Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki z ziemniakami na słodko to doskonały wybór na zbliżający się tłusty czwartek. Swoim smakiem mimo tego nietypowego dodatku, nie odbiegają od tradycyjnych wypieków. Wręcz przeciwnie — mogą być dzięki ziemniakom jeszcze bardziej delikatne i pulchne. Wystarczą odpowiednio dobrane proporcje, które zdradzamy Wam w poniższym przepisie.
Na około 25 pączków standardowej wielkości będziemy potrzebowali:
Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki, przepuszczamy przez maszynkę i bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy do nich masło i całość mieszamy. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, a następnie po wymieszaniu odstawiamy na chwilę. Resztę cukru ubijamy wraz z jajkami i cukrem waniliowym. Dodajemy do miski z jajkami ziemniaki, rozczyn z drożdżami, mąkę oraz spirytus. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm i wycinamy np. szklanką. Tak przygotowane pączki odstawiamy na blat posypany mąką, przykrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pączki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty każdą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy do wystudzenia na kratkę.
Gotowe pączki świetnie będą smakowały oprószone jedynie cukrem pudrem, ale śmiało możemy też nadziać je ulubionym smakiem. Marmolada, budyń czy krem czekoladowy — wszystkie będą doskonale się z tym wypiekiem komponowały. Do nadziania będzie nam potrzebna szpryca cukiernicza, worek cukierniczy z szeroką tylką lub zwykła szeroka strzykawka bez igły.