Churros - hiszpańskie pączki, które są wprost stworzone na huczne świętowanie tłustego czwartku i karnawału

Churros to charakterystyczny pączek hiszpański serwowany najczęściej z sosem czekoladowym. Wypiek przypomina kształtem długi paluch, którego przekrój jest zbliżony do gwiazdy. Jak zrobić hiszpańskie pączki? W artykule zamieszczamy proste i ekspresowe przepisy.

Hiszpańskie churros - zrób je na tłusty czwartek

Masz ochotę na churros? Przepis na hiszpańskie smakołyki to dobra alternatywa na tłusty czwartek. Jeżeli lubicie kulinarne urozmaicenia, to zdecydowanie ten przepis jest dla Was. Hiszpańskie churros podaje się zazwyczaj z sosem czekoladowym. Warto wspomnieć, że do ich przygotowania potrzebny będzie rękaw cukierniczy.

Hiszpańskie churros - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 2-3 jaja
  • olej
  • cukier puder + cynamon (do wykonania mieszanki)

Składniki na sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki
  • 100-150 g czekolady

Wykonanie:

  1. Wodę zagotuj z wanilią, cukrem, solą i masłem.
  2. Wymieszaj dokładnie.
  3. Przesiej mąkę. Dodaj ją do wcześniej przygotowanej mieszanki. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
  4. Odstaw z ognia i ostudź.
  5. Do masy wbij jedno jajko.
  6. Wyrób i znowu wbij jajka.
  7. Dokładnie wyrób.
  8. Następnie umieść masę w rękawie cukierniczym.
  9. Przygotuj olej w garnku.
  10. Przystąp do smażenia. Wyciskaj masę do garnka, wykonując kilku centymetrowe pasy. Smaż do uzyskania złotego koloru.
  11. Smaż stopniowo.
  12. Wyciągnij paluchy łyżką cedzakową.
  13. Później posyp paluchy cukrem pudrem i cynamonem.
  14. Wykonaj sos.
  15. Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia.
  16. Wrzuć do śmietanki podzieloną czekoladę. Rozpuść i wymieszaj.
  17. Sos serwuj w oddzielnej miseczce.
Zobacz wideo Hurra Churros (z sosem czekoladowym)

Hiszpańskie ciastka churrosy - hitem na tłusty czwartek

Hiszpańskie ciastka churrosy są nie tylko popularne w całej Hiszpanii, ale i w Meksyku. Co ciekawe, zyskują one na popularności także w Polsce. Teraz możecie wykonać je samodzielnie w domu. Poniżej prezentujemy przepis na domowe hiszpańskie pączki.

Churros - jak zrobić pyszne hiszpańskie pączki? Oto przepis:

Składniki:

  • 30 g masła
  • odrobina soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2-3 jaja
  • szklanka przefiltrowanej wody
  • cukier puder
  • gotowa polewa czekoladowa
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą.
  2. Następnie wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Odstaw z ognia.
  3. Mieszaj energicznie. Masa musi odchodzić od garnka.
  4. Dodawaj stopniowo jajka, mieszając.
  5. Weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej porządnie olej. Upewnij się, czy ma on odpowiednią temperaturę.
  6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i przystąp do wyciskania churrosów.
  7. Smaż je na złoto - brązowy kolor.
  8. Po usmażeniu wyciągnij je na ręcznik papierowy. Wówczas pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  9. Przestudź je.
  10. Później posyp je cukrem pudrem.
  11. Podawaj z gotową polewą czekoladową.

Dla urozmaicenia przepisu możemy użyć ulubionych przypraw korzennych. Nie musimy ograniczać się tylko i wyłącznie do cynamonu. Dobrze sprawdzi się tutaj wanilia, kardamon czy nawet kakao.

Zobacz też: Ciasto na pączki drożdżowe jest kluczem do popisowego deseru na tłusty czwartek. Najważniejsze są proporcje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.