Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd

Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie dodatki takie jak cynamon czy czekolada.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Churros to tradycyjny, hiszpański deser, który zyskał sławę niemal na całym świecie. Wszystko przez unikatowy smak i aromat, który od pierwszego kęsa podbija kubki smakowe. Słodkie ciasto smakuje wyśmienicie z cynamonem i rozpuszczoną czekoladą - zarówno ciemną, jak i białą. 

Churros to hiszpański deser. Zdjęcie ilustracyjneChurros: co to takiego i jak je zrobić? Prosty przepis

Churros - tradycyjny deser rodem z Hiszpanii

Churros to słodki, pyszny i aromatyczny deser. Wbrew pozorom jest banalnie prosty w przygotowaniu - to nic innego jak ciasto zrobione z mąki, wody i soli, które następnie jest smażone w obfitej ilości oleju. To jednak nie koniec kulinarnych sekretów deseru - ważne jest samo podanie i kształt. Charakterystyczną formę uzyskamy dzięki specjalnej maszynce lub najzwyklejszej szprycy cukierniczej, która zakończona jest gwiazdką. 

Ten tani deser często podawany jest już  poranku, do kawy, lub jako poczęstunek dla gości. Świetnie sprawdzi się także jako oryginalny deser czy ciekawa propozycja na tłusty czwartek. Churros po usmażeniu warto odtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem lub podać z sosem czekoladowym. 

Zobacz wideo Hurra Churros (z sosem czekoladowym)

Churros - przepis na tradycyjne hiszpańskie ciasto

Składniki:

  • szklanka wody,
  • jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina świeżych ziaren,
  • olej do smażenia,
  • do podania: cukier i mielony cynamon, sos czekoladowy.

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka przekładamy masło, wodę, cukier i sól. Składniki podgrzewamy, często mieszając do momentu zagotowania. Wówczas stopniowo dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powinno powstać jednolite ciasto, które z łatwością odchodzi od ścianek naczynia. 
  2. Tak przygotowaną masę przekładamy do miski. Gdy po kilku minutach przestygnie, dodajemy jajko i wanilię. Miksujemy lub energicznie mieszamy szpatułką. 
  3. W dużym naczyniu rozgrzewamy olej. 
  4. Masę przekładamy do maszynki lub rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką. 
  5. Gdy olej jest bardzo gorący, zaczynamy porcjami wlewać ciasto - możemy tworzyć ślimaczki lub klasyczne paski. 
  6. Gdy ciasto ładnie się zarumieni, wykładamy je na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy do wykorzystania całej masy. 
  7. Churros odtaczamy w cukrze pomieszanym z mielonym cynamonem. 
  8. Podajemy na ciepło z sosem czekoladowym. 

Churros podawany jest najczęściej z sosem czekoladowym. Zdjęcie ilustracyjneChurros: co to takiego i jak przyrządzić je w domu?

Więcej o: