Soczysta alternatywa mięsnych kotletów. Łącze warzywa z tym produktem i wychodzi królewski obiad

Soczyste i obłędne kotlety bez grama mięsa to nie żart, a ekspresowy przepis na wyśmienity obiad. Wystarczy połączyć odpowiednie warzywa i dodać do nich produkt, który gości na stołach w porze śniadaniowej. Tak właśnie powstaje smak, którego nie da się podrobić!

Obiad bez grama mięsa wcale nie musi być nudny, a wręcz przeciwnie. Wegetariańskie rarytasy potrafią wyprzedzić nawet najlepsze babcine przepisy, a wszystko za sprawą kolorowych warzyw, odpowiednich przypraw i metod, które są banalnie proste. Właśnie dlatego postanowiliśmy przedstawić recepturę na obłędne kotlety, które są bardzo soczyste i pasują do klasycznych ziemniaków i surówek. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Kotlety bez grama mięsa. Soczysta alternatywa z warzyw na piątkę z plusem 

Tradycyjne kotlety w łatwy sposób można zastąpić wersją bez mięsa. To nie tylko zdrowszy pomysł, ale też ciekawa alternatywa dla typowych dań obiadowych. Wystarczy odrobina kreatywności, solidna porcja warzyw i kilka dodatków, by powstało ten soczysty i znakomity posiłek. Nasza wariacja opiera się na połączeniu pieczarek, cebuli, sera żółtego i tajemniczego produktu, który wpłynie na smak i teksturę naszych kotletów. 

Tajnym składnikiem wege kotletów jest w tym przypadku dodanie do pieczarek płatków owsianych. Ten sprytny trik pozwoli uzyskać spójną masę, która nadal będzie soczysta, ale przy okazji nie rozpadnie się podczas smażenia na patelni. Gotowe kotlety polecamy serwować z ziemniaczanym puree i kolorowymi, wiosennymi surówkami pełnymi witamin. 

Przepis na kotlety ziemniaczano-owsiane, czyli szybki i zdrowy obiad bez mięsa

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka startego sera żółtego
  • jajko,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub owsianej,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Podobnie zrób z cebulą oraz czosnkiem - oba składniki podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż całość się ładnie zarumieni, a grzyby puszczą wodę. 
  2. W misce połącz płatki owsiane, starty ser, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę. Dodaj również przyprawy do smaku i wszystko starannie zamieszaj, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj do masy wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. 
  3. Masę ponownie zamieszaj i wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w mące.
  4. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania chrupiącej, złotej skórki. 
  5. Gotowe kotlety warzywno-owsiane serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy ziemniaczane puree i np. miks świeżych zielonych liści z oliwą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.