Przepis na pączki z ziemniakami. Ten dodatek sprawi, że pączki będą pulchne i delikatne

Pączki z ziemniakami to połączenie, które nie brzmi dla wielu osób zbyt zachęcająco, jednak niesłusznie! Ten dodatek w cieście jest niewyczuwalny, a sprawi, że pączki będą bardzo delikatne i puszyste.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki z ziemniakami na słodko to doskonały wybór na zbliżający się tłusty czwartek. Swoim smakiem mimo tego nietypowego dodatku, nie odbiegają od tradycyjnych wypieków. Wręcz przeciwnie — mogą być dzięki ziemniakom jeszcze bardziej delikatne i pulchne. Wystarczą odpowiednio dobrane proporcje, które zdradzamy Wam w poniższym przepisie. 

Pyszne serowe pączkiPrzepis na szybkie pączki serowe. Są gotowe w 10 minut!

Składniki na pączki z ziemniakami 

Na około 25 pączków standardowej wielkości będziemy potrzebowali: 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 45 g drożdży świeżych,
  • 4 łyżki mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • olej do smażenia.

Zdradzamy sposób na to, jak przygotować delikatne pączki z ziemniakami. Przepis krok po kroku 

Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki, przepuszczamy przez maszynkę i bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy do nich masło i całość mieszamy. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, a następnie po wymieszaniu odstawiamy na chwilę. Resztę cukru ubijamy wraz z jajkami i cukrem waniliowym. Dodajemy do miski z jajkami ziemniaki, rozczyn z drożdżami, mąkę oraz spirytus. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm i wycinamy np. szklanką. Tak przygotowane pączki odstawiamy na blat posypany mąką, przykrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pączki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty każdą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy do wystudzenia na kratkę. 

Roladki w sosie grzybowym. Zdj. ilustracyjneProsty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Dodaj ten składnik

Jak urozmaicić smak pączków z ziemniakami? Możesz wypełnić je jak tradycyjne pączki! 

Gotowe pączki świetnie będą smakowały oprószone jedynie cukrem pudrem, ale śmiało możemy też nadziać je ulubionym smakiem. Marmolada, budyń czy krem czekoladowy — wszystkie będą doskonale się z tym wypiekiem komponowały. Do nadziania będzie nam potrzebna szpryca cukiernicza, worek cukierniczy z szeroką tylką lub zwykła szeroka strzykawka bez igły. 

Więcej o: