Sos z suszonych grzybów Tomasza Strzelczyka. Podpowiada, że grzyby kochają to warzywo. "No i gitara!"

Sos z suszonych grzybów to obłędna propozycja. Doskonale łączy się z ziemniakami i makaronem. Jest niezwykle aromatyczny i po prostu bardzo smaczny. Warto pamiętać, że sos z suszonych grzybów z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Koniecznie trzeba go wypróbować.

Sos z suszonych grzybów to doskonały dodatek, który podkręca smak przygotowanych potraw. Warto wiedzieć, że grzyby suszone są intensywniejsze w smaku niż świeże, co sprawia, że sos ma głęboki i bogaty aromat. Jak zatem przygotować idealny sos? Tomasz Strzelczyk odpowiada.  

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Obłędnie pyszny sos z suszonych grzybów. Kremowy, ale bardzo intensywny smak 

Tomasz Strzelczyk opublikował w serwisie YouTube film, w którym podzielił się przepisem na doskonały sos z suszonych grzybów. Przy okazji zdradził, że "suszone grzyby kochają cebulę", więc nie może jej zabraknąć, jeśli przygotowujemy taki sos. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 60 g suszonych grzybów,  
  • 1 duża cebula
  • 1 l wody,  
  • szczypta cząbru,  
  • 100 ml śmietanki, 
  • 3 liście laurowe, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sos z suszonych grzybów - przepis Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby suszone przesypujemy do dużej miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy je na 15 minut. Potem odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się nieczystości. 
  2. Przekładamy grzyby do garnka, dodajemy trzy laurowe liście i zalewamy wodą - gorącą lub zimną. Wody powinno być tyle, by delikatnie zakryła grzyby. 
  3. Gdy woda się zagotuje, gotujemy 30 minut.  
  4. Dużą cebulę kroimy w kostkę.  
  5. Na patelnię wykładamy klarowane masło i podsmażamy na nim cebulę.  
  6. Dodajemy pół łyżki mąki pszennej i podsmażamy jeszcze przez chwilę. 
  7. Stopniowo dodajemy wywar z grzybów. 
  8. Przekładamy połowę grzybów, a liście laurowe wyjmujemy. Grzybów nie kroimy, jeśli są niewielkie. 
  9. Dodajemy szczyptę cząbru. Miksujemy resztę grzybów na jednolitą gładką masę i wykładamy na patelnię.  
  10. Doprawiamy sos solą i świeżo startym czarnym pieprzem.  
  11. Opcjonalnie zabielamy śmietanką.  
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.