Najlepsze pączki, które zawsze wychodzą. Przepis na pączki dla początkujących i trik z surowym ziemniakiem

Najlepsze pączki to te, które wykonane są oczywiście w domu. Czy jest coś lepszego od domowego jedzenia? Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, to doskonały moment, aby zająć się przygotowaniami do tego szczególnego święta.

Najlepszy przepis na pączki, który zawsze wychodzi

Najlepszy przepis na pączki, który zawsze się udaje? Na pewno musi być sprawdzony i łatwy. Wiele osób rezygnuje z samodzielnego przygotowania pączków, ponieważ wydaje się im, że przepisy są bardzo skomplikowane. Jednak nie jest to prawdą. Przekonajcie się o tym sami. Poniżej przepis na pączki w sam raz na tłusty czwartek.

Najlepsze pączki - przepis krok po kroku

Składniki na dobre pączki:

  • około 1300 g mąki tortowej + 250 g dodatkowo
  • 100 g drożdży
  • 125 g masła
  • około 5 jaj
  • pół litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • olej
  • cukier puder
  • marmolada
  • 2 łyżki cukru

Pączki na Tłusty Czwartek (zdjęcie ilustracyjne)Pączki na Tłusty Czwartek (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Grzegorz Bukała / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Wykonaj zaczyn. Rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru. Dolej pół litra mleka. Dołóż 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca na około kwadrans.
  2. Przesiej mąkę. Dodaj zaczyn.
  3. Oddzielnie ubij jaja z cukrem. Dołóż do masy, wymieszaj.
  4. Dolej przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrób ciasto.
  5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po około 20 minutach wykonaj pączki.
  6. Wykrój placki, dodaj łyżkę marmolady do każdego i zaklej.
  7. Rozłóż pączki do wyrośnięcia. Przykryj na 10-15 minut. Pączki delikatnie rozpłaszcz.
  8. Rozgrzej olej.
  9. Przejdź do smażenia. Ważne, aby nie spalić pączków.
  10. Pączki smaż z każdej strony. W razie konieczności wrzuć do oleju surowego ziemniaka (dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu oleju).
  11. Po usmażeniu wyciągnij i ułóż pączki na ręczniku papierowym.
  12. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Jaka jest najlepsza mąka do pączków? Na jaką postawić?

Jaka jest najlepsza mąka do pączków? Na co warto zwrócić uwagę? Najlepsza mąka na pączki to taka, która jest lekka. Dobrze sprawdzi się mąka pszenna o typie 450. Charakteryzuje się ona dużą lekkością. Inne typy mąki mogą obciążać ciasto. Pszenna mąka tortowa cechuje się wysoką delikatnością, dlatego będzie idealna do domowych pączków. Będą rozpływać się w ustach! Poniżej kilka przydatnych wskazówek, które będą pomocne podczas przygotowania pączków:

  • Wybierz odpowiednią mąkę. Może być to mąka pszenna, tortowa typ 450.
  • Dobierz dobrej jakości produkty. Najlepiej ekologiczne.
  • Przesiej mąkę, aby pączki były puszyste.
  • Wybierz dobry tłuszcz do smażenia.
  • Uważaj na temperaturę. W razie konieczności użyj surowego ziemniaka, dzięki niemu zapobiegniesz przypaleniu oleju.

Zobacz też: Churros - meksykański przysmak prosto na Twoim stole! Sprawdź, jak wykonać pączki z meksykańskiego przepisu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.