Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Te ekspresowe pączki serowe to świetna słodka przekąska nie tylko na karnawał. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a są one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych pączków, których przyrządzenie to często nie lada wyzwanie.
Do przygotowania około 40 mini pączków będziemy potrzebować następujących składników w temperaturze pokojowej:
Zaczynamy od rozgrzania oleju w niskim i szerokim garnku. Następnie jaja z cukrem i twarogiem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy wódkę i aromaty cytrynowy. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ręce smarujemy delikatnie olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk podczas formowania. Przygotowujemy małe, około 4 cm kuleczki i wrzucamy je na rozgrzany olej. Pączki zazwyczaj podczas smażenia przewracają się same, jeśli jednak tak się nie stanie, musimy to zrobić łyżką, gdy jedna strona już się zarumieni. Usmażone pączki odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Dla osób, które nie przepadają za smażonymi pączkami świetną alternatywą będzie wykonanie pączków serowych w piekarniku. W takim przypadku zmieniają się nieco proporcje składników, gdyż będziemy potrzebować: 250 g twarogu, 1 szklankę mąki, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. Po wyrobieniu ciasta, na stolnicy robimy z niego wałek, który kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Uformowane okrągłe kuleczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.