Jak długo smażyć pączki? Zdradzamy sekret idealnych pączków. Technika smażenia jest najważniejsza

Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku lub przypalone? Przy wyrobie domowych łakoci nie wystarczy mieć doskonały przepis. Należy jeszcze zapoznać się dokładnie z techniką ich przygotowania. Oto kilka podstawowych kwestii.

Ile smażyć pączki? To bardzo ważne

Ile smażyć pączki, aby można było uczcić dzięki nim tłusty czwartek? Być może nie jest to zagadnienie bardzo skomplikowane, ale wiele od niego zależy. Łakocie nie mogą bowiem być surowe wewnątrz, źle będą również smakowały przy nadmiernym spieczeniu. Dodatkowo temperatura i czas pieczenia mogą mieć wpływ na to, czy te i tak już kaloryczne słodycze przesiąkną dodatkowo tłuszczem

W jakiej temperaturze smażyć pączki? 

Przygotowania do tłustego czwartku to nie tylko znalezienie odpowiedniego przepisu, skompletowanie składników i potężna motywacja do tego, by zrobić pączki samemu. Technikalia również są bardzo ważne. Przede wszystkim temperatura tłuszczu podczas smażenia powinna być odpowiednia. 

Konsekwencją zbyt niskiej temperatury tłuszczu będzie fakt, że ciasto bardzo mocno nim nasiąknie. Z drugiej strony problemem może być również jego przegrzanie. Wówczas smak takich pączków może odzwierciedlać np. posmak przypalonego oleju. Za optymalną uznaje się więc temperaturę od 175 do 180 stopni C. 

Bardzo często można spotkać się z opinią, że sekretem jest w tym przypadku nie tylko temperatura oleju, ale również jego stopniowe rozgrzewanie. W niektórych przepisach poleca się wręcz, aby tłuszcz nabierał temperatury nawet przez 15 min.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Jak długo smażymy pączki?

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Kiedy już doprowadzimy tłuszcz do odpowiedniej temperatury, możemy przystąpić do smażenia. Problemem pozostaje jednak czas potrzebny do tego, by były dobre w środku i puszyste. Jak długo smażymy pączki? Najczęściej można spotkać opinię, że wystarczy robić to od 1,5 do 2 minut.  

Zobacz też: Pączki wegańskie, czyli tłusty czwartek bez smalcu i produktów odzwierzęcych

Ile czasu smażyć pączki? Wielkość ma znaczenie

Ile czasu smażyć pączki, aby można było delektować się nimi w tłusty czwartek? Podany czas od 1,5 do 2 min jest najczęściej podawanym, ale pamiętajmy o tym, że pączek nie musi być równy pączkowi. Niektóre osoby cenią sobie wręcz egzemplarze o mniejszych rozmiarach. Najpewniej krócej będziemy też smażyć donuty lub tureckie pączki lokma. 

Jak radzić sobie z problemem wielkości pączków i kwestią czasu ich smażenia? Nie ma tu raczej idealnej metody. Konieczne jest za to obserwowanie wypieku. Pomoże ono wyjąć pączki z tłuszczu zanim się przypalą. 

Jak długo smażyć pączka? O czym jeszcze trzeba pamiętać?

Wiemy już, jak długo smażyć pączka i mamy świadomość co do tego, że nie jest dobrze, aby był on przesiąknięty tłuszczem. Co zrobić, aby do tego nie dopuścić? Oczywiście również na to można znaleźć prosty sposób. Jest to wręcz babcine rozwiązanie problemu: chodzi o dodanie do ciasta alkoholu. Najlepiej, aby był to spirytus, chociaż w niektórych przepisach spotyka się wódkę. To dzięki temu dodatkowi ciasto nie chłonie tak mocno tłuszczu wykorzystywanego do smażenia. 

Oczywiście warto pamiętać o tym, że z roku na rok coraz bardziej popularne są pączki przyrządzane w alternatywny sposób. Nic więc dziwnego w tym, że wzięciem cieszą się przepisy na pączki pieczone

Zobacz też: Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku

Więcej o:
Copyright © Agora SA