Za obcobrzmiącą nazwą kryje się hiszpański przysmak o kształcie długiego słupka lub podkowy. Z wyglądu przypomina trochę znane ciastka z maszynki. Co to są churrosy? Jaka będzie najprostsza definicja? Churrosy to chrupkie ciastka o słodkim smaku, które najczęściej serwuje się w towarzystwie polewy z czekolady i dużej ilości cukru pudru lub tradycyjnego kryształu. To oryginalna i idealna propozycja na tłusty czwartek.
Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to trudne, co więcej churrosy robi się bardzo szybko i trudno zepsuć ten przepis. Jak zrobić churrosy krok po kroku? O szczegółach piszemy poniżej.
Zdecydowanie warto zachować oryginalny przepis na churrosy także na zwykłe okazje, nie tylko tłusty czwartek. Zimowe wieczory lub jesienne weekendy to idealna pora na kulinarną rozpustę. Wiemy już co to jest churros, czas przejść do konkretów. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie jak zrobić churrosy - krok po kroku przeprowadzimy Cię przez każdy kolejny etap.
Zobacz też: Ile kosztuje zrobienie domowych pączków? Ceny produktów są ważne, ale to nie wszystko
Przepis na churrosy zajmuje około 20 minut, ale najpierw trzeba sprawdzić, czy mamy na stanie wszystkie niezbędne produkty.
Zobacz też: Ominą cię faworki, bo nie możesz jeść smażonego? Niekoniecznie. Sprawdź przepis na faworki bez smażenia
Oto lista składników, które będą nam potrzebne do przygotowania hiszpańskich przysmaków:
Churrosy są proste w przygotowaniu, pracę można podzielić na trzy etapy:
Zagotuj razem wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli. Następnie dodaj mąkę, którą należy wcześniej wymieszać z cynamonem. Ciasto wyjmujemy z garnka w momencie, gdy zacznie odklejać się od ścianek. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia, na około pół godziny.
Po tym jak ciasto ostygnie, dodaj jajka i zmiksuj całość do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę.
Następnie ciasto przekładamy do rękawa kucharskiego i wyciskamy wybrane kształty na papier do pieczenia. Churrosy należy smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowany deser wystarczy posypać cukrem lub cukrem pudrem. Bardzo popularnym dodatkiem jest też gorąca czekolada.
Zobacz też: Prosty przepis na faworki - domowe łakocie w mgnieniu oka