Zapomnij o chemicznym maggi ze sklepu. Przygotuj zdrową wersję w domu. Główny składnik rośnie w ogrodzie

Podczas przygotowywania zup czy sosów często brakuje nam tego jednego składnika, który wyniesie danie pod niebiosa. W takich sytuacjach chętnie sięgamy po słynną przyprawę maggi. Niestety zawarte w niej sztuczne aromaty, konserwanty i ogromne ilości soli mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. W prosty sposób przygotujesz ją samodzielnie w domu, a pewno będzie o niebo lepsza od oryginału.

Domowe maggi, jest przede wszystkim zdrowe i nie zawiera szkodliwych składników, takich jak glutaminian sodu. Intensywny smak, który tak bardzo lubimy, można osiągnąć za pomocą dobrze skomponowanych składników. Jeśli nie wyobrażasz sobie dania bez dodatku tej przyprawy, ale chcesz zrezygnować z kupnego produktu, przyrządź własny sos, który podkreśli smak twoich dań.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Maggi. Jak zrobić w domu?

Kiedy została wprowadzona na rynek w 1886 roku, bazowała głównie na wyciągu z lubczyka ogrodowego. Z czasem jej skład zaczął się zmieniać. Dziś przyprawa maggi, która swoją nazwę zawdzięcza właśnie lubczykowi, zawiera głównie sól, glukozę, barwniki, sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku.

Zawarta w buteleczce sosu chemia, może szkodliwie wpływać na organizm. Dobrej jakości maggi można z powodzeniem przygotować w domu, za sprawą kilku zdrowych składników. Tiktokerka Termoankaa, znana ze swoich zdrowych przepisów, podrzuciła pomysł na przygotowanie sosu w Termomixie. Wszystkie składniki można jednak wykorzystać również w tradycyjny sposób, aby przygotować najlepsze domowe maggi.

Domowy przepis na pyszny sos maggi

Składniki:

  • 200 g lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1-2 suszone podgrzybki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opalona cebulka,
  • 5 kilek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 10-15 ml sosu sojowego ciemnego bez glutaminianu,
  • 35 g cukru,
  • 25 g soli kamiennej,
  • 600 ml wody.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Lubczyk i pietruszkę dokładnie myjemy i siekamy na drobno, po czym wrzucamy do większego garnka.
  • Dodajemy dwa podgrzybki suszone, zasypujemy wszystko solą, wlewamy wodę i gotujemy całość pod przykryciem przez pół godziny na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie na ogniu możemy opalić cebulę.
  • Następnie do wywaru dodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość w 100 stopniach przez około 20 minut.
  • Po zagotowaniu przecedzamy sos przez sitko i wlewamy do buteleczki.
  • Tak przygotowane domowe maggi można przechowywać w lodówce przez około 4 tygodnie. Sos można również zawekować lub zamrozić w pojemniku na lód.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.