Domowe maggi, jest przede wszystkim zdrowe i nie zawiera szkodliwych składników, takich jak glutaminian sodu. Intensywny smak, który tak bardzo lubimy, można osiągnąć za pomocą dobrze skomponowanych składników. Jeśli nie wyobrażasz sobie dania bez dodatku tej przyprawy, ale chcesz zrezygnować z kupnego produktu, przyrządź własny sos, który podkreśli smak twoich dań.
Kiedy została wprowadzona na rynek w 1886 roku, bazowała głównie na wyciągu z lubczyka ogrodowego. Z czasem jej skład zaczął się zmieniać. Dziś przyprawa maggi, która swoją nazwę zawdzięcza właśnie lubczykowi, zawiera głównie sól, glukozę, barwniki, sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku.
Zawarta w buteleczce sosu chemia, może szkodliwie wpływać na organizm. Dobrej jakości maggi można z powodzeniem przygotować w domu, za sprawą kilku zdrowych składników. Tiktokerka Termoankaa, znana ze swoich zdrowych przepisów, podrzuciła pomysł na przygotowanie sosu w Termomixie. Wszystkie składniki można jednak wykorzystać również w tradycyjny sposób, aby przygotować najlepsze domowe maggi.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: