Przepis na to hiszpańskie cudo osłodzi nawet najgorsze dni. Churrosy zrobisz w mig

Hiszpania kojarzy nam się z paellą, ziemniaczaną tortillą oraz gazpacho, ale nie możemy zapominać o czymś, co uwielbiamy najbardziej, czyli słodkościach. Hiszpania i kraje hiszpańskojęzyczne mogą pochwalić się przepisem, który bije na głowę nasze pączki i faworki. Jak zrobić churros? To tak łatwe, jak pyszne, czyli bardzo.

Churrosy to rodzaj niewielkich pączuszków w kształcie laseczek, które wyciska się szprycą kuchenną bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Przepis na churros jest naprawdę banalny i wcale nie musisz bawić się w zagniatanie ciasta drożdżowego, żeby zjeść coś naprawdę pysznego i słodkiego. Spróbujesz i na tłusty czwartek zabierzesz się za hiszpańskie łakocie, a nie za mało zaskakujące pączki czy brudzące usta faworki. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne churrosy

Churros - hiszpańskie łakocie lepsze od polskich pączków

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła,
  • 2 solidne łyżki cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder,
  • płaska łyżka cynamonu.

Dodatkowo: krem czekoladowy, krem pistacjowy, ulubiona posypka, cukier puder. 

Churrosy - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość zagotuj.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę i drewnianą łyżką lub tłuczkiem mieszaj składniki, by utarły się na gładką, jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy masa ostygnie, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
  4. W garnku rozgrzej olej do smażenia churrosów. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskaj ciasteczka na rozgrzany olej. Smaż partiami na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Usmażone churrosy aż same pchają się do ust. Najlepiej smakują z kremem z mlecznej czekolady, ale świetne będą także z kremem pistacjowym lub domową marmoladą. Jeśli w karnawale lubisz trochę połasuchować i jednocześnie sprawić bliskim trochę radości, nie baw się w pączki lub faworki, tylko poszukaj rękawa cukierniczego i zrób te mięciutkie cudeńka. 

Więcej o: