Włoszka pokazała, jak zrobić najlepszy tradycyjny deser. Proporcje to podstawa i nie zapomnij o tym kroku

O włoskich deserach jest głośno na całym świecie. Można je odtworzyć w domowym zaciszu, bez konieczności dalekiej podróży. Aby to zrobić, poznaliśmy przepis na najpopularniejsze ciasto, które pochodzi z Włoch. Zdradziła je włoska babcia i wskazała, jak wykonać je najlepiej.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Słodkie desery to coś, co każdy kocha, a niektórzy mogą je jeść nawet kilka razy w ciągu dnia. Tiramisu zalicz się do tych przysmaków, a podobno najlepsze kawałki można zjeść jedynie we Włoszech. Jednak skosztowanie go w swoim domu jest teraz możliwe, a smak nie będzie odbiegać od oryginału. Babcia Silvi niedawno pokazała recepturę na deser, który zachwyci każdego. Na swoim TikToku @lanonnasilvi zdradziła, w czym tkwi sekret smaku. Okazuje się, że w proporcjach i przygotowaniu. Przede wszystkim warto pamiętać o tym, by oddzielić od siebie żółtka i białka i dokładnie je ubić. Aby deser prezentował się jeszcze lepiej, Włoszka dodała do niego pokrojone truskawki.

Przepis na tiramisu od włoskiej babci

Składniki

  • 6 jajek,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • mocna kawa.

Sposób przygotowania

  1. W większym kubku zaparz mocną kawę. Następnie pozostaw ją do całkowitego schłodzenia.
  2. Teraz czas na przygotowanie masy. Białka oddziel od żółtek i umieść je w dwóch dużych miskach. Do obu z nich wsyp po 60 g drobnego, białego cukru. Oba składniki ubij na sztywno.
  3. Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i energicznie wymieszaj. Z całości powinna powstać gęsta masa, która jest pozbawiona grudek.
  4. Do żółtek z serem dodaj ubite na sztywno białka. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. Truskawki umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Pokrój je w plastry o średniej grubości.
  6. Teraz czas na złożenie wszystkiego w całość. Dno naczynia wyłóż biszkoptami, które wcześniej trzeba namoczyć w kawie. Następnie przełóż część masy. Kolejną warstwą powinny być truskawki. Czynność powtórz do wyczerpania składników. Wierzch powinien być udekorowany owocami.
  7. Tak przygotowane tiramisu włóż do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie masa powinna się schłodzić i zesztywnieć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA