Tradycyjne mielone pójdą w odstawkę jeśli zamienisz mięsną wersję na lekką, wysokobiałkową, i co ciekawe, o wiele zdrowszą. W składzie królują tylko naturalne składniki, dlatego z powodzeniem takie danie sprawdzi się u osób na diecie.
Niektóre dania nie mają konkurencji. Warto jednak czasami nieco poeksperymentować i klasyczne posiłki nieco udoskonalić czy podrasować. Przepis na mielone bez grama mięsa może dla wielu osób brzmieć komicznie - w rzeczywistości to jednak uczta wszystkich zmysłów i co najważniejsze posiłek znacznie zdrowszy od ciężkostrawnej klasyki.
Do przygotowania podrabianych mielonych nie trzeba wiele. Głównym składnikiem jest serek wiejski, który można dostać w niemal każdym sklepie. Do nabiału dodajemy jajka i otręby. taki miks wystarczy wyrobić na jednolitą masę, uformować i wrzucić na patelnię. Gotowe kotlety wyśmienicie smakują z kolorowymi surówkami i klasycznymi ziemniakami z koperkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania: