Sezon na dynię niestety nie trwa wiecznie i dlatego trzeba korzystać z niego, ile się da. Ostatnio robimy na potęgę zupę z dyni, pyszne ciasta i serniki, ale założę się, że o takich kopytkach nikt nie słyszał - są pyszne, delikatne i podwójnie dyniowe. Co to znaczy podwójnie dyniowe? Są z dynią i w kształcie dyni. Jeden dodatek świetnie je podrasuje.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Kopytka dyniowe to wymarzony obiad na jesień i to danie jest fantastyczne z kilku powodów. Po pierwsze - są przepyszne, co potwierdzają znajomi z redakcji. Są bardzo łatwe w wykonaniu, najtrudniejsze w zasadzie jest upieczenie dyni. No i oczywiście cieszą nie tylko nasze brzuchy, ale także oczy - gwarantuję, że jak podasz takie kluski na obiad, każdy zrobi wielkie "WOW". Nie zapomnij o parmezanie - te kopytka niemal się w nim kochają. Zobacz video, na którym pokażę, jak zrobić je od a do z.
Zobacz wideo
Podwójnie dyniowe kopytka - przepis na nietuzinkowy obiad
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
400 g purée z pieczonej dyni
1 duże jajko, możesz dodać dwa
kilka łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
długa wykałaczka
masło
Sposób wykonania:
Najpierw upiecz dynię. Ja używam dyni piżmowej. Dynię pokrój i włóż do nagrzanego piekarnika. Powinien być gorący - nie mniej niż 180 stopni. Kiedy widelec z łatwością wbije się w warzywo, dynia jest gotowa. Obierz ją ze skóry, a miąższ z upieczonej dyni włóż do miseczki.
Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą i listkiem laurowym. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Możesz pozostawić do lekkiego ostygnięcia, ale możesz także użyć ziemniaków ugotowanych np. wczoraj.
Do miski z ziemniakami i dynią wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Zacznij zagniatać. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodaj więcej mąki i mąki ziemniaczanej - tu liczy się wyczucie. Kiedy ciasto będzie już idealnie zagniecione, odrywaj z niego kawałki jednakowej wielkości i "ukulaj" je.
Teraz za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni w naszych kopytkach. Następnie wkładaj je na osolony wrzątek z dodatkiem masła, by się nie skleiły. Pamiętaj, żeby woda nie bulgotała za mocno, może uszkodzić kształt kluseczek.
Kopytka w kształcie dyni gotuj przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Następnie przełóż na talerz nasmarowany masłem (to sprawi, że kopytka się nie przykleją). Następnie posyp startym parmezanem i uczta gotowa.
Takie kopytka to idealny pomysł na jesienny, ale także halloweenowy obiad. Nie bój się dodatków - zamiast parmezanu możesz dodać pokruszoną fetę, skwarki z dojrzewającej wędliny - opcji jest mnóstwo, a każda jest pyszna.