Obiad na upał powinien być szybki w wykonaniu i najlepiej, żeby do jego wykonania nie była potrzebna kuchenka ani piekarnik. Oczywiście powinien być także pyszny i właśnie taki przepis dziś z chęcią wam zaprezentujemy. Lubisz chłodniki? Pewnie tak, ale pewnie nie zdarzyło ci się jeść najlepszej hiszpańskiej potrawy, czyli gazpacho. Nie tylko nie napracujesz się przy jego wykonaniu, lecz także wykorzystasz czerstwe pieczywo i nadmiar pomidorów. Nie ma co, szykuj blender.
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co pysznego możesz z nich zrobić
Obiad na upały - bezkonkurencyjne gazpacho
Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów, najlepiej malinowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 3-4 małe ogórki gruntowe,
- kawałek papryczki chili bez pestek,
- dwie bułki lub 4 kromki czerstwego chleba (samo wnętrze, bez skórki),
- sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki.
- ser feta do podania.
- listki bazylii lub mięty do dekoracji.
Gazpacho - sposób wykonania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
- Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do warzyw dodaj bułkę (najlepiej sprawdzi się czerstwa), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
- Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą, kawałkami pomidorów i opcjonalnie listkami mięty.
Taka zupa natychmiast orzeźwia i pozwala się ochłodzić. Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad w gorący dzień, a jednocześnie nie chcesz długo siedzieć w kuchni, wyrusz w kulinarną podróż do Hiszpanii i zrób coś tak pysznego, że najbliżsi będą cię wychwalać pod niebiosa i upały przestaną być straszne.