Słodkości na tłusty czwartek. Pączki, faworki i kilka mniej oczywistych propozycji

Tłusty czwartek dopiero za kilka tygodni, ale już dziś możecie wypróbować najlepsze przepisy na doskonałe słodkości domowej roboty. Mamy dla was pięć przepisów na łakocie. Co zrobić na tłusty czwartek?

Więcej przepisów na karnawałowe pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej

Tłusty czwartek to najsmaczniejszy dzień w roku. Choć tę tradycję będziemy obchodzić dopiero w lutym, to warto pamiętać, że karnawał trwa. Do hucznych zabaw nie zachęcamy ze względu na pandemię, ale proponujemy uczcić ten czas pysznymi wypiekami (a kalorie wytańczyć solo albo z najbliższymi). Już teraz wypróbujcie najlepsze propozycje na tłusty czwartek: pączki, śniegowe kule, faworki, róże karnawałowe i chrust lany.

Tłusty czwartek - przepis na pączki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych drożdży,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka wódki,
  • słoik ulubionego dżemu,
  • olej lub smalec do smażenia
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Jak zrobić pączki?

Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn: kruszymy je i dodajemy łyżkę mąki i cukru, zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Jeśli używamy drożdży suchych, wsypujemy je po prostu razem z innymi składnikami.

Żółtka z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy mąkę, masło, wódkę oraz zaczyn (lub suche drożdże i mleko). Ciasto wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, by się dobrze napowietrzyło i było elastyczne. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką. Podziel na 16-20 kulek, każdą z nich rozpłaszcz i nałóż do środka porcję dżemu. Następnie zaklej i ułóż pączki na blacie lub tacy. 

Na głębokiej patelni rozgrzej olej lub smalec. Układaj na nim pączki porcjami i smaż z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Po usmażeniu wyjmij je łyżką cedzakową, odsącz na papierowym ręczniku i obsyp cukrem pudrem. 

Tłusty czwartek - przepis na śniegowe kule

Śniegowe kule to ciasteczka doskonałe na zimę. Mają cudowny aromat migdałów i rzeczywiście wyglądają jak kulki ze śniegu. Posmakują osobom, które nie mogą spożywać potraw smażonych na głębokim tłuszczu, typowych na tłusty czwartek.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 1 szklanka do obtoczenia ciastek,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli

Jak zrobić śniegowe kule?

Miękkie masło i cukier ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do nich mielone migdały, mąkę pszenną, cynamon i odrobinę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Z tak powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na tacce i wkładamy do lodówki na dwie godziny. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu kilkukrotnie obtaczamy ciastka w cukrze, aby na brzegach zostało go jak najwięcej. 

Tłusty czwartek - przepis na faworki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • łyżka masła,
  • łyżka wódki,
  • łyżeczka cukru,
  • odrobina soli,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić faworki?

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy masło i śmietanę, mieszamy. Na koniec dodajemy żółtka i wódkę, wszystko dokładnie łączymy i zagniatamy ciasto w kulę. Odkładamy je na godzinę zawinięte w bawełnianą ściereczkę, by odpoczęło.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je. Następnie dzielimy je na cztery kawałki. Pierwszy z nich rozwałkowujemy i nożykiem kroimy na paski. Powinny mieć około 2 cm szerokości i 8-10 cm długości. Następnie w ich środku robimy nacięcie i przekładamy przez nie końce ciasta, by powstał kształt faworka. 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pierwszą porcję faworków. W tym czasie można rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przygotować następną porcję ciasteczek. Usmażone faworki odkładamy na papierowy ręcznik, po wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem. 

Tłusty czwartek - przepis na róże karnawałowe

Ciasto na róże przygotuj dokładnie tak samo jak ciasto na faworki. Przygotuj także 4 okrągłe szklaneczki o różnej średnicy i słoik ulubionego dżemu.

Jak zrobić róże karnawałowe?

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka w różnych rozmiarach (najlepiej tworzyć "komplety" kółek w różnych rozmiarach). Brzegi każdego kółeczka lekko nacinamy, tworząc płatki. Następnie układamy po cztery kółka od największego do najmniejszego na sobie i wywijamy płatki najmniejszego lekko do góry. Róże smażymy na głębokim tłuszczu jak faworki. 

Tłusty czwartek - przepis na chrust lany

Chrust lany to prosta przekąska, którą smaży się na patelni. Przygotowuje się ją z ciasta podobnego do ciasta na pączki i podaje z cukrem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 130 ml mleka,
  • 3 spore jajka,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka wódki (dzięki niej chrust nie będzie tak bardzo nasiąkał tłuszczem - można pominąć ten składnik),
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić chrust lany?

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem w osobnej miseczce. Następnie do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia i wódkę. wszystko mieszamy mikserem. Potem wlewamy ubite białka i mieszamy szpatułką. 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Masę wlewamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka z uciętym rogiem. Wyciskamy ciasto prosto na olej, malując esy-floresy. Smażymy je po obu stronach i odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Usmażone chrusty oprószamy cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.