Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej
Faworki, pączki i oponki należą do najbardziej ciężkostrawnych słodyczy. Karnawał (a szczególnie tłusty czwartek) to bardzo trudny czas dla wielbicieli słodyczy! Na szczęście faworki można przygotować także bez smażenia, a wyjdą równie pyszne, co te tradycyjne. Sprawdźcie, jak zrobić faworki z piekarnika.
Składniki:
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, sól oraz zimne masło. Rozcieramy składniki palcami, by ciasto było gładkie, a potem dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać. Porcjami dodajemy śmietanę i zagniatamy kulę.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko (ciasto powinno być prawie przezroczyste). Kroimy je na pasy o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. W środku robimy nacięcie, przekładamy przez nie zarówno dolną, jak i górną końcówkę, by osiągnąć kształt faworka.
Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 6-7 minut, aż faworki delikatnie się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je i obficie posypujemy cukrem pudrem.