę zna z cukierni, w której pracuje - placek sprzedaje się tam jak gorące bułeczki. Wszystko to za sprawą nabiału, który sprawia, że całość jest...
-
Jak zrobić lekki i kremowy majonez? Ciocia Basia z Podhala zna idealne proporcje i tajny składnik
Zastanawiasz się, jak przygotować kremowy i lekki majonez? Zamiast szukać pocieszenia w sklepowych słoikach, postaw na ten z przepisu mojej cioci z Podhala. W składzie znajdziesz tylko swojskie, tanie produkty i zero chemii! Ten smak wzbogaci...
-
Zapomnij o chemicznym maggi ze sklepu. Przygotuj zdrową wersję w domu. Główny składnik rośnie w ogrodzie
Podczas przygotowywania zup czy sosów często brakuje nam tego jednego składnika, który wyniesie danie pod niebiosa. W takich sytuacjach chętnie sięgamy po słynną przyprawę maggi. Niestety zawarte w niej sztuczne aromaty, konserwanty i ogromne iloś...
- Zawsze mrozisz ugotowane albo surowe pierogi? Pokażę ci inną metodę
- Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Farsz jest bezbłędny
- Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Czy gotujesz grzyby we właściwy sposób? Najważniejsze są dwie czynności
- Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
- Jak zrobić pyszny farsz do pierogów? Sekret tkwi w jednym składniku
- Nazywany jest złotą pomarańczą. Wspiera mózg i działa przeciwzapalnie
- Karp śmierdzi mułem na kilometr? Mamy na to łatwy sposób
- Spróbuj chutney z gruszek. Już nigdy nie wrócisz do zwykłego dżemu
-
Ten syrop nie tylko smakuje, ale i działa cuda. Moja babcia zawsze szykowała zapasy tego specjału
Syrop z kwiatów czarnego bzu to naturalne remedium na przeziębienie i wzmocnienie odporności. W czerwcu robię zapasy tego domowego i naturalnego medykamentu, a w zimę korzystam z zapasów. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak warto pamiętać o...
-
Do jajek, mięs i ziemniaków. Poznaj najlepszy sos koperkowy, który w moim domu jest synonimem wiosny
Nie wiesz, jak podrasować wiosenny obiad? Zamiast serwować suche mięso lub klasyczne, nudne ziemniaki postaw na sos koperkowy, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Banalnie prosty w przygotowaniu dodatek sprawi, że danie szybko...
-
Mdły kalafior odchodzi do lamusa. Zalewam go tym sosem i wstawiam do piekarnika. Smak mistrzowski
Rozgotowany kalafior odejdzie w zapomnienie, jeśli zastąpisz go tym rewelacyjnym przepisem. Wystarczy, że zapieczesz warzywo w kremowym sosie, by każdy poprosił o dokładkę. Tego smaku nie da się podrobić, a co najciekawsze, danie jest gotowe w...
-
Odchudzone mielone i to bez grama mięsa? Alternatywa tradycyjnych kotletów robi w moim domu furorę
Zapomnij o ociekających tłuszczem i ciężkostrawnych mielonych i postaw na odchudzone kotlety w wiosennej odsłonie. Ten przepis zagościł w moim menu na dobre - nie trzeba mięsa, by przygotować obłędne kotleciki - tu sprawdzi się inny składnik, któr...
-
Domowe lody sernikowe to moje najnowsze odkrycie. Przygotowanie zajmuje mi mniej niż pięć minut
Gorące dni stają się powoli codziennością, dlatego warto poznać przepis na domowe, orzeźwiające desery. Moim nowym uzależnieniem są lody o smaku truskawkowego sernika. To połączenie, którego nie znajdziesz w sklepie i cukierni. Przygotowanie jest...
-
Znalazłam sposób na wzmocnienie odporności. Poszukaj tych kwiatów w ogrodzie
Czerwiec i lipiec to najlepsze miesiące do zbioru kwiatów czarnego bzu, które mają cenne zastosowanie w domowej kuchni. Roślina ta bowiem ceniona jest za swoje wartości odżywcze. Przyrządzony z nich syrop idealnie sprawdzi się jako napój...
-
Ogórki kiszone znowu spleśniały w słoiku? Stosuję banalny trik babci, zawsze wychodzą chrupiące i nie syczą
Ogórki kiszone to rarytas, który znajdziemy niemal w każdej spiżarni czy lodówce. Ukochany przysmak Polaków lubi jednak czasami płakać figle. Ogórki czasami potrafią spleśnieć w słoiku. Od lat stosuję patent mojej babci, który niweluje ten problem...
-
Ta sałatka detronizuje ziemniaczaną klasykę na grilla. Dodaje do warzyw ser z Cypru i wychodzą delicje
Marzysz o doskonałej, wiosennej sałatce? Zamiast po raz kolejny szykować na grilla ziemniaczaną klasykę lub nudny miks warzyw ze sklepowym sosem winegret, postaw na szalone połączenie z cypryjskim serem. Tego smaku nie da się podrobić, a co ciekaw...
-
Tosty z serem i... rabarbarem. Przepis to moje ulubione majowe śniadanie sprawdzi się też na grillu
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, jednak niewiele osób wie, że można go przygotować także na... słono! Sezonowy rarytas zawsze dodaje do majowych kanapek i zapiekam je z cypryjskim serem. To połączenie to prawdziwy majstersztyk i duet, którego n...
-
Galaretka z rabarbaru i truskawek to słodkie cudo idealne na majowy deser. Wystarczy pięć składników
Nie masz czasu na pieczenie, ale ochota na słodkości nie mija? Zamień tradycyjne wypieki z przepiśnika babci na orzeźwiający, lekki i niskokaloryczny deser z sezonowymi rarytasami. Galaretka z rabarbarem i truskawkami to majowe arcydzieło, które...
-
Kluski nie takie oczywiste? Z tym śniadaniowym składnikiem są o niebo lepsze od śląskich i leniwych
Klasyczne kluski zna chyba każdy, jednak ten przepis to prawdziwa rewolucja w kuchni. Wszystko przez główny składnik, który zazwyczaj króluje podczas lekkich i zdrowych śniadań. Jeśli dodasz go do naszych klusek, gwarantujemy, że wyjdą równie...
-
Zawsze gdy podaję karkówkę po cygańsku, każdy prosi o dokładkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Karkówka po cygańsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Wystarczy zadbać o dorodną partię mięsa i kolorowe dodatki - reszta robi się niemal sama. Na koniec wrzucamy wszystko na ruszt lub pieczemy ...
-
Do mizerii zawsze dodaję ten nietypowy produkt. Z nim kultowa surówka smakuje o niebo lepiej
Klasyczna mizeria to najlepszy dodatek do mielonych, schabowych czy jajka sadzonego. Jedną z najlepszych, polskich surówek warto jednak nieco wzbogacić - tukolejne zielone warzywo zrobi prawdziwe zamieszanie, ale ze smacznym efektem. Taka wariacja...
-
Do żurku dodaje tylko taką kiełbasę. Żaden inny smak i aromat jej nie przebije
Nie ma Wielkanocny bez kultowego żurku, ale ten specjał można przygotowywać przez cały rok. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w kolorowych dodatkach takich jak jajko, zielenina i oczywiście wkładka mięsna. Tu kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedni...
-
Domowy pasztet nigdy nie będzie równie pyszny. Ten stary i sprawdzony babciny przepis jest najlepszy
Jak zrobić przepyszny, domowy pasztet? Przepisów jest mnóstwo, ale żaden nie dorównuje temu babcinemu, zwłaszcza że ten zawiera pewien nietuzinkowy składnik. Jaki konkretnie? Możecie być naprawdę zaskoczeni.
-
Tak podanym pierogom nikt się nie oprze. Cały sekret tkwi w kremowym nabiale i owocowym dodatku
Co, gdyby klasyczne, słodkie pierogi nieco podrasować? Wystarczy dobry, świeży nabiał i owocowy dodatek, by klasyczne danie smakowało jak z najlepszych restauracji. Tu poza składem liczy się także estetyczne podanie i dbałość o szczegóły.
-
Szynka pieczona w piekarniku to obowiązkowy smak Wielkanocy. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczysta
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mięsnych rarytasów, a prawdziwą klasyką jest pieczona szynka własnej roboty. Co jednak do niej dodać, by była soczysta, krucha i delikatna. Z tym przepisem podkręcisz świąteczne smaki, a wędlina zniknie z...
-
Przelewam to kremowe ciasto przez łyżkę cedzakową. Obłędne i pomysłowe danie zasługuje na aplauz
Domowe przepisy wieją nudą i daleko im do tych oryginalnych z mediów społecznościowych? Z naszą recepturą nie trzeba wymyślnych składników, zaawansowanych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy, że zanurzysz łyżkę cedzakową w cieście...
-
Leniwe z twarogiem to już przeszłość. Kluseczki z miseczki wyjdą miękkie i delikatne jak obłoczki
Babcine pierogi leniwe zna niemal każdy, co, jednak gdyby bazowy składnik zamienić na nieco inny i bardziej kremowy? Tak właśnie powstają obłędne i puszyste poduszeczki z lekkiego serka, który śmiało może zastąpić twaróg. Taki duet sprawdzi się na...
-
Sałatka z ziemniaków brzmi banalnie, ale gdy ją podaje, wszystkim opada szczęka. Wszystko przez sos
Nie tylko jarzynowa musi królować na wielkanocnym stole. Ta wiosenna sałatka z ziemniaków nie tylko zjawiskowo wygląda, ale i równie obłędnie smakuje. Tymczasem to bardzo proste połączenie ziemniaków, kremowego sosu i zielonych dodatków - jest...
-
Na Śląsku tym śniadaniem zajadają się nie tylko górnicy. Wystarczy dodać do jajek treściwą wkładkę
W regionalnych kuchniach i przepisach znaleźć można wiele obłędnych smaków. Jak się okazuję, Śląsk słynie nie tylko z klusek i kapusty, ale i wejecznicy, czyli jajecznicy z dodatkiem nietypowego, acz treściwego składnika. Dzięki tej prostej sztucz...
-
Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici...
-
Alternatywa dla makaronu i ziemniaków. Ten zdrowy produkt to superfood, który syci i odchudza
W wielu domach kuchnia makaronem i ziemniakami stoi. Warto jednak sięgnąć po nieco lżejszy i o wiele zdrowszy produkt, który doskonale wzbogaci posiłek, a także może stać się jego bazą. Ta kasza wspiera odchudzane, pozytywnie działa na organizm i ...
-
Przetestowałam przepis na naleśniki od Ani Starmach. Zaskoczenie, bo w składzie nietypowy dodatek
Ciasto na naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, jednak by uniknąć grubych i nieestetycznych placków, warto skupić się na odpowiednim składzie. Metoda Ani Starmach może początkowo szokować, jednak ciasto wychodzi perfekcyjne. Kluczem do...
-
Pasta kanapkowa z kilku składników? Jajka i ryby idą w odstawkę tu rządzi rarytas prosto z puszki
Zapomnij o nudnych kanapkach z serem, wędliną czy warzywami. Przepis na ekspresową pastę to prawdziwy majstersztyk, który pokochają weganie i nawet najwięksi fani mięsnych rarytasów. Wystarczy sięgnąć po specjał z puszki i zblendować go z kilkoma...
-
Te obłędne buraczki to kulinarny sekret babcinych obiadów. Z tym składnikiem smakują jak nigdy
Nie da się ukryć, że babcine przepisy podbijają serca i podniebienia, dlatego, zamiast serwować nudną ćwikłę, postaw na coś wyjątkowego. Buraki w tym wydaniu smakują nieziemsko, a wszystko za sprawą nietypowego dodatku. Taka surówka jest nie tylko...
-
Lepszych cukierków nie kupisz nawet w najlepszej cukierni. Obłędne krówki zrobisz samodzielnie w domu
Przepis na domowej roboty krówki to majstersztyk w każdym szczególe. Kultowe cukierki można zrobić samodzielnie i to tanim kosztem, bez specjalnych sprzętów i wymyślnych składników. Tu króluje prostota znana doskonale naszym babciom - wystarczy...
-
Spektakularne ciasto Snickers zrobisz bez pieczenia. Tu liczy się orzechowy akcent i ciągnąca masa
Dla fanów karmelu i orzeszków mamy dziś przepis na ciasto Snickers, które smakuje o niebo lepiej niż kultowy batonik. Obejdzie się bez pieczenia i skomplikowanych zabiegów - wystarczy jedynie zadbać o zjawiskowe, słodkie warstwy. Tu króluje kruchy...
-
Swojska, babcina zupa ciupanka. Ta kartoflanka na wypasie rozgrzeje i zachwyci każde podniebienie
Nic nie rozgrzeje w mroźne dni tak jak miska gorącej zup. Zamiast jednak stawiać na klasyczny rosół, pomidorową czy gulaszową wybierz ciupankę. To nic innego jak kartoflanka, wzbogacona o inne kolorowe warzywa. Tu króluje prostota, ale efekt to...
-
Błyskawiczny deser bez pieczenia i grama mąki? Postaw na bananową rozkosz, jest gotowa w mgnieniu oka
Zamiast marnować kolejne godziny na pieczenie klasycznych ciast, znacznie lepiej zrobić coś z owocowym twistem. Ten bananowy deser smakuje wybornie, a przygotowanie trwa jedynie kilka minut. Wystarczy zalać egzotyczny produkt jajkami i gotowe!