-
Haps
-
Jak przygotować
- Włoszka pokazała, jak zrobić najlepszy tradycyjny deser. Proporcje to podstawa i nie zapomnij o tym kroku
Włoszka pokazała, jak zrobić najlepszy tradycyjny deser. Proporcje to podstawa i nie zapomnij o tym kroku
O włoskich deserach jest głośno na całym świecie. Można je odtworzyć w domowym zaciszu, bez konieczności dalekiej podróży. Aby to zrobić, poznaliśmy przepis na najpopularniejsze ciasto, które pochodzi z Włoch. Zdradziła je włoska babcia i wskazała, jak wykonać je najlepiej.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Słodkie desery to coś, co każdy kocha, a niektórzy mogą je jeść nawet kilka razy w ciągu dnia. Tiramisu zalicz się do tych przysmaków, a podobno najlepsze kawałki można zjeść jedynie we Włoszech. Jednak skosztowanie go w swoim domu jest teraz możliwe, a smak nie będzie odbiegać od oryginału. Babcia Silvi niedawno pokazała recepturę na deser, który zachwyci każdego. Na swoim TikToku @lanonnasilvi zdradziła, w czym tkwi sekret smaku. Okazuje się, że w proporcjach i przygotowaniu. Przede wszystkim warto pamiętać o tym, by oddzielić od siebie żółtka i białka i dokładnie je ubić. Aby deser prezentował się jeszcze lepiej, Włoszka dodała do niego pokrojone truskawki.
Przepis na tiramisu od włoskiej babci
Składniki
- 6 jajek,
- 120 g drobnego cukru,
- 750 g serka mascarpone,
- 500 g świeżych truskawek,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- mocna kawa.
Sposób przygotowania
- W większym kubku zaparz mocną kawę. Następnie pozostaw ją do całkowitego schłodzenia.
- Teraz czas na przygotowanie masy. Białka oddziel od żółtek i umieść je w dwóch dużych miskach. Do obu z nich wsyp po 60 g drobnego, białego cukru. Oba składniki ubij na sztywno.
- Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i energicznie wymieszaj. Z całości powinna powstać gęsta masa, która jest pozbawiona grudek.
- Do żółtek z serem dodaj ubite na sztywno białka. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Truskawki umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Pokrój je w plastry o średniej grubości.
- Teraz czas na złożenie wszystkiego w całość. Dno naczynia wyłóż biszkoptami, które wcześniej trzeba namoczyć w kawie. Następnie przełóż część masy. Kolejną warstwą powinny być truskawki. Czynność powtórz do wyczerpania składników. Wierzch powinien być udekorowany owocami.
- Tak przygotowane tiramisu włóż do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie masa powinna się schłodzić i zesztywnieć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl