Wiosna na dobre zawitała do naszych kuchni, a pierwsze nowalijki i inne rarytasy zaczęły trafiać na sklepowe półki. To zatem doskonały moment na przygotowanie lekkich, orzeźwiających i jednocześnie kolorowych dań, które zastąpią tłuste i ciężkie rarytasy z zimowego menu. Sałatka z ziemniaków podana na kremowym sosie to nie lada rarytas, który można serwować na co dzień, ale i na wielkanocny stół.
Nie da się ukryć, że wiosenne menu to absolutna wariacja obłędnych smaków, kolorów i aromatów. Z początkiem marca na talerze trafiają więc nowalijki, młoda kapusta i solidna porcja zieleniny. Warto pamiętać także o ziemniakach, które w odpowiednim wydaniu można zaserwować nawet na wielkanocnym śniadaniu. Mowa tu o naszej wybitnej sałatce, która śmiało może konkurować z tradycyjną jarzynową. Tu jednak pierwsze skrzypce gra puszysty sos - jest tak smaczny, że aż korci, by wyjadać go dosłownie łyżkami.
Ziemniaczana sałatka w towarzystwie dodatków to niemalże kulinarne dzieło sztuki. Poza dorodnymi, młodymi warzywami nie może zabraknąć także czerwonej cebuli i mini korniszonów, najlepiej tych z ostrej zalewy. Całość wystarczy estetycznie ułożyć na poduszeczce z jogurtu greckiego, oliwy, soku z cytryny, musztardy i solidnej porcji koperku. Gwarantujemy, że zachwytów nad sałatką nie będzie końca!
Składniki:
Sposób przygotowania: