Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na Gazeta.pl.
Data tłustego czwartku jest ruchoma. Zależy od tego, kiedy w danym roku wypada Wielkanoc. Tłusty czwartek jest bowiem ostatnim czwartkiem przed wielkim postem. Tego dnia rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej. Kiedy jest tłusty czwartek 2022? W tym roku święto pączków i faworków będziemy obchodzić 24 lutego.
Z tłustym czwartkiem wiąże się kilka przesądów. Jeden z nich, prawdopodobnie najpopularniejszy głosi, że jeśli tego dnia nie zje się ani jednego pączka, przez resztę roku nie będzie mu się wiodło. Lepiej więc skusić się nawet na jedną słodkość.
Jego korzeni można doszukiwać się już w starożytności. W czasach przedchrześcijańskich tego dnia świętowano nadejście wiosny i odejście zimy. W czasie uczty spożywano tłuste potrawy, przede wszystkim z mięsa, które popijano słodkim winem.
W Polsce zwyczaj objadania się pączkami pojawił się w XVII wieku, ale raczej w miastach i dworach. Na wieś dotarł później, bo w XIX wieku. Pierwsze polskie pączki nie były jednak słodkie. Początkowo robiono je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną.
My jednak zdecydowanie wolimy pączki w słodkiej wersji. Podrzucamy wam więc przepis, jeśli mielibyście ochotę w tym roku przygotować własne pączusie.
Przepis na pączki
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie rozczyn. Do pokruszonych drożdży dodajcie łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalejcie ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawcie na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Jeśli korzystacie z suchych, wymieszajcie je z innymi składnikami.
Żółtka z cukrem utrzyjcie na puch. Następnie dodajcie mąkę, masło, wódkę oraz zaczyn (lub suche drożdże i mleko). Ciasto trzeba wyrobić, a potem odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blat lub stolnicę obsypcie mąką. Ciasto podzielcie na około 15-20 kulek, lekko spłaszczcie i nadziejcie ulubionym dżemem. Następnie zaklejcie i ułóżcie pączki na blacie lub tacy. Na głębokiej patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia. Ułóżcie na nim pączki i smażcie z obu stron, aż się zarumienią. Potem odsączcie i gdy ostygną, posypcie cukrem pudrem lub polejcie lukrem.