Meksykańskie lub hiszpańskie churros to przysmak, który zasmakuje każdemu. We wspomnianych krajach podaje się je zazwyczaj z czekoladową polewą, która służy do maczania. Poniżej znajdziesz bardzo łatwy przepis na churros, który zawsze wychodzi i zajmuje tylko kilka chwil.
Zastanawiasz się, jak zrobić churros? Mamy dobrą wiadomość, meksykańskie lub hiszpańskie ciastka churros są proste w wykonaniu, ale wymagają od nas posiadania specjalnego rękawa lub szprycy. Dzięki tym kuchennym akcesoriom hiszpańskie churros nabiorą charakterystycznego kształtu. Smaży się je, podobnie jak tradycyjne pączki czy chrusty, na gorącym oleju.
Chcesz poznać przepis na hiszpańskie churros? A może bardziej interesuje Cię wersja meksykańska? Co ważne, churros, niezależnie od wybranej receptury, są łatwe w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne. Zwłaszcza jeśli podajemy je z aromatyczną gorącą czekoladą w formie sosu. Przepis na churros znajdziecie poniżej.
Churros - przepis w kilku prostych krokach
Składniki:
Składniki na sos czekoladowy:
Wykonanie:
Churros to meksykański specjał dobry nie tylko na tłusty czwartek, ale także jako szybki deser na co dzień. Churros można podawać z polewą czekoladową, toffi, musami owocowymi, lukrem lub posypane cukrem pudrem. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, czy też aromatycznej herbaty.
Zobacz też: Pączek - przepis na greckie pączki w miodowej polewie. Sprawdź, jak zrobić loukoumades