domowe przepisy
-
Zawsze gdy podaję karkówkę po cygańsku, każdy prosi o dokładkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Karkówka po cygańsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Wystarczy zadbać o dorodną partię mięsa i kolorowe dodatki - reszta robi się niemal sama. Na koniec wrzucamy wszystko na ruszt lub pieczemy ...
-
Do mizerii zawsze dodaję ten nietypowy produkt. Z nim kultowa surówka smakuje o niebo lepiej
Klasyczna mizeria to najlepszy dodatek do mielonych, schabowych czy jajka sadzonego. Jedną z najlepszych, polskich surówek warto jednak nieco wzbogacić - tukolejne zielone warzywo zrobi prawdziwe zamieszanie, ale ze smacznym efektem. Taka wariacja...
-
Do żurku dodaje tylko taką kiełbasę. Żaden inny smak i aromat jej nie przebije
Nie ma Wielkanocny bez kultowego żurku, ale ten specjał można przygotowywać przez cały rok. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w kolorowych dodatkach takich jak jajko, zielenina i oczywiście wkładka mięsna. Tu kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedni...
-
Domowy pasztet nigdy nie będzie równie pyszny. Ten stary i sprawdzony babciny przepis jest najlepszy
Jak zrobić przepyszny, domowy pasztet? Przepisów jest mnóstwo, ale żaden nie dorównuje temu babcinemu, zwłaszcza że ten zawiera pewien nietuzinkowy składnik. Jaki konkretnie? Możecie być naprawdę zaskoczeni.
-
Tak podanym pierogom nikt się nie oprze. Cały sekret tkwi w kremowym nabiale i owocowym dodatku
Co, gdyby klasyczne, słodkie pierogi nieco podrasować? Wystarczy dobry, świeży nabiał i owocowy dodatek, by klasyczne danie smakowało jak z najlepszych restauracji. Tu poza składem liczy się także estetyczne podanie i dbałość o szczegóły.
-
Szynka pieczona w piekarniku to obowiązkowy smak Wielkanocy. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczysta
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mięsnych rarytasów, a prawdziwą klasyką jest pieczona szynka własnej roboty. Co jednak do niej dodać, by była soczysta, krucha i delikatna. Z tym przepisem podkręcisz świąteczne smaki, a wędlina zniknie z...
-
Przelewam to kremowe ciasto przez łyżkę cedzakową. Obłędne i pomysłowe danie zasługuje na aplauz
Domowe przepisy wieją nudą i daleko im do tych oryginalnych z mediów społecznościowych? Z naszą recepturą nie trzeba wymyślnych składników, zaawansowanych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy, że zanurzysz łyżkę cedzakową w cieście...
-
Leniwe z twarogiem to już przeszłość. Kluseczki z miseczki wyjdą miękkie i delikatne jak obłoczki
Babcine pierogi leniwe zna niemal każdy, co, jednak gdyby bazowy składnik zamienić na nieco inny i bardziej kremowy? Tak właśnie powstają obłędne i puszyste poduszeczki z lekkiego serka, który śmiało może zastąpić twaróg. Taki duet sprawdzi się na...
-
Sałatka z ziemniaków brzmi banalnie, ale gdy ją podaje, wszystkim opada szczęka. Wszystko przez sos
Nie tylko jarzynowa musi królować na wielkanocnym stole. Ta wiosenna sałatka z ziemniaków nie tylko zjawiskowo wygląda, ale i równie obłędnie smakuje. Tymczasem to bardzo proste połączenie ziemniaków, kremowego sosu i zielonych dodatków - jest...
-
Na Śląsku tym śniadaniem zajadają się nie tylko górnicy. Wystarczy dodać do jajek treściwą wkładkę
W regionalnych kuchniach i przepisach znaleźć można wiele obłędnych smaków. Jak się okazuję, Śląsk słynie nie tylko z klusek i kapusty, ale i wejecznicy, czyli jajecznicy z dodatkiem nietypowego, acz treściwego składnika. Dzięki tej prostej sztucz...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
-
Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici...
-
Alternatywa dla makaronu i ziemniaków. Ten zdrowy produkt to superfood, który syci i odchudza
W wielu domach kuchnia makaronem i ziemniakami stoi. Warto jednak sięgnąć po nieco lżejszy i o wiele zdrowszy produkt, który doskonale wzbogaci posiłek, a także może stać się jego bazą. Ta kasza wspiera odchudzane, pozytywnie działa na organizm i ...
-
Przetestowałam przepis na naleśniki od Ani Starmach. Zaskoczenie, bo w składzie nietypowy dodatek
Ciasto na naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, jednak by uniknąć grubych i nieestetycznych placków, warto skupić się na odpowiednim składzie. Metoda Ani Starmach może początkowo szokować, jednak ciasto wychodzi perfekcyjne. Kluczem do...
-
Pasta kanapkowa z kilku składników? Jajka i ryby idą w odstawkę tu rządzi rarytas prosto z puszki
Zapomnij o nudnych kanapkach z serem, wędliną czy warzywami. Przepis na ekspresową pastę to prawdziwy majstersztyk, który pokochają weganie i nawet najwięksi fani mięsnych rarytasów. Wystarczy sięgnąć po specjał z puszki i zblendować go z kilkoma...
-
Te obłędne buraczki to kulinarny sekret babcinych obiadów. Z tym składnikiem smakują jak nigdy
Nie da się ukryć, że babcine przepisy podbijają serca i podniebienia, dlatego, zamiast serwować nudną ćwikłę, postaw na coś wyjątkowego. Buraki w tym wydaniu smakują nieziemsko, a wszystko za sprawą nietypowego dodatku. Taka surówka jest nie tylko...
-
Lepszych cukierków nie kupisz nawet w najlepszej cukierni. Obłędne krówki zrobisz samodzielnie w domu
Przepis na domowej roboty krówki to majstersztyk w każdym szczególe. Kultowe cukierki można zrobić samodzielnie i to tanim kosztem, bez specjalnych sprzętów i wymyślnych składników. Tu króluje prostota znana doskonale naszym babciom - wystarczy...
-
Spektakularne ciasto Snickers zrobisz bez pieczenia. Tu liczy się orzechowy akcent i ciągnąca masa
Dla fanów karmelu i orzeszków mamy dziś przepis na ciasto Snickers, które smakuje o niebo lepiej niż kultowy batonik. Obejdzie się bez pieczenia i skomplikowanych zabiegów - wystarczy jedynie zadbać o zjawiskowe, słodkie warstwy. Tu króluje kruchy...
-
Swojska, babcina zupa ciupanka. Ta kartoflanka na wypasie rozgrzeje i zachwyci każde podniebienie
Nic nie rozgrzeje w mroźne dni tak jak miska gorącej zup. Zamiast jednak stawiać na klasyczny rosół, pomidorową czy gulaszową wybierz ciupankę. To nic innego jak kartoflanka, wzbogacona o inne kolorowe warzywa. Tu króluje prostota, ale efekt to...
-
Błyskawiczny deser bez pieczenia i grama mąki? Postaw na bananową rozkosz, jest gotowa w mgnieniu oka
Zamiast marnować kolejne godziny na pieczenie klasycznych ciast, znacznie lepiej zrobić coś z owocowym twistem. Ten bananowy deser smakuje wybornie, a przygotowanie trwa jedynie kilka minut. Wystarczy zalać egzotyczny produkt jajkami i gotowe!
-
Koniec z mizerią i mdłą marchewką. Ta sałatka z ogórków kiszonych wzbogaci każdy domowy obiad
Zamiast po raz kolejny serwować obiad z kupną surówką lub nudnymi klasykami, postaw na kultową sałatkę z kiszonych ogórków. Ta niezawodna receptura babci nigdy się nie nudzi i zawsze doskonale smakuje. Wystarczy kilka tanich składników, by zyskać...
-
Portugalska kanapka na wypasie, czyli francesinha. Nudy nie ma, całość pływa w sosie
Klasyczne tosty i zapiekanki zna niemal każdy. Co, jednak gdyby skusić się coś naprawdę wyjątkowego i "na wypasie"? Portugalska francesinha spełni oczekiwania nawet największych łasuchów - to kanapka, która jest hojnie nadziana mięsem i serem, a n...
-
Carbonara czy śmietana? Wybierz włoską klasykę na bazie pięciu składników, a nie pożałujesz
Kuchnia włoska to w gruncie rzeczy prostota, świeże produkty i bardzo intuicyjne przepisy. Nasza receptura na pasta carbonara to prawdziwa klasyka, której nie powstydziłaby się nawet Nonna. Sekretem jest pięć dobrych składników, które wystarczy...
-
Oponki serowe to klasyka idealna na Tłusty Czwartek. Zrób je babciną metodą i dodaj te dwa składniki
Tłusty Czwartek już niebawem dlatego pora na słodką i babciną klasykę. Mowa tu o obłędnie puszystych i miękkich oponkach serowych, które wiele osób doskonale pamięta jeszcze z dzieciństwa. Kluczem jest nabiał, ale i dwa nietypowe dodatki.
-
Przepis na zimową sałatkę, czyli zdrowa micha, która każdy zje ze smakiem. Dressing to połowa sukcesu
Przepis na zimową sałatkę to prawdziwe dzieło sztuki. Wystarczy połączyć kaszę z pieczonymi składnikami i zwieńczyć całość obłędnym dressingiem. Taki miks zasmakuje nawet największym przeciwnikom zielonej diety. Przygotowanie to przysłowiowa bułka...
-
Zupa ogórkowa z przepisu kucharki baru mlecznego. "Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku"
Idealna zupa ogórkowa to nic trudnego, wystarczy trzymać się sprawdzanego przepisu i zadbać o dobre, swojskie produkty. Kucharka baru mlecznego zdradza, co jest sekretem doskonałego smaku i wyważonej kwasowości. "Jak nie podsmażysz na maśle, to...
-
Polska ziemniakiem stoi. Oto przepis, który szokuje, zasili spiżarnię i sprawdzi się do obiadu
Mogłoby się wydawać, że zwykły, polski ziemniak raczej niczym już nas nie zaskoczy. Poznaj zatem wersję, która pozostaje tajemnicą nawet dla wielu babć. Warzywo przygotowane w ten sposób nie tylko zasili domową spiżarnię, ale i przyśpieszy...
-
Chałka z tradycyjnej receptury. Dzięki tym szczegółom będzie puszysta i miękka jak obłoczek
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Słodki warkocz to jednak znacznie więcej niż sama mąka, mleko i charakterystyczny kształt. Sprawdź nasz przepis, a zapomnisz o specjałach z...
-
Klasyczna jarzynowa przy tej wersji nie ma szans. Zmień ten szczegół, a nudna klasyka wyjdzie obłędnie
Bez sałatki jarzynowej święta nie mają racji bytu. Klasyczny przepis warto jednak nieco zmodyfikować - wówczas mdły smak nie będzie nam straszny. Wystarczy zmienić dotychczasowe nawyki i inaczej przygotować warzywa. Mały drobiazg całkowicie odmien...
-
Obłędne zapiekanki z kurczakiem, które nigdy się nie nudzą. Kluczem do sukcesu jest szczypta przyprawy
Jeśli masz dość świątecznych specjałów, postaw na szybką i obłędnie smaczną przekąskę. Mowa tu o zapiekankach z kurczakiem i magiczną przyprawą. Taki duet uzależnia, a wszystko za sprawą złotych proporcji i kolorowych dodatków.
-
100-letni przepis na chleb wraca na salony. Kultowa receptura babć to perfekcja w każdym okruszku
Nic nie może się równać z domowej roboty bochenkiem, który przyjemnie chrupie i na dodatek jest idealnie miękki w środku. 100-letni przepis chleb nie ma konkurencji, a w wielu domach przygotowywany jest przez kolejne pokolenia. Tu króluje tradycja...
-
Koniec z suchym jak wiór mięsem. Schab w tej kąpieli nabierze świątecznych aromatów i obłędnego smaku
Święta obfitują w postne potrawy, ale tuż po wigilii na stołach w polskich domach królują rozmaite wędliny i obłędne mięsa. Schab to najprostsze rozwiązanie, niestety ta partia lubi czasami wyjść sucha jak wiór. Z tą metodą unikniesz kulinarnej...
-
Sałatka z buraków doskonale zastąpi nudną ćwikłę. Idealna do obiadu lub na świąteczny stół
Marzysz o burakach w sałatce, ale nie wiesz, z czym je połączyć? Z naszym przepisem warzywo będzie się doskonale prezentować i jednocześnie smakować. Taki duet zajmie mniej niż 10 minut, a efekt wow jest gwarantowany. W święta każdy poprosi o...
-
Najlepsza ryba po grecku to ta domowej roboty. Nie obejdzie się bez solidnej porcji duszonych warzyw
Usmaż filety i zatop je w warzywnym puchu. To przepis na najlepszą rybę po grecku. Brzmi banalnie, prawda? Przygotowanie także nie jest wymagające, za to smak... każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach.
-
Rybka lubi pływać, ale i... postać w galarecie! Z tym przepisem wyjdzie rewelacyjnie i smakowicie
Bez ryby w galarecie święta nie będą smakować tak samo. Tradycyjne danie musi się zatem znaleźć na stole w obłędnie kolorowej i apetycznej wersji. Poza dorodną rybką nie może zabraknąć klarownego bulionu, włoszczyzny, a także mieszanki przypraw....
-
Idealne placuszki bez dodatku mleka? Z tym zamiennikiem będą miękkie jak poduszeczki
Domowe placuszki to klasyka z którą na próżno konkurować. Szczególnie jeśli te dosłowne rozpływają się w ustach i są perfekcyjnie wyrośnięte. Idealne ciasto to żaden wyczyn, wystarczy bowiem zamienić tradycyjny nabiał, na słodki zamiennik. Dzięki...
-
Zapomnij o nudnym śledziu z cebulą. Podaj rybę z aromatycznymi dodatkami, a rozpieści podniebienie
Rybka lubi pływać, dlatego warto zaserwować kultową przystawkę w nieco inny sposób. Zapomnij więc o nudnej marynacie z cebuli - lista wybornych dodatków jest znacznie dłuższa i ciekawsza. Doskonale sprawdzi się kwaśny, jesienny owoc czy korzenne...
-
Dodaj do klasycznych racuchów ten swojski nabiał. Dzięki niemu wyjdą pulchne i miękkie jak obłoczek
Szukasz przepisu na racuchy doskonałe? Babcina receptura nigdy nie zawodzi i gwarantuje pulchny, rumiany i apetyczny efekt. Wszystko za sprawą jednego dodatku - zaledwie szklanka tego nabiału całkowicie odmieni kultowe ciasto. Dzięki temu placuszk...
-
Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Te kluski idealnie zastąpią klasykę, a są równie smaczne
Masz ochotę na domowe pierogi, ale brakuje czasu na monotonne lepienie ciasta? Zamiast klasyki postaw na szybką i równie smaczną wersję, czyli ruskie kluski! Ta smakowita alternatywa powstaje ekspresowo, a smakuje równie wyjątkowo - wystarczy...
-
Przekąski na halloween. Zaskocz gości pomysłową deską smakowitości lub kolorowymi deserami
Przed nami koniec października, a co za tym idzie - Halloween! Przygotowując straszne przyjęcie lub domowe spotkanie warto mieć w zanadrzu kolorowe i pomysłowe przekąski. Zamiast zamawiać fast food postaw na straszne słodkości, oryginalną deskę...
-
Takich gołąbków nie robi nawet babcia! Kapuściane zawijasy z sekretnym dodatkiem przypominają kotlety
Przepis na klasyczne gołąbki zna niemal każdy. Co jednak gdyby tradycyjne danie nieco udoskonalić? Uczestniczka MasterChefa zna się na rzeczy i przygotowuje kapuściane zawijasy w oryginalny i smakowity sposób. Klucz do sukcesu tkwi w... panierce!