Więcej przepisów na karnawałowe pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej
Tłusty czwartek to najsmaczniejszy dzień w roku. Choć tę tradycję będziemy obchodzić dopiero w lutym, to warto pamiętać, że karnawał trwa. Do hucznych zabaw nie zachęcamy ze względu na pandemię, ale proponujemy uczcić ten czas pysznymi wypiekami (a kalorie wytańczyć solo albo z najbliższymi). Już teraz wypróbujcie najlepsze propozycje na tłusty czwartek: pączki, śniegowe kule, faworki, róże karnawałowe i chrust lany.
Składniki:
Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn: kruszymy je i dodajemy łyżkę mąki i cukru, zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Jeśli używamy drożdży suchych, wsypujemy je po prostu razem z innymi składnikami.
Żółtka z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy mąkę, masło, wódkę oraz zaczyn (lub suche drożdże i mleko). Ciasto wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, by się dobrze napowietrzyło i było elastyczne. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką. Podziel na 16-20 kulek, każdą z nich rozpłaszcz i nałóż do środka porcję dżemu. Następnie zaklej i ułóż pączki na blacie lub tacy.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej lub smalec. Układaj na nim pączki porcjami i smaż z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Po usmażeniu wyjmij je łyżką cedzakową, odsącz na papierowym ręczniku i obsyp cukrem pudrem.
Śniegowe kule to ciasteczka doskonałe na zimę. Mają cudowny aromat migdałów i rzeczywiście wyglądają jak kulki ze śniegu. Posmakują osobom, które nie mogą spożywać potraw smażonych na głębokim tłuszczu, typowych na tłusty czwartek.
Składniki:
Miękkie masło i cukier ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do nich mielone migdały, mąkę pszenną, cynamon i odrobinę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Z tak powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na tacce i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu kilkukrotnie obtaczamy ciastka w cukrze, aby na brzegach zostało go jak najwięcej.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy masło i śmietanę, mieszamy. Na koniec dodajemy żółtka i wódkę, wszystko dokładnie łączymy i zagniatamy ciasto w kulę. Odkładamy je na godzinę zawinięte w bawełnianą ściereczkę, by odpoczęło.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je. Następnie dzielimy je na cztery kawałki. Pierwszy z nich rozwałkowujemy i nożykiem kroimy na paski. Powinny mieć około 2 cm szerokości i 8-10 cm długości. Następnie w ich środku robimy nacięcie i przekładamy przez nie końce ciasta, by powstał kształt faworka.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pierwszą porcję faworków. W tym czasie można rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przygotować następną porcję ciasteczek. Usmażone faworki odkładamy na papierowy ręcznik, po wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto na róże przygotuj dokładnie tak samo jak ciasto na faworki. Przygotuj także 4 okrągłe szklaneczki o różnej średnicy i słoik ulubionego dżemu.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka w różnych rozmiarach (najlepiej tworzyć "komplety" kółek w różnych rozmiarach). Brzegi każdego kółeczka lekko nacinamy, tworząc płatki. Następnie układamy po cztery kółka od największego do najmniejszego na sobie i wywijamy płatki najmniejszego lekko do góry. Róże smażymy na głębokim tłuszczu jak faworki.
Chrust lany to prosta przekąska, którą smaży się na patelni. Przygotowuje się ją z ciasta podobnego do ciasta na pączki i podaje z cukrem.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem w osobnej miseczce. Następnie do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia i wódkę. wszystko mieszamy mikserem. Potem wlewamy ubite białka i mieszamy szpatułką.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Masę wlewamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka z uciętym rogiem. Wyciskamy ciasto prosto na olej, malując esy-floresy. Smażymy je po obu stronach i odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Usmażone chrusty oprószamy cukrem pudrem.