kuchnia hiszpańska

Więcej o:

kuchnia hiszpańska

  • Hiszpania. Kuchnia hiszpańska, czyli viva Espana, Olé!

    czegoś takiego jak kuchnia hiszpańska właściwie nie ma. I o to właśnie chodzi. Musisz mieć mapę Hiszpanii nie tylko po to, aby się nie zgubić. Mapa to również twoja karta dań. Wiadomo, co to jest gazpacho andaluz czy paella valenciana. Ale kto tak naprawdę zastanawia się nad drugim członem nazwy? A on

  • Kuchnia hiszpańska - aż cieknie ślinka!

    Francuski historyk Jean-François Revel napisał w 1982 r.: "Hiszpania jest ostatnim z dużych krajów Europy, gdzie kuchnia rzeczywiście różni się z prowincji na prowincję". Podróżując dzisiaj po tym kraju, bardzo łatwo zrozumieć, co miał na myśli. Asortyment na rynkach miejskich, w

  • Kuchnia hiszpańska, czyli Hiszpania od kuchni

    Co zjeść w poszczególnych rejonach Hiszpanii? Słynie z obfitości świeżutkich mariscos, czyli owoców morza. Tam kupisz też peklowaną szynkę lacón gallego (z obszaru marki chronionej: Indicación Geográfica Protegida), kasztany, czyli castanas i orujo de Galicia - wódkę z winogron (szukaj

  • Madryt Hiszpania. Co zobaczyć, co zjeść - mały przewodnik po Madrycie

    ). Najlepszy sposób na poznanie kuchni hiszpańskiej w Madrycie to wędrówka od baru do baru, od restauracji do restauracji połączona z degustacją niewielkich ilości serwowanych potraw. Specjalnością Madrytu są bez wątpienia słodycze. Marcepany i rodzaj nugatu zwany turrón to smakołyki serwowane przede wszystkim

  • Co kraj, to kuchnia, czyli nasze kulinarne skojarzenia ze światem

    , Macedonia, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra i Serbia uważają ją za swój narodowy trunek. Najbardziej znaną odmianą jest śliwowica, którą nota bene robią też nasi górale w Łącku. Hiszpania. Kuchnia hiszpańska Kuchnia hiszpańska łączy elementy różnych kuchni świata, także francuskiej. W tej ostatniej

  • Hiszpania wczasy. Informacje praktyczne

    turystycznej. Hiszpania wczasy. Kuchnia hiszpańska Hiszpanie traktują jedzenie bardzo poważnie. Trudno się rozczarować różnorodnością i smakiem dużych porcji serwowanych w lokalnych restaurantes (restauracjach) na terenie całej Hiszpanii. Każdy region ma