Tiramisu z sycylijskim charakterem. Królowa makaronu podzieliła się przepisem na ulubiony deser

Królowa makaronu znana w mediach społecznościowych podzieliła się swoim przepisem na tiramisu w wersji z sycylijskimi pistacjami, które w dwa dni zdobyło prawie 150 tys. polubień. Nadia Caterina Munno, która kryje się pod pseudonimem Pasta Queen, w niebywały sposób opowiada o przygotowaniu swojego ulubionego deseru.

Sycylijskie pistacje chronione denominacją DOP to oryginalny włoski przysmak wyrastający u stóp Etny. Wykorzystuje się je do przygotowania przepysznych kremowych lodów, a ich bogaty aromat jest świetnym składnikiem makaronów czy risotto. Pasta Queen przełamała klasyczny przepis na tiramisu dodatkiem tych przepysznych orzechów.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady.

Sycylijskie pistacjowe Tiramisu według przepisu Pasta Queen

Składniki:

  • 3 duże jajka lub 4 małe,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,
  • pistacje łuskane surowe niesolone,
  • 200 ml espresso,
  • 300 g biszkoptów Savoiardi lub Lady Fingers.
 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane pistacje prażymy na patelni, a następnie blendujemy je na gładko.
  • Rozbijamy jajka do miski i oddzielamy żółtko, do samych żółtek po kolei dodajemy cukier puder, serek mascarpone i zblendowane pistacje, za każdym razem miksując całość na gładką masę.
  • Ubijamy białka, aby przygotować piankę, po czym dodajemy ją do masy, tym razem łącząc wszystkie składniki w całość łyżką, delikatnie mieszając.
  • Przykrywamy krem i odkładamy go do lodówki na czas przygotowania kawy. Włosi przygotowują espresso w kawiarce mokka, jeśli nie jesteś jej posiadaczem, po prostu zaparz kawę tradycyjnie.
  • Kawę przelewamy do miski i czekamy, aż ostygnie.
  • W międzyczasie w moździerzu zgniatamy ziarenka pistacji, które wykorzystamy do udekorowania tiramisu.
  • Na dno formy przekładamy cienką warstwę kremu, każdy biszkopt z osobna maczamy w kawie i układamy ciasno na kremie, pokrywamy je kolejną warstwą kremu i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
  • Następnie ponownie maczamy biszkopty w kawie i podobnie układamy je na kremie. Na koniec nakładamy ostatnią warstwę kremu i całość posypujemy pokruszonymi pistacjami.
  • Przykrywamy formę folią spożywczą i odkładamy ją do lodówki na około dwie do trzech godzin. Według Pasta Queen najlepiej pozostawić tiramisu na cztery godziny w lodówce.

Kilka słów o pistacjach

Są jednym z najstarszych uprawianych gatunków roślin na świcie. Nazywane orzechami szczęścia zielone pistacje znane były już w starożytności. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ spożycia tych orzechów na nasze zdrowie. Zawierają wiele składników odżywczych, w tym między innymi: potas, cynk czy magnez. Pistacje z regionu Bronte na Sycylii charakteryzują się podłużnym kształtem, a ich łuski mają intensywnie fioletowy kolor, obrane cechują się jasnozielonym kolorem. Choć występują w Polsce, mogą być trudne lub drogie do kupienia. Dzieje się tak, ponieważ są delikatne i łatwiej je uszkodzić w przeciwieństwie do na przykład orzechów laskowych czy włoskich. Jeśli jednak uda nam się je zakupić, warto spróbować wybitnego przepisu na tradycyjny włoski deser tiramisu w sycylijskim stylu, którym podzieliła się słynna królowa makaronów Pasta Queen we wpisie na swoim profilu Instagram.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.