domowe przepisy
-
Idealne placuszki bez dodatku mleka? Z tym zamiennikiem będą miękkie jak poduszeczki
Domowe placuszki to klasyka z którą na próżno konkurować. Szczególnie jeśli te dosłowne rozpływają się w ustach i są perfekcyjnie wyrośnięte. Idealne ciasto to żaden wyczyn, wystarczy bowiem zamienić tradycyjny nabiał, na słodki zamiennik. Dzięki...
-
Zapomnij o nudnym śledziu z cebulą. Podaj rybę z aromatycznymi dodatkami, a rozpieści podniebienie
Rybka lubi pływać, dlatego warto zaserwować kultową przystawkę w nieco inny sposób. Zapomnij więc o nudnej marynacie z cebuli - lista wybornych dodatków jest znacznie dłuższa i ciekawsza. Doskonale sprawdzi się kwaśny, jesienny owoc czy korzenne...
-
Dodaj do klasycznych racuchów ten swojski nabiał. Dzięki niemu wyjdą pulchne i miękkie jak obłoczek
Szukasz przepisu na racuchy doskonałe? Babcina receptura nigdy nie zawodzi i gwarantuje pulchny, rumiany i apetyczny efekt. Wszystko za sprawą jednego dodatku - zaledwie szklanka tego nabiału całkowicie odmieni kultowe ciasto. Dzięki temu placuszk...
-
Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Te kluski idealnie zastąpią klasykę, a są równie smaczne
Masz ochotę na domowe pierogi, ale brakuje czasu na monotonne lepienie ciasta? Zamiast klasyki postaw na szybką i równie smaczną wersję, czyli ruskie kluski! Ta smakowita alternatywa powstaje ekspresowo, a smakuje równie wyjątkowo - wystarczy...
-
Przekąski na halloween. Zaskocz gości pomysłową deską smakowitości lub kolorowymi deserami
Przed nami koniec października, a co za tym idzie - Halloween! Przygotowując straszne przyjęcie lub domowe spotkanie warto mieć w zanadrzu kolorowe i pomysłowe przekąski. Zamiast zamawiać fast food postaw na straszne słodkości, oryginalną deskę...
-
Takich gołąbków nie robi nawet babcia! Kapuściane zawijasy z sekretnym dodatkiem przypominają kotlety
Przepis na klasyczne gołąbki zna niemal każdy. Co jednak gdyby tradycyjne danie nieco udoskonalić? Uczestniczka MasterChefa zna się na rzeczy i przygotowuje kapuściane zawijasy w oryginalny i smakowity sposób. Klucz do sukcesu tkwi w... panierce!
-
Koniec z mdłą rybą w nudnej panierce. Zanurzona w tym prostym cieście wyjdzie smakowicie i oryginalnie
Zamiast po raz kolejny przygotowywać klasyczną rybę w nudnej panierce, postaw na coś nieco bardziej oryginalnego i jednocześnie niebywale smacznego. Wystarczy zanurzyć filet w tym obłędnym cieście, by powstał smakołyk, niczym z najlepszej...
-
Jesienna zapiekanka z dynią. Zrób szybki obiad z sezonowym twistem i zapiecz go pod obłędną pierzynką
Szukasz przepisu na szybki, kolorowy i jednocześnie smaczny obiad? Zapiekanka dyniowa sprawdzi się w tej roli doskonale - to obłędne, sezonowe danie zrobisz ekspresowo, a niebywały smak i tak zrobi wrażenie. Poza dynia dodaj też inne warzywa i...
-
Ten domowy medykament to płynne złoto na jesień. Zabije wirusy i bakterie, a także wspomaga stawy
Domowe przetwory z sezonowych dóbr to must have każdej spiżarni, który pomoże w wielu dolegliwościach, a także uraczy gości niebanalnym smakiem. Przepis na imbirówkę znacznie się wyróżnia na tle innych specjałów. To nie tylko płynne złoto, ale i...
-
Gołąbki w tym wydaniu to iście jesienna uczta dla podniebienia. Z trikiem babci zrobisz je lada moment
Nic nie może się równać z obłędnym smakiem domowych gołąbków serwowanych w kremowym sosie. To kultowe danie polskiej kuchni może wydawać się czasochłonne, jednak z naszą recepturą przygotowania pójdą jak z płatka. Kluczem do sukcesu są tu składnik...
-
Makowiec Ewy Wachowicz. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze
-
Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na imprezę
-
Najpiękniejsze jarmarki w Europie, zimowe ogrody i wyjątkowe prezenty. 4 powody, by zimą odwiedzić SaksonięMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
- Tego przepisu na pyzy babcia strzegła jak oka w głowie. Bezmięsny farsz to hit
- O jej dokładkę można się bić. Przebija pomidorową, a nawet rosół
- Pieczone jabłka w cieście Ewy Wachowicz. Prosty, szybki i przepyszny deser
- Podsmażam kurczaka i wkładam w ciasto. Tak mam dodatek do zup i sosów
- PRL na talerzu, czyli śniadanie jak za dawnych lat. Dzieciaki to uwielbiały
-
Te gofry chrupią bardziej niż te z nadmorskiej budki. Zastosuj trik z pianą, a wyjdą doskonałe
Tęsknisz za słodkimi smakami wakacji? Przepis na chrupiące gofry sprawi, że zapomnisz o wszystkich troskach i jesiennej chandrze - to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt przypomina ten znany z nadmorskiej budki. Cała tajemnica kryje się w puszyst...
-
Smaki Azji bez wychodzenia w domu. Wystarczy połączyć kilka składników, by uzyskać prawdziwe umami
Szukasz ciekawej inspiracji na jesienny obiad? Przepis na aromatycznego kurczaka w pięciu smakach to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie smakuje o niebo lepiej niż nie jedna pozycja z chińskich restauracji
-
Kultowy deser z dzieciństwa wraca na salony. Zapiecz jajeczną piankę, a wyjdzie coś znakomitego
Zapomnij o szykowaniu skomplikowanych ciast i wypieków, ich miejsce zajmie coś równie smacznego, ale i prostego. Kultowy deser z beztroskich czasów dzieciństwa wraca na salony - mowa tu o zapiekanym koglu-moglu, który nie tylko obłędnie smakuje, a...
-
Pierogi Edyty Pazury biją konkurencję na głowę. Poza wyśmienitym ciastem jest też sezonowy farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe i jednocześnie specjał, którym chętnie się zajadamy na co dzień i od święta. Edyta Pazura, która niedawno zaczęła publikować na Instagramie rozmaite przepisy, zdradziła recepturę na iście jesienną wersję dania....
-
Tak podana wątróbka zachwyci każdego! Wystarczy połączyć mięso z sezonowym owocem i zapiec
Jedni ją kochają, inni nienawidzą - mowa tu rzecz jasna o wątróbce. Wszystko to jednak kwestia odpowiedniego przygotowania. Warto więc poznać przepis na mięso w towarzystwie jesiennych owoców. Obejdzie się też bez patelni, całość wystarczy...
-
Ta zupa z klopsikami gości na każdym włoskim weselu. Poza mięsnym rarytasem jest też sporo warzyw
Idealnym przepisem na chłodne, jesienne popołudnia będzie obłędna zupa klopsikowa, która serwowana jest na niemal każdym tradycyjnym, włoskim weselu. Sekret smaku to oczywiście apetyczne, mięsne kulki jednak to nie wszystko. W składzie znajdziemy...
-
Zupa gulaszowa jest niezastąpiona w jesienne dni. Zrobisz ją z kilku warzyw i solidnej porcji mięs
Zastanawiasz się, co powinno znaleźć się w menu, gdy za oknem ziąb i plucha? Przepis na obłędną zupę gulaszową zawsze się sprawdza - danie rozgrzewa, syci, a także zapewnia solidnej porcji energii. Perfekcyjny smak gwarantuje mieszanka różnych...
-
Zapomnij o gyrosie czy klasycznej jarzynowej. Obłędna sałatka z kurczakiem pełna kolorowych dodatków
Zamiast po raz kolejny szykować klasyczną jarzynową lub oklepany gyros, postaw na udoskonalony przepis na sałatkę z kurczakiem. Poza drobiem w składzie znajdziemy także makaron i całą gamę kolorowych warzyw. Całość idealnie zwieńcza kremowy sos na...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Barszcz z ziemniakami to przepis na rozgrzewający, kolorowy obiad
Zamiast po raz kolejny serwować klasyczny rosół postaw na trochę koloru i zastrzyk witamin. Przepis na barszcz zabielany to prawdziwy rarytas na jesienną, chłodną pogodę. Zupę warto podać z tłuczonymi ziemniaczkami i innymi, kolorowymi dodatkami....
-
Zapomnij o chemicznym bulionie ze sklepu. Domowej roboty kostki rosołowe to łatwizna za grosze
Kostka rosołowa to przekleństwo szefów kuchni i wielbicieli dobrego smaku. Jak się jednak okazuje, chemiczny produkt rodem ze sklepowych półek można samodzielnie przygotować w domu. To o niebo lepsza jakościowo i z pewnością zdrowsza alternatywa,...
-
Takich racuchów nie robi nawet babcia. Dodaj do ciasta sezonowy owoc, a zapamiętasz ten smak na długo
Rumiane i puszyste placuszki z jabłkami zna każdy, co jednak gdyby owca zamienić na inny? Przepis na racuchy ze śliwkami to iście jesienna dawka smaku i przyjemności. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze obejdz...
-
Kultowy polski rarytas, czyli galareta zwana zimnymi nóżkami. Z tym składem wyjdzie klarowna i smaczna
Dla niektórych to prawdziwy polski rarytas, dla innych zaś prawdziwy koszmar. mowa tu o zimnych nóżkach, które często goszczą na świątecznych stołach lub serwowane są jako przekąska. Kultowe danie warto jednak przygotować według starej babcinej...
-
Tego połączenia nikt się nie spodziewał, a jednak. Dynia z owocowym akcentem to jesienny hit
Czasami najmniej oczywiste smaki okazują się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tak też się okazało, gdy w kuchni dynia spotkała się z jesiennym owocem. Taki duet świetnie sprawdzi się w kremowej, rozgrzewającej zupie, sałatce lub wśród słoików na...
-
Pomorska zupa klopsikowa. Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na obłędny obiad na jesień
Jesienią domowe menu przechodzi prawdziwą rewolucję - lekkie dania zastępują wówczas rozgrzewające buliony, potrawki i tradycyjne smaki. Ewa Szczęsna, uczestniczka tegorocznej edycji MasterChefa zdradza przepis na obłędny smak prosto z Pomorza. Mo...
-
Nie dość, że najzdrowsze to występują głównie w polskich lasach. Oto lista topowych grzybów
Grzybobranie to zarz po grillowaniu najukochańszy ze sportów narodowych. Jak się okazuje, to nie tylko ogromna przyjemność czy kultywowanie tradycji przekazywanej z dziada pradziada, ale także rozrywka, która zasili naszą kuchnię i spiżarnię w...
-
Faszerowana cukinia, czyli banalny sposób na kolorowy i smaczny obiad. Wystarczy kilka składników
Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych - wszystko to za sprawą obłędnego nadzienia z warzyw i serowej pierzynce, która doskonale dopełni całość. Jest smacznie,...
-
Sok z pigwowca nigdy nie był tak banalny w przygotowaniu. Zachowaj skórki, a wyjdzie coś ekstra
Zastanawiasz się, jaki smak ciekawie urozmaici zimową spiżarnię? Klasyki to element obowiązkowy, warto jednak postawić także na coś ekstra. Sok z pigwowca sprawdzi się w tej roli doskonale - to obłędny dodatek do zimowej herbaty, źródło witaminy C...
-
Bakłażanowe roladki we włoskim stylu. Fenomenalny duet z aromatycznym farszem ziemniaczanym
Początek września to nie pora na nudne gotowanie! Złap za bakłażany i nadziej je obłędnym farszem z ziemniaków i mięty. Takie roladki to połączenie specjałów rodem z Sycylii i Sardynii, które spróbowane raz, na długo zostaną wpisane w domowe menu....
-
Przepis na rosół w wersji premium. Dodaj do wywaru ten dodatek, a zupa będzie o niebo lepsza
Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć rosołu. Pożywny bulion można jednak przygotować w zupełnie innej wersji niż zwykle. Wystarczy dodać warzywa strączkowe i babcine knedle, by uzyskać wyśmienitą i oryginalną zupę. Receptura jest bardzo...
-
Przepis na nalewkę pomoże przy przeziębieniu i innych dolegliwościach. Babcina metoda jest mistrzowska
Domowe przetwory z sezonowych owoców ą obłędnym rarytasem, który od lat wypełnia nasze spiżarnie. Wśród nich nie może zabraknąć nalewki z malin, która nie wybornie smakuje, czy ogrzewa w chłodne wieczory, ale i jest babcinym medykamentem na wiele...
-
Połącz nabiał z rybą, a powstanie śniadaniowa awanturka. Obłędna pasta królowała już w czasach PRL-u
Pasta awanturka to nietypowe połączenie dwóch obłędnie smacznych składników. Taki duet ma w sobie niesamowitą moc, a w kuchni króluje już od czasów PRL-u. Wszystko dzięki rybie i sporej porcji nabiału, która wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem....
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...
-
Sok z aronii to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i smaku. Z tą metodą obejdzie się bez goryczy owoców
Sok z aronii to zastrzyk sporej porcji witamin, ale i medykament na wiele dolegliwości. Możesz przygotować go samodzielnie w domu, wówczas warto jednak pamiętać o złotej zasadzie, która gwarantuje, że sok nie wyjdzie gorzki i cierpki. Sekretem...
-
Takich mielonych nie zjesz nawet w niedzielę u babci. Jakub Kuroń zdradza swój "odchudzony" patent
Jakub Kuroń ma znakomity przepis na kotlety mielone w wersji znacznie bardziej fit. Skład jest niezmiennie tradycyjny i mistrzowski, jednak cały sekret tkwi w samym przygotowaniu. Zapomnij więc o kąpieli mięsa w głębokim tłuszczu - metoda z...
-
Nalewka z aronii to przepis na domowy medykament. Z recepturą dziadka wyjdzie po mistrzowsku
Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to domowej roboty medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim jednak chodzi o doskonały smak - nie da się ukryć, ze receptura dziadka w tym wypadku błędzie bezkonkurencyjny. Po mistrzowsku...
-
Przepis na obiad z grzybami w tej wersji nie ma szans z nudną klasyką. W roli głównej pierogi z kurkami
Szukasz przepisu na jedyny w swoim rodzaju obiad z grzybami? Prawdziwą perełką rodem z przepiśnika babci będą zatem pierogi kurkami, które idealnie pasują do cienkiego, delikatnego ciasta. W farszu nie może zabraknąć świeżych ziół, sporej porcji...
-
Sok z jeżyn to przepis na domowy medykament i znakomity dodatek do herbaty czy deseru
Zastanawiasz się jak wykorzystać sezonowe owoce? Przepis na sok z jeżyn to znakomity pomysł pod wieloma względami. Jest nie tylko niebywale zdrowy i bogaty w cenne witaminy, ale też smaczny i słodziutki! To domowe remedium na przeziębienie, ból...
-
Ogórki kiszone inaczej, czyli odrobina tradycji i szaleństwa w jednym. Takie słoje są idealne na zimę
Zastanawiasz się nad aromatycznymi przetworami na zimę? Dodaj do klasycznych kiszonych jedno warzywo, a smak będzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać do połowy słoików z ogórkami ten zielony dodatek i całość zalać tradycyjną zalewą. Taki duet to...
-
Nietypowe warzywo wraca do łask. Zrobisz z niego obłędne placki, podobne do tych z ziemniaków
Naszła cię ochota na domowe jedzenie w nieco innej, nietypowej wersji? Przygotuj placki, jednak, zamiast biec z przyzwyczajenia po ziemniaki, sięgnij po nieco inny, zdrowszy produkt. Mowa tu o czarnej rzepie, która często jest pomijanym i nieco...
-
Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe na świecie. Z tą prostą metodą zwykłe śniadanie będzie ucztą
Szukasz przepisu na przetwory z sezonowych warzyw? Ogórki kanapkowe są o niebo lepsze od kiszonych czy klasycznych pikli. Zrobisz je ekspresowo, a smak będzie wyborny jak nigdy. Kluczem jest jednak aromatyczna i pełna przypraw zalewa.