Narzeczony wrócił od swojej mamy z torbą ciężkich słoików. Czerwone smarowidło nie wyglądało na początku zbyt apetycznie, jednak spróbowałam i to był ogromny błąd, bo nie mogłam przestać go jeść. Lekko pikantny, ale jednocześnie słodki z wyczuwalnym ryżem, rozpływał się w ustach. Musiałam wybłagać ją o przepis na najlepszy paprykarz szczeciński. Niepotrzebne jest nawet pieczywo, zjadam go naraz łyżką!
To smarowidło smakuje najlepiej zrobione własnoręcznie. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
PORADA! Jeśli chcesz zrobić mniej słoików, zmniejsz wszystkie składniki o pół podanych wartości. Smak zostanie ten sam. Na kg ryb dajemy szklankę ryżu.
Ryby dokładnie zmiel trzy razy. Wszystkie warzywa drobno pokrój. Połącz składniki i wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż i dopraw. Masę przełóż do słoików aż po szyjkę. Słoiki gotuj przez trzy godziny na wolnym ogniu. Tak zrobiony pyszny paprykarz domowy należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w spiżarni. Słoiki trzymane w odpowiednich warunkach mogą stać nawet kilka miesięcy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.