Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Espresso tonic pojawiło się w polskich kawiarniach kilka lat temu i bardzo szybko znalazło swoich entuzjastów. Nic dziwnego - napój chłodzi w upalne dni, a jednocześnie pobudza i orzeźwia. Dla niektórych jednak połączenie to brzmi jednak dość ekscentrycznie. Warto jednak przygotować je w domu i otworzyć się na nowe smaki.
Przygotowanie espresso tonic w domu jest bardzo proste - potrzebne są bowiem tak naprawdę tylko dwa składniki. Podstawą orzeźwiającego napoju są oczywiście:
Warto urozmaicić połączenie orzeźwiającymi dodatkami. Smak podbiją cytrusy, jak na przykład: plasterek limonki, cytryny, czy pomarańczy, które przełamią gorzkawy smak napoju.
Aby przygotować idealne espresso tonic, wystarczy wrzucić na dno szklanki kilka kostek lodu i zalać je tonikiem, zostawiając miejsce na kawę. Następnie dodajemy espresso, najlepiej lejąc ją po ściance, aby napoje nie wymieszały się ze sobą.
Można zostawić napój w takiej formie aż do podania, jednak smakuje on równie dobrze jeżeli warstwy wymieszają się ze sobą. Podawaj z plasterkami cytrusów.
Warto dodać jednak, że picie kawy w upalne dni może powodować odwodnienie organizmu. Wszystko przez zawartość kofeiny, która niekorzystnie wpływa na nerki. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule: Najgorsze napoje na upały. Mogą powodować odwodnienie. Nie chodzi o temperaturę