"Pączki Warszawa" to jedno z najczęściej wpisywanych w wyszukiwarki haseł przed Tłustym Czwartkiem. Ten wyjątkowy dzień w roku zdarza się tylko raz - wówczas każdy może pozwolić sobie na nieco przyjemności w postaci słodkich smakołyków. Poprzedza on ostatki, które kończą okres karnawału trwający od sylwestra. Wielbiciele słodkich przekąsek w dniu tym polują na najlepsze pączki w Warszawie, ale także na inne słodkie wypieki jak faworki, oponki, donuty etc. W stolicy znajdziemy mnóstwo miejsc, gdzie kupić można pączki. Jednak nie wszystkie z nich są wyjątkowe. W poszukiwaniu świeżo upieczonych pączków, tworzonych według tradycyjnych receptur najlepiej udać się do małych cukierni lub piekarni, gdzie wypieki przygotowywane są z najlepszych składników, bezpośrednio przed sprzedażą.
Najlepsze pączki w Warszawie niezmiennie od lat serwowane są przez cukiernie i pracownie znane wszystkim Warszawiakom. W Tłusty Czwartek przed ich drzwiami kolejki ustawiają się od wczesnych godzin porannych, a wieczorem trudno tu już załapać się na choćby jedną sztukę. Takie zainteresowanie nie może być przypadkowe. Pączki z Lukullusa od lat cieszą się niezmiennie uznaniem klientów. Jest to cukiernia z tradycjami, mogąca pochwalić się długą historią istnienia. Została założona w 1946 roku przez Jana Dynowskiego - mistrza czekolady w fabryce Wedla. Swoją renomę zawdzięcza przede wszystkim temu, że stawia na jakość - do produkcji używane są naturalne, świeże składniki. Obecnie na terenie stolicy znajduje się 6 punktów handlowych Lukullus:
W Warszawie nie brak miejsc, gdzie można dobrze zjeść. Nie dziwi zatem także to, że w Tłusty Czwartek też można tu skosztować prawdziwych rarytasów. Niemniej jednak ze względu na duże zainteresowanie w niektórych cukierniach warto dokonać zamówienia wcześniej, aby mieć pewność, że będziemy mogli dostać taką ilość ciepłych, świeżych pączków jaka nas interesuje. W najlepszych cukierniach w Warszawie trudno jest zrobić w tym dniu zakupy ze względu na duże kolejki. Do kultowych miejsc, gdzie warto udać się po pączki z całą pewnością należy Cukiernia Zosicz na Żelaznej, która działa nieprzerwanie od ponad 60 lat! Równie długim stażem pochwalić może się Cukiernia Cieślikowski, która powstała przed laty jako biznes rodzinny i do dziś zaopatruje swoich klientów w wyjątkowej jakości wypieki. Ostatnim miejscem wartym wspomnienia jeśli chodzi o pączki w Warszawie jest z pewnością Pracownia Cukiernicza "Zagoździński" na ulicy Górczewskiej, której historia sięga 1925 roku. Obecnie firmę prowadzi już czwarte pokolenie rodziny, a jakość oferowanych produktów jest wciąż doskonała.
Najlepsze cukiernie w Warszawie zlokalizowane są w różnych dzielnicach, dzięki czemu Warszawiacy nie muszą wyprawiać się po pączki w odległe miejsca w mieście. Na Saskiej Kępie bez wątpienia jednyzm z najbardziej obleganych punktów w Tłusty Czwartek będzie Cukiernia Irena, która została założona w 1937 roku. Produkty oferowane przez nią są tworzone w oparciu o stare, sprawzone receptury, a w składzie znajdują się jedynie wysokiej jakości, naturalne dodatki.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki z piekarnika i pieczone pączki