Sycylijskie pistacje chronione denominacją DOP to oryginalny włoski przysmak wyrastający u stóp Etny. Wykorzystuje się je do przygotowania przepysznych kremowych lodów, a ich bogaty aromat jest świetnym składnikiem makaronów czy risotto. Pasta Queen przełamała klasyczny przepis na tiramisu dodatkiem tych przepysznych orzechów.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady.
Sycylijskie pistacjowe Tiramisu według przepisu Pasta Queen
Składniki:
- 3 duże jajka lub 4 małe,
- 500 g serka mascarpone,
- 100 g cukru pudru,
- pistacje łuskane surowe niesolone,
- 200 ml espresso,
- 300 g biszkoptów Savoiardi lub Lady Fingers.
Przygotowanie krok po kroku:
- Obrane pistacje prażymy na patelni, a następnie blendujemy je na gładko.
- Rozbijamy jajka do miski i oddzielamy żółtko, do samych żółtek po kolei dodajemy cukier puder, serek mascarpone i zblendowane pistacje, za każdym razem miksując całość na gładką masę.
- Ubijamy białka, aby przygotować piankę, po czym dodajemy ją do masy, tym razem łącząc wszystkie składniki w całość łyżką, delikatnie mieszając.
- Przykrywamy krem i odkładamy go do lodówki na czas przygotowania kawy. Włosi przygotowują espresso w kawiarce mokka, jeśli nie jesteś jej posiadaczem, po prostu zaparz kawę tradycyjnie.
- Kawę przelewamy do miski i czekamy, aż ostygnie.
- W międzyczasie w moździerzu zgniatamy ziarenka pistacji, które wykorzystamy do udekorowania tiramisu.
- Na dno formy przekładamy cienką warstwę kremu, każdy biszkopt z osobna maczamy w kawie i układamy ciasno na kremie, pokrywamy je kolejną warstwą kremu i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
- Następnie ponownie maczamy biszkopty w kawie i podobnie układamy je na kremie. Na koniec nakładamy ostatnią warstwę kremu i całość posypujemy pokruszonymi pistacjami.
- Przykrywamy formę folią spożywczą i odkładamy ją do lodówki na około dwie do trzech godzin. Według Pasta Queen najlepiej pozostawić tiramisu na cztery godziny w lodówce.
Kilka słów o pistacjach
Są jednym z najstarszych uprawianych gatunków roślin na świcie. Nazywane orzechami szczęścia zielone pistacje znane były już w starożytności. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ spożycia tych orzechów na nasze zdrowie. Zawierają wiele składników odżywczych, w tym między innymi: potas, cynk czy magnez. Pistacje z regionu Bronte na Sycylii charakteryzują się podłużnym kształtem, a ich łuski mają intensywnie fioletowy kolor, obrane cechują się jasnozielonym kolorem. Choć występują w Polsce, mogą być trudne lub drogie do kupienia. Dzieje się tak, ponieważ są delikatne i łatwiej je uszkodzić w przeciwieństwie do na przykład orzechów laskowych czy włoskich. Jeśli jednak uda nam się je zakupić, warto spróbować wybitnego przepisu na tradycyjny włoski deser tiramisu w sycylijskim stylu, którym podzieliła się słynna królowa makaronów Pasta Queen we wpisie na swoim profilu Instagram.