-
Haps
-
Jak przygotować
- To nie jest zwyczajna sałatka ziemniaczana. To, w czym skąpane są składniki to zaskoczenie dla podniebienia
To nie jest zwyczajna sałatka ziemniaczana. To, w czym skąpane są składniki to zaskoczenie dla podniebienia
Trudno o coś prostszego do przygotowania od sałatki. Tak naprawdę można w niej wymieszać wszystko to, co zalega w lodówce. Dzięki temu tworzy się smaki, których nie ma w żadnych przepisach. O tej sałatce będzie w twojej rodzinie głośno, a to przez oryginalny sos.
Sałatka ziemniaczana to klasyczne danie, które zachwyca swoim głębokim smakiem i prostotą wykonania. Ziemniaki, kiełbasa oraz wysmażona cebulka skąpane są w aromatycznym sosie, któremu trudno jest się oprzeć. Sos nadaje całości wyjątkowego aromatu i smaku, a to dzięki oryginalnej mieszance składników.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Głęboki smak sałatki doskonale współgra z pieczonymi mięsami, grillowanymi warzywami czy nawet jako samodzielna przekąska na imprezach. Można ją podawać z grzankami lub świeżym pieczywem. Jeśli jesteś fanem chrupiącego boczku, również możesz ją nim posypać.
Przepis na ziemniaczaną sałatkę bawarską
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 200 g ulubionej kiełbasy,
- cebula,
- 4 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki musztardy,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka cukru,
- szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź je, pozostaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.
- W większym naczyniu wymieszaj ocet winny, bulion, musztardę, olej, sól, pieprz i cukier.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie gorący, wrzuć posiekaną drobno cebulkę i kiełbasę. Podsmażaj składniki do rumianego koloru.
- Wysmażone składniki umieść w misce z sosem, dorzuć do tego pokrojone ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj, by sos mógł oblepić wszystkie składniki.
- Tak przygotowaną sałatkę obsyp posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Wstaw ją do lodówki na kilka godzin, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.