Sos z suszonych grzybów to doskonały dodatek, który podkręca smak przygotowanych potraw. Warto wiedzieć, że grzyby suszone są intensywniejsze w smaku niż świeże, co sprawia, że sos ma głęboki i bogaty aromat. Jak zatem przygotować idealny sos? Tomasz Strzelczyk odpowiada.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Obłędnie pyszny sos z suszonych grzybów. Kremowy, ale bardzo intensywny smak
Tomasz Strzelczyk opublikował w serwisie YouTube film, w którym podzielił się przepisem na doskonały sos z suszonych grzybów. Przy okazji zdradził, że "suszone grzyby kochają cebulę", więc nie może jej zabraknąć, jeśli przygotowujemy taki sos. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 60 g suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 1 l wody,
- szczypta cząbru,
- 100 ml śmietanki,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sos z suszonych grzybów - przepis Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone przesypujemy do dużej miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy je na 15 minut. Potem odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się nieczystości.
- Przekładamy grzyby do garnka, dodajemy trzy laurowe liście i zalewamy wodą - gorącą lub zimną. Wody powinno być tyle, by delikatnie zakryła grzyby.
- Gdy woda się zagotuje, gotujemy 30 minut.
- Dużą cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelnię wykładamy klarowane masło i podsmażamy na nim cebulę.
- Dodajemy pół łyżki mąki pszennej i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
- Stopniowo dodajemy wywar z grzybów.
- Przekładamy połowę grzybów, a liście laurowe wyjmujemy. Grzybów nie kroimy, jeśli są niewielkie.
- Dodajemy szczyptę cząbru. Miksujemy resztę grzybów na jednolitą gładką masę i wykładamy na patelnię.
- Doprawiamy sos solą i świeżo startym czarnym pieprzem.
- Opcjonalnie zabielamy śmietanką.