Ominą cię faworki, bo nie możesz jeść smażonego? Niekoniecznie. Sprawdź przepis na faworki bez smażenia

Wiele osób musi ograniczać smażone potrawy. To nie znaczy, że nie mogą one zjeść faworków w karnawale! Mamy prosty przepis na pyszne faworki bez smażenia. Zapraszamy.

Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej

Faworki, pączki i oponki należą do najbardziej ciężkostrawnych słodyczy. Karnawał (a szczególnie tłusty czwartek) to bardzo trudny czas dla wielbicieli słodyczy! Na szczęście faworki można przygotować także bez smażenia, a wyjdą równie pyszne, co te tradycyjne. Sprawdźcie, jak zrobić faworki z piekarnika.

Faworki bez smażenia - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania,
  • odrobina soli

Jak zrobić faworki bez smażenia?

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, sól oraz zimne masło. Rozcieramy składniki palcami, by ciasto było gładkie, a potem dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać. Porcjami dodajemy śmietanę i zagniatamy kulę. 

Zobacz wideo

Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko (ciasto powinno być prawie przezroczyste). Kroimy je na pasy o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. W środku robimy nacięcie, przekładamy przez nie zarówno dolną, jak i górną końcówkę, by osiągnąć kształt faworka.

Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 6-7 minut, aż faworki delikatnie się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je i obficie posypujemy cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.