Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka dyniowe to wymarzony obiad na jesień i to danie jest fantastyczne z kilku powodów. Po pierwsze - są przepyszne, co potwierdzają znajomi z redakcji. Są bardzo łatwe w wykonaniu, najtrudniejsze w zasadzie jest upieczenie dyni. No i oczywiście cieszą nie tylko nasze brzuchy, ale także oczy - gwarantuję, że jak podasz takie kluski na obiad, każdy zrobi wielkie "WOW". Nie zapomnij o parmezanie - te kopytka niemal się w nim kochają. Zobacz video, na którym pokażę, jak zrobić je od a do z.
Podwójnie dyniowe kopytka - przepis na nietuzinkowy obiad
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 400 g purée z pieczonej dyni
- 1 duże jajko, możesz dodać dwa
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- długa wykałaczka
- masło
Sposób wykonania:
- Najpierw upiecz dynię. Ja używam dyni piżmowej. Dynię pokrój i włóż do nagrzanego piekarnika. Powinien być gorący - nie mniej niż 180 stopni. Kiedy widelec z łatwością wbije się w warzywo, dynia jest gotowa. Obierz ją ze skóry, a miąższ z upieczonej dyni włóż do miseczki.
- Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą i listkiem laurowym. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Możesz pozostawić do lekkiego ostygnięcia, ale możesz także użyć ziemniaków ugotowanych np. wczoraj.
- Do miski z ziemniakami i dynią wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Zacznij zagniatać. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodaj więcej mąki i mąki ziemniaczanej - tu liczy się wyczucie. Kiedy ciasto będzie już idealnie zagniecione, odrywaj z niego kawałki jednakowej wielkości i "ukulaj" je.
- Teraz za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni w naszych kopytkach. Następnie wkładaj je na osolony wrzątek z dodatkiem masła, by się nie skleiły. Pamiętaj, żeby woda nie bulgotała za mocno, może uszkodzić kształt kluseczek.
- Kopytka w kształcie dyni gotuj przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Następnie przełóż na talerz nasmarowany masłem (to sprawi, że kopytka się nie przykleją). Następnie posyp startym parmezanem i uczta gotowa.
Takie kopytka to idealny pomysł na jesienny, ale także halloweenowy obiad. Nie bój się dodatków - zamiast parmezanu możesz dodać pokruszoną fetę, skwarki z dojrzewającej wędliny - opcji jest mnóstwo, a każda jest pyszna.