Churros - meksykański przysmak prosto na Twoim stole! Sprawdź, jak wykonać pączki z meksykańskiego przepisu

Churros to przysmak, który serwuje się w Meksyku oraz Hiszpanii. Określa się je jako pączki, jednak z wyglądu bardziej przypominają nasze smażone paluchy. Sprawdź, jak zrobić meksykańskiego pączka na tłusty czwartek. To prostsze niż myślisz.

Hiszpańskie churros - dowiedz się, jak wykonać pyszne pączki na tłusty czwartek

Meksykańskie lub hiszpańskie churros to przysmak, który zasmakuje każdemu. We wspomnianych krajach podaje się je zazwyczaj z czekoladową polewą, która służy do maczania. Poniżej znajdziesz bardzo łatwy przepis na churros, który zawsze wychodzi i zajmuje tylko kilka chwil.

Churros - jak zrobić? Podpowiadamy

Zastanawiasz się, jak zrobić churros? Mamy dobrą wiadomość, meksykańskie lub hiszpańskie ciastka churros są proste w wykonaniu, ale wymagają od nas posiadania specjalnego rękawa lub szprycy. Dzięki tym kuchennym akcesoriom hiszpańskie churros nabiorą charakterystycznego kształtu. Smaży się je, podobnie jak tradycyjne pączki czy chrusty, na gorącym oleju.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Meksykańskie lub hiszpańskie churros - przepis, który warto znać

Chcesz poznać przepis na hiszpańskie churros? A może bardziej interesuje Cię wersja meksykańska? Co ważne, churros, niezależnie od wybranej receptury, są łatwe w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne. Zwłaszcza jeśli podajemy je z aromatyczną gorącą czekoladą w formie sosu. Przepis na churros znajdziecie poniżej.

Churros - przepis w kilku prostych krokach

Składniki:

  • szklanka wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder
  • cynamon
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • odrobina soli

Składniki na sos czekoladowy:

  • szklanka śmietanki 30-procentowej
  • 100 g czekolady

Churros. Jak zrobić słynny street foodowy deserChurros. Jak zrobić słynny street foodowy deser Shutterstock

Wykonanie:

  1. Wodę przefiltruj i zagotuj z masłem. Dołóż cukier waniliowy i zwykły. Dodaj szczyptę soli.
  2. Przesiej mąkę. Dodaj do masy. Ucieraj drewnianą łyżką.
  3. Odstaw z ognia i odłóż na deskę. Ostudź.
  4. Wbij kolejno jajka, jednocześnie mieszając łyżką.
  5. Masę przełóż do rękawa.
  6. Rozgrzej olej.
  7. Zacznij wyciskać churros.
  8. Wkładaj partiami ciasto do tłuszczu.
  9. Końce możesz odcinać nożyczkami.
  10. Cynamon wymieszaj z cukrem pudrem.
  11. Przygotuj sos czekoladowy. Śmietankę zagotuj, odstaw z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do czasu uzyskania gładkiego sosu. Jeśli powstaną grudki, możesz wykorzystać kąpiel wodą podczas mieszania.
  12. Churros odłóż na papierowy ręcznik. Przestudź.
  13. Posyp cynamonowym cukrem pudrem.
  14. W oddzielnym naczyniu podaj przygotowaną wcześniej polewę czekoladową, którą możesz ozdobić listkiem mięty.
  15. Churros są gotowe do podania.

Churros to meksykański specjał dobry nie tylko na tłusty czwartek, ale także jako szybki deser na co dzień. Churros można podawać z polewą czekoladową, toffi, musami owocowymi, lukrem lub posypane cukrem pudrem. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, czy też aromatycznej herbaty.

Zobacz też: Pączek - przepis na greckie pączki w miodowej polewie. Sprawdź, jak zrobić loukoumades

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.