Wiele osób żyje w przekonaniu, że grzyby leśne są bardziej aromatyczne niż pieczarki. Jeśli jednak wzbogacimy te drugie o odpowiednie dodatki - otrzymamy prawdziwe dzieło kulinarne, które pasuje zarówno do ryb, jak i kurczaka czy wieprzowiny. Dodatkowym atutem jest apetyczny zapach, a także szybkość przygotowania.
Jeśli nie chcemy, aby smażone pieczarki wyszły mdłe i rozwodnione, musimy pamiętać o kilku wskazówkach. Po pierwsze, wrzucaj pokrojone grzyby na mocno rozgrzaną patelnię partiami. Wszystkie naraz mogą spowodować, że puszczą zbyt dużo wody, pogarszając tym samym ich konsystencję. Równie ważne jest to, aby posolić je dopiero po kilku minutach smażenia - unikniemy dzięki temu dodatkowego wypuszczenia wody. Trzymaj się powyższych zasad, a grzybowe danie wyjdzie złociste, soczyste i niezwykle smakowite.
Składniki:
Zacznij od oczyszczenia pieczarek. W dalszej kolejności pokrój je na mniejsze kawałki, np. plastry. Ząbki czosnku posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Chilli drobno pokrój, a następnie razem z czosnkiem wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażaj całość przez kilka minut, po czym dodaj grzyby. Składniki na patelni zalej sosem sojowym i smaż do momentu, aż pieczarki zmienią kolor.
W kolejnym kroku wlej białe wino i duś wszystko pod przykryciem przez kilka minut. W tym czasie alkohol powinien wyparować. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem, a na koniec posyp posiekaną pietruszką. Smakowite danie grzybowe podawaj w towarzystwie makaronu, ryżu lub innych dodatków. Smacznego!