Churrosy to rodzaj niewielkich pączuszków w kształcie laseczek, które wyciska się szprycą kuchenną bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Przepis na churros jest naprawdę banalny i wcale nie musisz bawić się w zagniatanie ciasta drożdżowego, żeby zjeść coś naprawdę pysznego i słodkiego. Spróbujesz i na tłusty czwartek zabierzesz się za hiszpańskie łakocie, a nie za mało zaskakujące pączki czy brudzące usta faworki.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne churrosy
Churros - hiszpańskie łakocie lepsze od polskich pączków
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
- 1 szklanka wody,
- 100 g masła,
- 2 solidne łyżki cukru,
- 3 średnie jajka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- płaska łyżka cynamonu.
Dodatkowo: krem czekoladowy, krem pistacjowy, ulubiona posypka, cukier puder.
Churrosy - sposób wykonania:
- Do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość zagotuj.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i drewnianą łyżką lub tłuczkiem mieszaj składniki, by utarły się na gładką, jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy masa ostygnie, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
- W garnku rozgrzej olej do smażenia churrosów. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskaj ciasteczka na rozgrzany olej. Smaż partiami na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Usmażone churrosy aż same pchają się do ust. Najlepiej smakują z kremem z mlecznej czekolady, ale świetne będą także z kremem pistacjowym lub domową marmoladą. Jeśli w karnawale lubisz trochę połasuchować i jednocześnie sprawić bliskim trochę radości, nie baw się w pączki lub faworki, tylko poszukaj rękawa cukierniczego i zrób te mięciutkie cudeńka.