Sałatka z ziemniaków brzmi banalnie, ale gdy ją podaje, wszystkim opada szczęka. Wszystko przez sos

Nie tylko jarzynowa musi królować na wielkanocnym stole. Ta wiosenna sałatka z ziemniaków nie tylko zjawiskowo wygląda, ale i równie obłędnie smakuje. Tymczasem to bardzo proste połączenie ziemniaków, kremowego sosu i zielonych dodatków - jest prosto, swojsko, tanio no i apetycznie!

Wiosna na dobre zawitała do naszych kuchni, a pierwsze nowalijki i inne rarytasy zaczęły trafiać na sklepowe półki. To zatem doskonały moment na przygotowanie lekkich, orzeźwiających i jednocześnie kolorowych dań, które zastąpią tłuste i ciężkie rarytasy z zimowego menu. Sałatka z ziemniaków podana na kremowym sosie to nie lada rarytas, który można serwować na co dzień, ale i na wielkanocny stół. 

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Wielkanoc z tą sałatką staje się smaczniejsza. Wystarczą ziemniaki i sos

Nie da się ukryć, że wiosenne menu to absolutna wariacja obłędnych smaków, kolorów i aromatów. Z początkiem marca na talerze trafiają więc nowalijki, młoda kapusta i solidna porcja zieleniny. Warto pamiętać także o ziemniakach, które w odpowiednim wydaniu można zaserwować nawet na wielkanocnym śniadaniu. Mowa tu o naszej wybitnej sałatce, która śmiało może konkurować z tradycyjną jarzynową. Tu jednak pierwsze skrzypce gra puszysty sos - jest tak smaczny, że aż korci, by wyjadać go dosłownie łyżkami. 

Ziemniaczana sałatka w towarzystwie dodatków to niemalże kulinarne dzieło sztuki. Poza dorodnymi, młodymi warzywami nie może zabraknąć także czerwonej cebuli i mini korniszonów, najlepiej tych z ostrej zalewy. Całość wystarczy estetycznie ułożyć na poduszeczce z jogurtu greckiego, oliwy, soku z cytryny, musztardy i solidnej porcji koperku. Gwarantujemy, że zachwytów nad sałatką nie będzie końca!

Przepis na obłędną sałatę ziemniaczaną podaną na kremowym sosie

Składniki: 

  • 800 g młodych ziemniaczków,
  • 200 g jogurtu greckiego, 
  • dwie łyżeczki musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • odrobina oliwy,
  • czerwona cebula,
  • kilka korniszonów - najlepiej małych, pikantnych,
  • garść kopru,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Młode ziemniaczki umyj dokładnie i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. W tym czasie przygotuj wszystkie dodatki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, z kolei ogórki pokój w nieco grubsze plasterki lub kostkę. 
  3. Teraz pora na kremowy sos. Połącz w misce jogurt naturalny z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, miodem, przyprawami oraz drobno posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  4. Do miski z sosem przełóż pokrojone ziemniaki, cebulę oraz korniszony i wszystko delikatnie wymieszaj. 
  5. Wskazówka - jeśli chcesz uzyskać ładny efekt na talerzu, układaj wszystko warstwami. Sos przełóż na estetyczny talerz, na nim ułóż ziemniaki, piórka cebuli oraz korniszony. Wszystko na koniec ozdób koprem i gotowe. 
  6. Tak podana sałatka jest gotowa do podania, można podać ją jeszcze ciepłymi ziemniakami lub po chwili leżakowania w lodówce. Smacznego!
Więcej o: