Klasyczna szarlotka jest wspaniała, wcale nie zamierzamy udowadniać, że tak nie jest. Ale to ciasto może smakować jeszcze lepiej! Wystarczy wprowadzić kilka zmian, co nieco dodać i voila. Szarlotka po królewsku (zupełnie nas nie dziwi jej nazwa) to ciasto, które pasuje na każdą okazję równie dobrze, co jedzone bez okazji. Puszysty biszkopt i warstwa śmietanowego kremu sprawiają, że ciasto nabiera w strukturze przyjemniej lekkości i delikatności. Żeby zwiększyć doznania smakowe, wierzch można jeszcze posypać wiórkami czekoladowymi lub po prostu startą gorzką czekoladą.
Szarlotką królewską zajadali się nasi dziadkowie i rodzice, a jej smak od lat niezmiennie zachwyca. Jesteśmy pewni, że nie pożałujesz, gdy ją upieczesz. Ostrzegamy tylko, że jeśli zamierzasz podać ją gościom, to lepiej schowaj ją do momentu ich przyjścia. Inaczej może być ci trudno się jej oprzeć...
Składniki na biszkoptowy spód:
Składniki na jabłka:
Składniki na krem śmietanowy:
Dodatkowo:
Przepis na szarlotkę królewską - sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka przelewamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Potem stopniowo i powoli dodajemy cukier, miksując. Nie przerywamy miksowania i dodajemy żółtka. Mieszamy tak, by powstała jednolita masa. Przesiewamy mąkę tortową i ziemniaczaną i jeszcze raz miksujemy do momentu połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę na biszkopt. Pieczemy przez około 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Przechodzimy do prażonych jabłek. By je zrobić, musisz obrać i pokroić owoce w kostkę, a potem podsmażyć na patelni skropione sokiem z cytryny i posypane cynamonem. Smaż je do momentu, aż zaczną się rozpadać, ale nie zmienią się w całkowitą papkę. Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj galaretki i wymieszaj, by się rozpuściły. Przełóż masę na ostudzony spód biszkoptowy i wstaw do lodówki do stężenia.
Następnie ubij na sztywno śmietankę. Pod koniec dodawaj stopniowo oba cukry. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany. Potem dodaj kolejne dwie łyżki śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z ubitą śmietaną. Wymieszaj, by masa miała jednolitą konsystencję. Ułóż ją na schłodzonym cieście. Wierzch posyp startą czekoladą. Szarlotkę królewską wstaw do lodówki co najmniej na cztery godziny, by wszystkie warstwy mogły porządnie stężeć.