Churros - hiszpański zawrót głowy na tłusty czwartek i nie tylko

Churros to coraz bardziej popularna słodka przekąska. Marzy Ci się wyjątkowy deser, który można szybko przygotować z kilku prostych składników? Sprawdź przepis na hiszpański przysmak, który od tej pory stanie się Twoim ulubionym smakołykiem.

Co to są churrosy i skąd się wywodzi ten przysmak? 

Za obcobrzmiącą nazwą kryje się hiszpański przysmak o kształcie długiego słupka lub podkowy. Z wyglądu przypomina trochę znane ciastka z maszynki. Co to są churrosy? Jaka będzie najprostsza definicja? Churrosy to chrupkie ciastka o słodkim smaku, które najczęściej serwuje się w towarzystwie polewy z czekolady i dużej ilości cukru pudru lub tradycyjnego kryształu. To oryginalna i idealna propozycja na tłusty czwartek

Jak zrobić churrosy i czy jest to trudne? 

Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to trudne, co więcej churrosy robi się bardzo szybko i trudno zepsuć ten przepis. Jak zrobić churrosy krok po kroku? O szczegółach piszemy poniżej. 

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Churros: przepis oryginalny - sprawdź się w hiszpańskiej kuchni 

Zdecydowanie warto zachować oryginalny przepis na churrosy także na zwykłe okazje, nie tylko tłusty czwartek. Zimowe wieczory lub jesienne weekendy to idealna pora na kulinarną rozpustę. Wiemy już co to jest churros, czas przejść do konkretów. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie jak zrobić churrosy - krok po kroku przeprowadzimy Cię przez każdy kolejny etap. 

Zobacz też: Ile kosztuje zrobienie domowych pączków? Ceny produktów są ważne, ale to nie wszystko

Churrosy - ile trwa przygotowanie deseru? 

Przepis na churrosy zajmuje około 20 minut, ale najpierw trzeba sprawdzić, czy mamy na stanie wszystkie niezbędne produkty. 

Zobacz też: Ominą cię faworki, bo nie możesz jeść smażonego? Niekoniecznie. Sprawdź przepis na faworki bez smażenia

Churros: przepis - lista składników 

Oto lista składników, które będą nam potrzebne do przygotowania hiszpańskich przysmaków: 

  • woda - 250 ml, 
  • masło - 3 łyżki stołowe,
  • cynamon - 2 małe łyżeczki, 
  • jajka - 3 sztuki,  
  • cukier - 2 łyżki stołowe, 
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki, 
  • cukier puder

Churros - jak zrobić krok po kroku? 

Churrosy są proste w przygotowaniu, pracę można podzielić na trzy etapy: 

  • Przepis na churros - etap I

Zagotuj razem wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli. Następnie dodaj mąkę, którą należy wcześniej wymieszać z cynamonem. Ciasto wyjmujemy z garnka w momencie, gdy zacznie odklejać się od ścianek. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia, na około pół godziny. 

  • Churros - przepis. Etap II 

Po tym jak ciasto ostygnie, dodaj jajka i zmiksuj całość do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę.  

  • Churros - etap III

Następnie ciasto przekładamy do rękawa kucharskiego i wyciskamy wybrane kształty na papier do pieczenia. Churrosy należy smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowany deser wystarczy posypać cukrem lub cukrem pudrem. Bardzo popularnym dodatkiem jest też gorąca czekolada. 

Zobacz też: Prosty przepis na faworki - domowe łakocie w mgnieniu oka

Więcej o: