Zrobiłam je na obiad i powiedziałam, że nie wrócę do mielonych. Są milion razy smaczniejsze

Często zastanawiam się nad tym, jak urozmaicić posiłki, które jem na co dzień. Do głowy przychodzą mi różne pomysły, a ten jest wynikiem mojego zastanawiania się. Kotlety z tego przepisu okazują się bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i przede wszystkim są inne od wszystkich. Dzięki temu zwyczajny posiłek staje się ciekawszy.

Obiady jemy każdego dnia, dlatego z czasem może zabraknąć nam pomysłów na przyrządzanie tych dań. Gdy tak się stanie, główkujemy się i zastanawiamy przed długie godziny, co takiego można zrobić. Okazuje się, że czasem najprostsze pomysły są tymi najlepszymi. Ostatnio wymyśliłam danie, które posmakowała nie tylko mi, ale także wszystkim moim bliskim. Można zrobić je na dwa różne sposoby i każdy z nich jest rewelacyjny.

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Kotlety brokułowe na pozór mogą wydawać się czymś nudnym. Przecież to tylko ugotowane warzywo połączone z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Jednak moja wersja jest dużo ciekawsza i naprawdę wyróżnia się spośród innych. Co jest w niej wyjątkowego? Przede wszystkim dodatek pesto i sera feta. Pesto dodaje smaku i sprawia, że kotlety nie są suche, a dzięki fecie nie musimy dodawać tak dużo soli. Przygotowaną masę na kotlety można od razu wysmażać, lub uformowane kotleciki obłóż dodatkową warstwą bułki tartej. Dzięki tej warstwie, po wysmażeniu będą bardziej chrupiące.

Przepis na kotlety brokułowe z fetą i pesto

Składniki

  • główka brokuła,
  • 100 g sera feta,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • jajko
  • 200 g bułki tartej,
  • 150 g startego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Brokuła umyj, podziel na różyczki, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będzie miękki. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Kawałki brokuła umieść w misce i zmiażdż go za pomocą widelca. Do miski dodaj rozgniecioną fetę, pesto, jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz według smaku. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Z gotowej masy uformuj kotlety na kształt mielonych. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż kotlety. Smaż je z każdej strony na rumiany kolor.
  4. Gdy kotlety będą gotowe, zdejmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.