Teraz jest najlepszy moment, by zrobić te naleśniki. Dodaj składnik, który kojarzy się z zupą

Naleśniki robi się prawdopodobnie w każdym domu. I prawdopodobnie w każdym domu sięga się po sprawdzony, ulubiony przepis lub wręcz przygotowuje się je na oko. Nie ma w tym nic złego, w końcu najważniejsze jest to, by nam smakowały. Zachęcamy jednak do przetestowania czegoś nowego. Mamy dla ciebie przepis na naleśniki dyniowe prosto z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień" Wydawnictwa Buchmann. Ten smak zostanie z tobą na długo.

Trzeba ozłocić tego, kto wymyślił naleśniki. Nie dość, że to jeden z najprostszych przepisów, jaki istnieje, to jeszcze można robić je jak żywnie nam się podoba. Na słono, na słodko, cieńsze, grubsze, z różnych rodzajów mąki, z różnymi dodatkami i z różnymi składnikami. Można podać je i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Na dodatek te najbardziej podstawowe produkty, z których się je przygotowuje, zazwyczaj i tak mamy już w lodówkach lub szafkach kuchennych. Chyba nie będzie więc nadużyciem stwierdzenie, że naleśniki to po prostu danie idealne.

Zobacz wideo Naleśniki możesz robić jak tylko chcesz. Zobacz naszą wersję po meksykańsku

Naleśniki dają szerokie pole manewru do eksperymentowania, o czym świadczy to, co napisaliśmy wyżej - czyli możliwość korzystania z szerokiej gamy składników i dodatków. Każdy ma oczywiście swoją ulubioną wersję, ale czasem fajnie jest przełamać rutynę w kuchni i zrobić coś trochę inaczej. Dlatego chcemy podzielić się z tobą czymś nieszablonowym. Oto przepis na naleśniki dyniowe. W ich przygotowaniu nie ma nic trudnego, a mogą zupełnie zmienić twoje podejście do tego dania.

Przepis na naleśniki dyniowe z książki "Dynia od kuchni"

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 350 ml mleka (najlepiej 3,5 proc.),
  • 280 g puree z dyni,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Purée z dyni zmiksuj z jajkiem i szczyptą soli. Dodaj mleko i ponownie zmiksuj. Dosyp przesianą mąkę i zamieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smaż na suchej patelni z dwóch stron. Dyniowe naleśniki świetnie smakują z konfiturą albo białym serem.

embed

fot. Wydawnictwo Buchmann

Trzeba przyznać, że kiedy robi się naleśniki, rzadko myśli się o takim dodatku, jak puree z dyni (W TYM miejscu przeczytasz, jak je zrobić). To warzywo raczej kojarzy się z zupą lub ewentualnie ciastem - te przepisy zazwyczaj pierwsze przychodzą nam na myśl, gdy chcemy przygotować coś dyniowego. Możliwości jest jednak dużo, dużo więcej. Znajdziesz je między innymi w książce "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień". Na widok niektórych można się naprawdę zaskoczyć.

Więcej o: