Było trudno wyciągnąć ten przepis, ale się udało. To popisowa przekąska cioci Gieni

Na świątecznym stole muszą się pojawić pewne przekąski, bez których nie można się obejść. Jedną z nich są śledzie. Robi się je na wiele różnych sposobów. Są elementem zarówno dań głównych, jak i przekąsek. Jednak takiej ich wersji możesz nie znać. Przepis jest prosty, a smak niesamowity.

Przepisy na śledzie na święta wielkanocne mogą być bardzo różnorodne. Na pewno nie zabraknie tych w śmietanie, musztardzie, po kaszubsku oraz w oleju. Trzeba jednak przyznać, że śledzie w takim wydaniu nie mają sobie równych. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, musisz koniecznie zapisać ten przepis. Jest bardzo krótki, prosty w przyrządzeniu, a jego smak może być niemałym zaskoczeniem.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przygotowanie idealnych śledzi po łowicku jest proste, jeśli znamy listę składników i ich proporcje. Najważniejszą zasadą, którą trzeba się kierować, jest danie czasu smakom. Dlatego po wykonaniu wszystkich kroków zawartych w przepisie warto włożyć przekąskę do lodówki. To właśnie tam wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Oprócz tego bardzo ważne jest również to, by trzymać się proporcji. Jeśli zostaną zaburzone, smak całości może być całkowicie inny.

Przepis na śledzie po łowicku

Składniki

  • 4 filety śledziowe z octu,
  • 2 marchewki,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 cebule,
  • pieprz do smaku,
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie pozostaw ją do wystudzenia.
  2. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w krążki, a śledzie w cienkie paski. Ugotowaną marchewkę pokrój na mniejsze plasterki.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i obsyp całość pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie, by każdy produkt był oblepiony majonezem. Śledzie umieść w lodówce i pozostaw na kilka chwil, by smaki mogły się przegryźć. Po tym czasie podawaj jako pyszna przekąska.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.