Tosty z serem i... rabarbarem. Przepis to moje ulubione majowe śniadanie sprawdzi się też na grillu

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, jednak niewiele osób wie, że można go przygotować także na... słono! Sezonowy rarytas zawsze dodaje do majowych kanapek i zapiekam je z cypryjskim serem. To połączenie to prawdziwy majstersztyk i duet, którego nic nie pokona.

Rabarbar to warzywo, które króluje w menu od maja, a nawet końca kwietnia. Rarytas najczęściej serwujemy jednak na słodko - to popularny dodatek do babcinych ciast i wypieków, a także idealny składnik na kompot lub przetwory. W moim domu wykorzystuje go jednak do zupełnie innego dania, a raczej najzwyklejszych kanapek!

Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]

Dodaję rabarbar do kanapek z serem - to połączenie serwuje przez cały maj

Czasami nieco nietypowe połączenia okazują się być prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Podobnie jest z rabarbarem, który wcale nie mus być dodany jedynie do słodkich wypieków czy deserów. To kwaskowate warzywo ma także ukryty potencjał, który można wykorzystać w daniach i przystawkach wytrawnych. Tak też powstały niebanalne tosty z rabarbarem, które na pierwszy rzut oka szokują, jednak po spróbowaniu można stracić dla nich głowę. 

Rabarbar podany z pieczywem warto jednak odrobinę podrasować. Sezonowy skarb idealnie pasuje do sera halloumi, czyli cypryjskiego rarytasu, który króluje szczególnie w porze grillowania. To jednak nie koniec obłędnych dodatków. Z rabarbaru należy zrobić bowiem pastę z sosem sojowym, miodem, czosnkiem i odrobiną imbiru. Wszystko dusimy i na koniec blendujemy. Takie smarowidło to prawdziwa poezja smaków i oryginalny dodatek, który można sprytnie wykorzystać. 

Kanapka z rabarbarem to majowe szaleństwo, któremu nikt się nie oprze

Składniki: 

  • 4 kromki chleba tostowego lub innego,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • ser halloumi,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 cm startego imbiru,
  • olej do smażenia.  

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pasty z rabarbaru. Warzywo umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Na patelnię przełóż rabarbar na patelnię z odrobiną dowolnego tłuszczu. Następnie dodaj sos sojowy, miód i starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Składniki duś, aż rabarbar się ładnie zarumieni i zacznie rozpadać. Na koniec wszystkie składniki zblenduj i odłóż do miseczki. 
  4. Chleb tostowy lub dowolne pieczywo podsmaż na odrobinie oliwy, lub masła. Następnie włóż do środka halloumi i podsmażaj pieczywo, aż ser się nieco rozpuści. Wskazówka - chleb najlepiej przykryć przykrywką i nieco docisnąć. 
  5. Tak przygotowany tost serwuj z wcześniej przygotowaną pastą z rabarbaru. Na koniec wszystko możesz udekorować dowolną zieleniną, smacznego!
Który przepis z rabarbarem jest Twoim faworytem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.