Zdejmuję osłonki i rozgniatam. Ten obiad dla leniwych "robi się sam". Mąż prosi o niego co tydzień

Wystarczy kilka tanich i łatwo dostępnych składników, a przygotujesz pyszny, tani i totalnie sycący obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z tym dodatkiem robi się praktycznie sama. To mój wieloletni faworyt, który przyrządzam zawsze w trakcie zabieganego tygodnia.

Gdy nie mamy pomysłu na obiad, świetną propozycją będzie przygotowanie zapiekanki. Zrobimy ją szybko i dodatkowo wykorzystamy produkty, które często zalegają nam w lodówce. Mój ulubiony przepis, który serwuję rodzinie niemal co tydzień zawiera... kaszankę. Brzmi abstrakcyjnie? Ważne, że smakuje. W końcu nie musi jedynie lądować na ruszcie grilla czy patelni.

Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Z czego można zrobić zapiekankę na obiad? Kontrowersyjny składnik zachwyci nawet niejadka

Kaszanka ma zarówno grono zwolenników, jak i przeciwników. Trzeba jednak przyznać, że jest to wyjątkowo popularny wyrób wędliniarski w Polsce. Bazą tego przysmaku są mięsne podroby oraz kasza (gryczana lub jęczmienna). Mało kto wykorzystuje ją do zrobienia sycącej i pożywnej zapiekanki. A szkoda. Wystarczy kilka dodatków i nie musimy pilnować, czy coś pęknie lub się przypali. Składniki możesz dowolnie dobierać, za każdym razem tworząc inną kompozycję smakową.

Składniki:

  • 3 kawałki kaszanki,
  • 200 g cukinii,
  • cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 100 g startego sera np. cheddar lub mozzarella.
Kaszanka
Kaszanka Fot. Adam Kozak / Agencja Wyborcza.pl

Co można zrobić szybkiego i dobrego na obiad? Zapiekanka z kaszanki będzie hitem w twoim domu

Podobnie jak ze składnikami, tak i z przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu. Zapiekankę wystarczy wstawić do piekarnika i nastawić odpowiedni czas pieczenia. Zaopatrz się w naczynie żaroodporne i natłuść je masłem lub olejem, a następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. Pokrój cukinię w cienkie plasterki i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Kaszankę obierz z osłonek i rozgnieć widelcem. Ułóż na cukinii.
  3. Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Dopraw całość przyprawami, a wierzch posyp serem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190°C (tryb góra-dół). Wstaw naczynie do piekarnika i piecz około 30 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Smacznego!
Więcej o: