Więcej przepisów na zupy idealne w upalne dni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gazpacho - przepis na obłędny hiszpański chłodnik, który zrobisz już w kilka minut. Najlepiej jednak zrobić jest go rano, by zdążył się odpowiednio schłodzić w lodówce. Jeśli chcesz zjeść smaczną i orzeźwiającą zupę, nie znajdziesz lepszego pomysłu niż hiszpańskie gazpacho.
Gazpacho - przepis
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 3-4 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- pół niewielkiej cebuli
- 4-5 kromek świeżego, białego pieczywa (bez skórki)
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki octu z białego wina
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie: kawałek papryczki chili
- sól, pieprz, szczypta cukru
- odrobina sera feta do podania
Gazpacho - sposób wykonania:
- Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli chcesz odrzucić nasiona, przetrzyj pomidory przez sitko. Następnie przełóż do garnka.
- Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Podobnie pokrój paprykę, cebulę oraz czosnek, a także dodaj poszarpane pieczywo.
- Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Dodaj sok z cytryny, chili, ocet oraz oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem wedle uznania, ale także odrobiną cukru, by "wyciągnąć" smak pomidorów.
- Gazpacho włóż na kilka godzin do lodówki. Podawaj z pokruszoną fetą.
Taki obiad to kulinarna podróż. Jeśli lubisz zupy na zimno, ale już nieco znudziły ci się klasyczne polskie chłodniki, koniecznie wypróbuj przepis na gazpacho, naprawdę warto.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.