Każdy Hiszpan poleci ci tę zupę. Połącz przyprawy i sprawdź, jak smakuje. Niejeden polski specjał chciałby taki być

Aromatyczne, oryginalne i sycące potrawy zawsze będą chętnie odtwarzane w każdym polskim domu. Zatem hiszpańska propozycja może się spodobać wielu osobom. Co w niej wyjątkowego? Połączenie przypraw, które sprawią, że zapamiętasz jej smak na dłużej.

Zupa fabada pochodzi z gorącej Hiszpanii i to tam ma najwięcej fanów. Jest to odpowiednik naszej polskiej zupy gulaszowej, zatem wielu osobom jej smak przypadnie do gustu. Jej podstawą jest chorizo, morcilli (rodzaj wieprzowej kaszanki) oraz biała fasola. Całość dopełniona jest mieszanką przypraw i zalana wywarem drobiowym.

Karol Okrasa, znany kucharz, postanowił odtworzyć popularny przepis i dodać do niego trochę swojego akcentu i wyrazistości. Oprócz klasycznych składników, które podane są w oryginalnym przepisie, dodał ostre papryczki. Wszystko ozdobił natką pietruszki.

Przepis na zupę fabada Karola Okrasy

Składniki

  • pół cebuli,
  • 250 g chorizo,
  • 200 g białej fasoli,
  • 1 l wywaru drobiowego,
  • 400 g pomidorów pelati,
  • łyżka mielonej papryki słodkiej,
  • łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 8 ostrych papryczek marynowanych,
  • łyżeczka cukru,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Sposób przygotowania

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Następnie ugotuj w tej samej wodzie do miękkości, a na koniec odsącz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Przenieś do garnka z rozgrzanym olejem. Podduś tak, aby stała się miękka, ale aby nie zmieniła koloru. Na koniec dodaj pokrojone w plastry chorizo i podsmaż.
  3. Składniki znajdujące się w garnku dopraw wędzoną papryką, słodką papryką oraz pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż na wolnym ogniu.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie fasoli z niewielką ilością wody, w której się moczyła i gotowała. Wszystkie składniki zalej wywarem drobiowym i dodaj pomidory pelati. Całość dopraw solą, pieprzem i cukrem dla podbicia smaku pomidorów. Gotuj i co jakiś czas mieszaj do momentu, aż zupa będzie gęstsza.
  5. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone marynowane papryczki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.