Dyniowa przekąska idealna na imprezę halloweenową. W składzie nie ma dyni, za to jest ten pyszny składnik

W internecie roi się od inspiracji na halloweenowe przekąski. Nie brakuje przepisów, na "pajęcze babeczki", "hot-dogi z palców" i "ciasteczka-potwory". Tym razem przedstawimy coś nieco mniej drastycznego. Mini dynie smakują obłędnie, a swoim wyglądem przypominają... oczywiście dynie, czyli warzywny symbol jesieni. Te sprytne kuleczki znikną z talerza w mgnieniu oka.

Ta przekąska zrobi furorę na halloweenowym stole. Niezależnie od tego, czy planujesz imprezę z przebraniami, czy też chcesz uczcić upiorne święto oglądając horrory na wygodnej sofie, te mini dynie będą doskonałym urozmaiceniem wieczoru. Wyglądają uroczo, a do tego rozpływają się w ustach. Uważaj, bo mocno serowy smak potrafi zawrócić w głowie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dyniowe love, czyli halloweenowe kopytka z dynią Wybierz serwis

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 100 g sera cheddar,
  • dwie garści chipsów o smaku paprykowym,
  • dwie garści chipsów o smaku serowym,
  • dwie garści chipsów o smaku sosu BBQ,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • pestki dyni i świeży tymianek do dekoracji.

Przygotuj mini dynie na imprezę halloweenową. Wszyscy zakochają się w tym smaku

Twaróg przekładamy do głębokiej miski i rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanego twarogu ścieramy na tarce cheddar. Najlepiej zrobić to na tarce o małych oczkach, by ser dokładnie połączył się z twarogiem. Drobno siekamy również szczypiorem i dodajemy do masy. Doprawiamy całość solą, pieprzem i słodką papryką. Kiedy składniki dokładnie się połączą, a smak będzie nam odpowiadał, z pomocą dłoni formujemy niewielkie kuleczki. Każdą z nich układamy na desce lub w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie warto przygotować chrupiącą panierkę do przekąsek. Do trzech misek przekładamy po garści trzech rodzajów czipsów. Oczywiście smaki można również połączyć, jednak dzięki trzem rodzajom uzyskamy więcej wariantów smakowych przekąsek. Czipsy dokładnie rozkruszamy, tak by powstała dość miałka panierka. Gdy serowe kuleczki będą odpowiednio schłodzone, wystarczy obtaczać je w pokruszonych czipsach. Tak przygotowane kulki odkładamy ponownie na deskę i każdą po kolei "charakteryzujemy" na dynię. Z pomocą sznurka dociskamy delikatnie każdą przekąskę, tak by uzyskać charakterystyczny kształt dyni. Teraz wystarczy w każdą "dynię" wbić pestkę dyni, która imitować będzie łodygę, oraz niewielką gałązkę tymianku. Koło takich przekąsek nie da przejść się obojętnie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.