Zupa grzybowa z leśnych grzybów. Jakie grzyby wybrać na zupę? Jeden rodzaj jest idealny

Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu i na szczęście w lasach jest za czym pochodzić. Jak zrobić zupę grzybową? Cóż, przepis nie należy do tych skomplikowanych, ale warto wiedzieć, jakie grzyby są najlepsze do zupy. Jeden gatunek jest moim zdaniem najlepszy - zupa wychodzi aromatyczna i najsmaczniejsza.

Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grzybowa z leśnych grzybów to coś, na co czekamy cały rok. Jesień bez tej potrawy jest smutna i nijaka, więc kiedy tylko w lasach pojawiają się pierwsze brązowe lub czerwone (mówię o koźlarzach, żeby nie było) łebki, na samą myśl aż nam ślinka cieknie. Jak zatem zrobić najpyszniejszą zupę grzybową? Klucz to odpowiednie grzyby.

Zobacz wideo

Jakie są najlepsze grzyby na zupę?

Oczywiście jakie grzyby wylądują w zupie, zależy od tego, jakie uda wam się zebrać. Jednak w mojej opinii niektóre grzyby nadają się lepiej na zupę, inne lepiej do suszenia, jeszcze inne do marynaty. Moim zdaniem do zup i sosów najlepiej wybierać te grzyby, które mają w sobie najwięcej aromatu. Są to oczywiście podgrzybki i borowiki, czasami białe koźlarze. To te gatunki są idealne do zupy grzybowej, oczywiście można je łączyć. Jak tylko pomyślę o zupie z podgrzybków, aż ślinka mi cieknie. 

Zupa grzybowa z leśnych grzybów - przepis na jesienny obiad

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów
  • 2 małe cebule 
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, niewielki por
  • masło
  • odrobina sosu sojowego jasnego (świetnie podbija smak grzybów)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • śmietana do zabielenia
  • odrobina boczku (moja babcia zawsze dodawała, ale nie jest to konieczne)

Zupa grzybowa - sposób wykonania:

  1. Warzywa (oprócz cebuli) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Ugotuj z nich wywar. Warzywa możesz także zalać bulionem lub lekkim rosołem, wówczas smak będzie bardziej intensywny. 
  2. Grzyby leśne oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę i przygotuj patelnię. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby i na dużym ogniu podsmaż je, aż woda lekko odparuje. Następnie delikatnie osól i duś jeszcze przez 5 minut. Całą zawartość patelni włóż do garnka z włoszczyzną. 
  3. Zupę gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut. W tym czasie możesz wytopić boczek i dodać do garnka, ale nie jest to konieczne. Możesz także dodać ziemniaki w momencie, kiedy dodajesz grzyby. 
  4. Kiedy grzyby są już miękkie, zapraw zupę śmietaną, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut i już pyszna zupka gotowa. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA