Lubisz sałatkę z pomidorów? Dzięki tej wersji pokochasz ją bardziej. Hiszpańska wersja zwali cię z nóg

Klasyczna sałatka zrobiona z pomidorów i cebuli jest podawana w naszych domach do prawie każdego obiadu. Wymienia się ją czasem na mizerię, lecz rzadko kiedy z nią eksperymentujemy. By to zmienić, podajemy przepis na jej hiszpańską wersję. Jest tak dobra za sprawą jednego składnika.

Przyrządzając dania obiadowe chcemy zadbać o to, by na talerzu pojawiło się wiele smacznych rzeczy. Zazwyczaj robimy więc dobrze wysmażone kotlety lub kawałki mięsa, obok układamy purée ziemniaczane, kaszę lub ryż. Obok takich produktów nie może również zabraknąć świeżych warzyw, które dopełniają całą potrawę. Najczęściej wybieramy najbardziej znane warzywa takie jak sałata, pomidor i ogórek.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Najpopularniejszą sałatką, którą wymieni każdy Polak jest oczywiście mizeria. Zaraz za nią będzie na pewno prosta sałatka z pomidora, cebuli i śmietany. Okazuje się, że ten drugi dodatek można nieco urozmaicić, co tylko wypada na naszą korzyść. Do świeżych pomidorów warto więc dodać podsmażone chorizo, ocet winny, a także czosnek. Inne składniki równie będą potrzebne, dlatego sprawdź, czy masz je w kuchni.

Przepis na sałatkę pomidorową w stylu hiszpańskim

Składniki

  • 200 g chorizo,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 duże pomidory,
  • 200 g pomidorków cherry,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka octu winnego,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Chorizo pokrój na mniejsze kawałki, a na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie gorąca, podsmaż na niej kiełbaskę, do momentu zarumienienia.
  2. Duże i mniejsze pomidory dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki cherry najlepiej przeciąć na pół. Umieść je w większej misce, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, a także ocet winny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsyp wszystko solą, pieprzem i posiekaną pietruszką, dokładnie zamieszaj.
  3. Wysmażone chorizo przenieś do miski z warzywami, dodaj również posiekaną szalotkę. Ponownie zamieszaj.
  4. Gotową sałatkę możesz podawać ze świeżym pieczywem, albo jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (1)

Lubisz sałatkę z pomidorów? Dzięki tej wersji pokochasz ją bardziej. Hiszpańska wersja zwali cię z nóg

ryszardtom
2 lata temu
A z czego jeszcze może być oliwa?
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).