Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki z piekarnika i pieczone pączki

Tłusty czwartek 2022 zbliża się wielkimi krokami. W tym roku dzień wszystkich łasuchów obchodzimy 24 lutego. Jak co roku trzeba przygotować się na oblężenie cukierni i stanie w długich kolejkach. Jeżeli jednak nie macie na to ochoty, możecie przygotować własne słodkości. Podrzucamy przepis na faworki z piekarnika i przepis na pieczone pączki.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Tłusty czwartek 2022 świętujemy nieco później niż tłusty czwartek 2021. W tym roku ten dzień wypada 24 lutego. Data jest ruchoma i zależy od tego, kiedy w danym roku świętujemy Wielkanoc. Tłusty czwartek jest bowiem ostatnim czwartkiem przed wielkim postem. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Kiedy w takim razie będziemy celebrować tłusty czwartek 2023? Nieco wcześniej niż w tym roku, bo 16 lutego.

Zobacz wideo

Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki z piekarnika

Nie każdy chce spędzić tłusty czwartek w kolejce do cukierni. Dlatego warto rozważyć, czy nie lepiej samemu przygotować słodycze na ten dzień. Jeśli nie chcecie jeść smażonego, możecie zrobić faworki z piekarnika. Smakują naprawdę wybornie.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • łyżeczka cukru
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • łyżka spirytusu
  • 5 łyżek śmietany 18 proc.
  • cukier puder do posypania chrustu
  • trochę soli

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, cukier, sól. Siekamy masło, dodajemy do suchych składników. Wlewamy śmietanę, spirytus i żółtka. Mieszamy, zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto cienko wałkujemy na płaskiej powierzchni posypanej mąką. Kroimy w paski, a następnie wycinamy prostokąty. W środku robimy nacięcie, łapiemy kawałeczek ciasta za jeden z końców i przewlekamy przez otwór.

Blachę wykładamy papierem i układamy na nim faworki. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C i pieczemy faworki przez około 8-10 minut. Pilnujcie, by nie przypalić ciasta. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy chrusty cukrem pudrem.

Przepis na pieczone pączki

Na tłusty czwartek 2022 można też przygotować pączki w bardziej dietetycznej wersji. Zamiast smażyć, upieczcie je w piekarniku. Jak zrobić pieczone pączki?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 12 dag świeżych drożdży
  • 310 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • ulubiona konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

Robimy rozczyn. W misce umieszczamy 80 ml letniego mleka, drożdże oraz cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem rozczyn drożdżowy mieszamy z pozostałym mlekiem i masłem. W osobnej misce mieszamy mąkę i sól. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do suchych składników, a następnie przelewamy mieszankę rozczynu z mlekiem i masłem. Wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Nakładamy konfiturę lub dżem i zlepiamy. Zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie układamy na blaszce wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C. Pieczemy pączki przez około 15-20 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA