Gdy nie mamy pomysłu na obiad, świetną propozycją będzie przygotowanie zapiekanki. Zrobimy ją szybko i dodatkowo wykorzystamy produkty, które często zalegają nam w lodówce. Mój ulubiony przepis, który serwuję rodzinie niemal co tydzień zawiera... kaszankę. Brzmi abstrakcyjnie? Ważne, że smakuje. W końcu nie musi jedynie lądować na ruszcie grilla czy patelni.
Kaszanka ma zarówno grono zwolenników, jak i przeciwników. Trzeba jednak przyznać, że jest to wyjątkowo popularny wyrób wędliniarski w Polsce. Bazą tego przysmaku są mięsne podroby oraz kasza (gryczana lub jęczmienna). Mało kto wykorzystuje ją do zrobienia sycącej i pożywnej zapiekanki. A szkoda. Wystarczy kilka dodatków i nie musimy pilnować, czy coś pęknie lub się przypali. Składniki możesz dowolnie dobierać, za każdym razem tworząc inną kompozycję smakową.
Składniki:
Podobnie jak ze składnikami, tak i z przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu. Zapiekankę wystarczy wstawić do piekarnika i nastawić odpowiedni czas pieczenia. Zaopatrz się w naczynie żaroodporne i natłuść je masłem lub olejem, a następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.