domowe przepisy
-
Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń. W składzie króluje wysoka jakość i prostota
Kotlety z jajek to obłędny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Ten ciekawy pomysł gwarantuje minimum pracy i maksimum smaku oraz zadowolenia. Poza bazowym, swojskim produktem nie można zapomnieć o kolorowych dodatkach i odpowiedniej panierce...
-
Surówka z kapusty pekińskiej brzmi sztampowo? Ale nie w tym wydaniu. Wystarczy poszatkować i skropić tym sosem
Kolorowe dodatki to nierozłączny dodatek domowych obiadów takich jak schabowy, pieczenie czy dania jarskie. Surówka z kapusty pekińskiej to w tej dziedzinie prawdziwa klasyka. Warto jednak nieco urozmaicić przepis i wzbogacić bukiet warzyw o kremo...
-
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu? To super trik! Wykorzystaj to, co zostało z tradycyjnej zupy
Sałatka jarzynowa to klasyka, która gości w polskich domach niemal na każdą okazję. Jedną z nich jest domowy rosół - wówczas warzywa z bulionu wystarczy drobno pokroić, połączyć z jajkami, majonezem i pozostałymi składnikami. To stara babcina...
-
Sałatka gyros, czyli warstwowy i kolorowy bestseller. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole
Sałatka gyros to królowa imprez, spotkań rodzinnych, ale i świąt. Przepis na kolorową i fikuśną przystawkę gwarantuje zadowolenie gości i obłędny smak. Wszystko przed dużą ilość rozmaitych składników i kuszące warstwy, które pięknie się prezentują...
-
Wyśmienite śniadanie jak u mamy. Ten prosty przepis na naleśniki zawiera jeden ważny składnik. Nie pomijaj go
Przepis na naleśniki to jedna z najłatwiejszych receptur kulinarnych. Wykona go absolutnie każdy, nawet bez doświadczenia w kuchni. Potrzebne składniki z pewnością masz w swojej szafce dlatego jeszcze dziś przygotuj wyśmienite i delikatne naleśniki.
-
Wielkanocny pasztet bez mięsa. Dodaj do niego takie warzywa, a uzyskasz obłędny smak i idealną konsystencję
Wegetariańskie święta stają się coraz bardziej popularne, a smakowite receptury goszczą w niektórych domach już od dawna. Wielkanocny pasztet bez mięsa to obłędna alternatywa dla klasycznej wersji. Przygotowana z gotowanych warzyw, kaszy i ciekawy...
-
Zapomnij o naleśnikach z klasyczną mąką pszenną. Mała zmiana da smaczny i ciekawy smak
Przepis na naleśniki to klasyka, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąskę. Warto jednak wprowadzić małą zmianę w składzie - mowa tu o alternatywie dla mąki pszennej. Pełnoziarnisty produkt nada całości oryginalnego smaku i pozwoli...
-
Prosty przepis na lasagne bolońską. Dokładka gwarantowana, tylko pamiętaj o odpowiedniej kolejności
Ten włoski przysmak kochał nawet animowany kot z bajek dla dzieci. Doskonałe połączenie mięsa, makaronu i dwóch różnych sosów czyni to danie niepowtarzalnym. Przepis na lasagne, która będzie smakowała niczym na włoskich wakacjach jest długi, lecz...
-
Kwaśnica - przepis na tradycyjną góralską zupę na żeberkach. Smak rodem z Podhala
Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych potraw regionalnych i lokalnych produktów. Flagowym daniem rodem z Podhala jest swojska kwaśnica, przygotowana na domowej kapuście kiszonej i treściwej wkładce mięsnej. Rozgrzewająca zupa podana z...
-
Wiosna na talerzu - jakie produkty warto jeść w marcu? Na liście królują nowalijki i swojskie smaki
Wiosna tuż tuż, a to oznacza jedno - zmiany w domowym menu oraz spora dawka witamin i świeżych produktów. W marcu na talerzach królować będzie cała masa zieleniny, ale i warzyw korzeniowych. Na wiele produktów będziemy musieli jeszcze poczekać,...
-
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Wielu popełnia poważny błąd
-
Keks Wachowicz jest lepszy niż mazurek i sernik. W Wielkanoc będzie hitem
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tych produktów lepiej nie mrozić. Zamienią się w brejowatą papkę
-
Jajka nie będą nudne, gdy zrobisz je jak Starmach. Idealne na śniadanie wielkanocne
- Zapomnij o tradycyjnym gotowaniu - ziemniaki z mikrofali to game changer
- Ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza
- Jak zrobić wydmuszkę? To łatwiejsze, niż myślisz - potrzebne są dwa drobiazgi
- Zupa kalafiorowa. Z tymi przyprawami będzie o niebo lepsza
- Jak siać rzeżuchę? To banalnie proste, ale uważaj, by nie popełnić tego błędu
-
Dodaj do naleśników ten nabiał. Efekt? Zaskakujący - uzyskasz idealną konsystencję i niebanalny smak
Naleśniki to danie, któremu nie da się oprzeć. Przepis na nie zna niemal każdy, jednak ta metoda gwarantuje niebanalny smak i perfekcyjne ciasto. Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę składników i zmienić mleko na inny nabiał. Efekt jest o...
-
Słodkie naleśniki puszyste jak chmurka. Aby takie wyszły koniecznie zamień mleko na ten gęsty składnik
Kto nie kocha naleśników? To szybkie, tanie i słodkie danie nadaje się idealnie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Co, jednak jeśli chcemy nieco urozmaicić ten tradycyjny przepis i zrobić naleśniki w wersji puszystej i lekkiej jak chmurka?...
-
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przygotuj najsmaczniejszy, domowy pasztet z przepisu babci Anieli
Choć za oknem jeszcze zima, wszyscy czują już nadchodzącą wiosnę. Słychać śpiew ptaków, dni są coraz dłuższe, a w kalendarzu nieubłaganie zbliża się jedno z najważniejszych dla chrześcijan świąt, czyli Wielkanoc. Warto zawczasu przetestować...
-
Po co dodajemy sól do ciasta? Metoda jest wszystkim znana, jednak powód dla wielu pozostaje tajemnicą
Nie jest tajemnicą, że szczypta soli w niemal każdym cieście to element obowiązkowy. Nieważne czy jest to drożdżowe, na pierogi, pizzę, kruche czy naleśnikowe - do każdego z nich dodajemy tradycyjną już szczyptę. Niewiele osób zna jednak konkretny...
-
Przepis na gołąbki bez mięsa. Tradycyjne danie w nowej odsłonie - farsz z kaszy i warzyw to obłęd
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, z którą na próżno konkurować. Flagowe danie doczekało się jednak wielu wersji - jedną z nich jest ta bez mięsa. Kapuściane zawijasy z soczystym farszem z kaszy i warzyw, podane z aromatycznym sosem rozpieszczą...
-
Łyżeczka tego produktu sprawi, że mięso w gulaszu będzie idealnie miękkie. Ten trik znają nasze babcie
Domowy gulasz to prawdziwy rarytas, który niemal zawsze świetnie smakuje. Jedynym elementem, który często zawodzi, jest zbyt twarde i nieapetyczne mięso. Jest na to jednak niezawodny sposób, które doskonale znają nasze babcie - mowa tu o dodaniu...
-
Co można jeść w Środę Popielcową? Te produkty nie powinny znajdować się w jadłospisie
W tym roku 22 lutego przypada Środa Popielcowa, czyli ważne święto dla wszystkich katolików. Zgodnie z naukami kościoła tego dnia przypada ścisły post. Jak zatem zaplanować domowe menu i jakie dania najlepiej podać? Wyjaśniamy także, kto może być...
-
Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik
Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatk...
-
Fasolka po bretońsku, czyli klasyka w nowej odsłonie. Sycące i rozgrzewające danie z pikantnym twistem
Zimą na naszych stołach królują rozgrzewające i sycące dania, zapiekanki czy buliony. Wśród ciekawych propozycji jednogarnkowych warto wyróżnić fasolkę po bretońsku, którą zna niemal każdy. Klasyczny rarytas przygotowany z pikantną nutą sprawdzi s...
-
Przepis na gofry, czyli smak lata z zaledwie kilku składników. Wyjdą chrupiące, złociste i smaczne
Przepis na gofry, które smakują niczym te z budki nad Bałtykiem to niemalże skarb. Receptura opiera się na prostych i tanich produktach, jednak by, uzyskać efekt wow należy pamiętać o kilku istotnych zasadach. Na liście m.in. odpowiednie proporcje...
-
Placki ziemniaczane według czeskiej receptury. Wystarczy dodać do tradycyjnej masy jeden składnik
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które zna niemal doskonale każdy z nas. Jak się okazuje, przygotowane według czeskiej receptury smakują o niebo lepiej, a wszystko to przez jeden dodatek. Mięsna wkładka nada całości n maku i przyjemnej...
-
Pączki serowe w zupełnie nowej odsłonie. Zapomnij o twarogu - z włoskim serem będą najlepsze na świecie
Pączki serowe z sera ricotta to zupełnie nowa odsłona uwielbianych przez wszystkich minipączków do złapania na raz do buzi. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jeśli nie lubisz tracić czasu w kuchni, a jednocześnie...
-
Ta panierka sprawi, że zapomnisz o bułce tartej. Alternatywa jest smaczna i zdrowa
Ikoną polskiej kuchni i daniem, bez którego niedzielny obiad nie istnieje, są oczywiście kotlety schabowe. Sekret tkwi w soczystym i jednocześnie kruchym mięsie, ale i złocistej panierce, która tworzy idealny duet. Klasyczną bułkę tartą warto jedn...
-
Jak zrobić ciasto na pizzę? Skład jest banalnie prosty - sekretem jest jednak wyrastanie
Jak zrobić ciasto na pizze, by przypominało włoski oryginał? To znacznie prostsze niż mogłoby się to wydawać. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni typ mąki, złote proporcje i triki, które zna każdy szanujący się Włoch. Efekt będzie niemal perfekcyjny!
-
Blok czekoladowy - przepis rodem z PRL-u, czyli banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś z niczego"
Słodycze rodem z czasów PRL-u to dla wielu wspomnienie dzieciństwa, sentyment czy smak, który króluje na piedestale. Blok czekoladowy to idealny przykład na "coś z niczego", ponieważ skład jest banalnie prosty, a efekt to prawdziwe dzieło sztuki. ...
-
Pomidorowa z aromatycznych warzyw. Zapomnij o koncentracie i przygotuj treściwe danie jak u babci
Pomidorowa to królowa tradycyjnych zup, z którą na próżno konkurować. Danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem, prostotą i wspomnieniem, które niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Zapomnij więc o koncentracie i przygotuj pomidorową z soczystych i...
-
Pączki jogurtowe - lekka alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Skład jest banalny, a smak idealny
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, poszukiwania na idealny przepis wciąż trwają. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pączków będą słodkości bazujące na jogurcie. Są o wiele lżejsze i puszyste, a smak to prawdziwa uczta...
-
Knysze, czyli bieszczadzki rarytas wraca do łask. Pieczone pierożki nadziewane są cebulowym farszem
Kuchnia rodem z Bieszczad opiera się na swojskich produktach, tradycji i wyjątkowych aromatach. Właśnie taki jest przepis na knysze, czyli nic innego jak pieczone pierożki czy sakiewki z ciasta drożdżowego nadziewane soczystym farszem cebulowym.
-
Naleśniki z serem jak u babci. Sekretem smaku jest perfekcyjne ciasto i dodatek kogla-mogla
Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa to piedestał, z którym ciężko konkurować. Jednym ze słodkich przepisów są naleśniki z serem autorstwa babci. Poza idealnym ciastem na sprężyste i cienkie placuszki kluczowe jest słodkie nadzienie - wyjdzie...
-
Piątkowy obiad bez mięsa. Przepis na włoską lasagne ze szpinakiem, czosnkiem i mieszanką serów
Piątkowy obiad bez mięsa wcale nie musi być nudny i przygotowany według tradycyjnych przepisów. Włoska lasagne w wersji wege sprawdzi się w tej roli wyśmieicie - pyszne płaty makaronu w połączeniu ze szpinakiem, czosnkiem i mieszanką oryginalnych...
-
Omlet - śniadaniowy placek w wersji biszkoptowej. Prawdziwa uczta zmysłów w słodkiej wersji
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - warto zatem postarać się, by był nie tylko szybki w przygotowaniu, zdrowy i pełnowartościowy. Przepis na omlet biszkoptowy to prawdziwy rarytas, który podany na słodko podbije kubki smakowe nawet...
-
Przygotowujesz gołąbki? Tomasz Strzelczyk zdradza trik na ekspresowe i sprawne sparzenie kapusty
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Jak się okazuję, ta mozolna i uciążliwa czynność może być znacznie szybsza i o wiele łatwiejsza. Efekt? Miękkie liście, które w zaledwie kilka minut są gotowe, by nakładać farsz - trzy ruchy...
-
Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana
Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony far...
-
Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser. Wyjdzie idealne dzięki warstwom i kawowemu ponczowi
Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza pastą i tradycyjną pizzą warto wyróżnić także desery, a szczególnie tiramisu. Słodki, wyjątkowy w swojej prostocie przepis da spektakularny efekt i podbije kubki smakow...
-
Kasza manna - przepis na lekkie śniadanie. Smak dzieciństwa najlepiej smakuje z dodatkiem owoców
Kasza manna to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa, lekki posiłek i zdrowy deser w jednym. Powoli gotowana na mleku i podana z dodatkiem dżemu czy soku owocowego to prawdziwy rarytas, który nigdy się nie znudzi. Wystarczą cztery...
-
Strogonow - przepis na rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Kluczem są kolorowe dodatki i mięso
Wśród domowych obiadów warto wyróżnić dania jednogarnkowe, które sycą, rozgrzewają i poprawiają humor, gdy za oknem gości ponura aura. Kluczem do sukcesu są dobrej jakości składniki - szczególnie mięso i kolorowe dodatki. Z kolei mieszanka przypra...
-
Lany chrust, czyli faworki w oryginalnej formie bez wałkowania. Smak podkreśli odrobina tego trunku
Świętowanie tłustego czwartku bez tradycyjnych słodkości to dla wielu abstrakcja. Ciekawą alternatywą dla domowych faworków jest lany chrust. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu - przyda się jednak rękaw cukierniczy i dodatek...
-
Ciasto na naleśniki - tradycyjny i banalnie prosty przepis. Idealny do słodkich i wytrawnych dodatków
Przepis na ciasto na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak receptura w każdym domu nieco się różni. Nie da się jednak ukryć, że kluczem do sukcesu jest prosty skład i zachowanie odpowiednich proporcji. Wówczas naleśniki wyjdą sprężyste,...
-
Przepis na oponki. Słodkie i puszyste ciasto z dodatkiem sera to idealna przekąska na tłusty czwartek
Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w tłusty czwartek. Ten słodki deser dla wielu kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami. Aby odtworzyć perfekcyjny smak, warto zwrócić uwagę na wybór...
-
Domowe racuchy bez drożdży, mąki i cukru. Z trzech składników przygotujesz ich zdrowszą wersję
Domowe racuchy to jeden ze smaczniejszych przepisów na słodki deser czy ekspresowy obiad. Warto jednak poznać nieco zdrowszą wersję, którą przygotujemy z zaledwie trzech produktów. w składnie nie znajdziemy ani grama mąki, cukru czy drożdży.